10 Mart 2020 Salı

Bugün yedek kalması ise değişen oyun yapısıyla alakalı


Emre Akbaba'yla alakalı yorum basit aslında. Galatasaray'ın yeni oyun düzeninde kendisine pek yer kalmıyor gibi. Şu an fizik durumu tam olarak iyi değil mesela, çabuk düşüyor ki bu da doğal. Emre Akbaba'nın geçen 1 yılda yaşadığı sakatlıkları yaşayıp futbolu bırakanlar var. Emre Akbaba ise ayağının tozuyla attığı gollerle takımı taşıdı. Bugün yedek kalması ise değişen oyun yapısıyla alakalı. Fizik durumu en iyi noktaya gelse bile bu oyun yapısında tutunması zor.

Çünkü onu "en iyi" olduğu yerden çekmiş oluyoruz. Emre Akbaba, forvet özellikli bir 10 numara. Teknik meziyeti çok daha yukarıda olsa da Talisca da böyleydi. 8'e aldığınız an aksar, kaleye yakın tuttuğunuz an ise gol etkisiyle büyürdü. Emre Akbaba da böyle. Kaleye yakın oynadığı sürece gol atar, attırır. 4-2-3-1'in 10 numarasıdır ve 2. forvet gibi oynar. Rakip ceza sahası içine sık sık girer, golü koklar, iyi fırsatçı ve bitiricidir.

Ligin 2. yarısına 4-2-3-1 başladığımız için de Emre Akbaba büyüdü. Fenerbahçe maçıyla ise 4-3-3'e dönünce Emre Akbaba kenara gelmek durumunda kaldı. Oyun kurucu ve teknik meziyetleriyle ön plana çıkmaz. Mümkün olduğu kadar rakip kaleye yakın oynamalı ki etkili olsun. Bu yüzden de sonradan oyuna girdiğinde dahi etkisi düştü. Orta saha daha fazla mücadele ve hareket istiyor. Emre Akbaba da şu an bunu karşılayamaz.

Aynı hatayı aslında geçen sezon da yaptık. Yine 4-3-3 gibi oynuyorduk ama bugün olduğu gibi iyi bir organizasyon yoktu. O kurguda da Emre Akbaba'yı önce kanatlarda, ilk sakatlıktan döndükten sonra da orta sahada kullandık. Kanatlarda yine biraz olsun gol etkisi yüksekti, çünkü çok fazla rakip ceza sahası içine giriyordu. Orta sahada oynarken ise kayboldu. Hatta bir pozisyonda golü engellerken sakatlanmıştı.

"Niye yedek kalıyor" üzerinden bir söylem bu yüzden taca çıkıyor. Taktik gereği yedek ve şu anki düzende daha güçlüyüz. Kenardan getirip katkı almaya bakacağız. Çok kıymetli bir yerli, mutlaka iş yapacağı maçlar olacak. Bu tarzda bir yerli bulmak da kolay değil. Kendisini çok sever ve beğenirim. Konu sadece taktikle alakalı. Fiziğini toparlasa dahi 4-3-3 içinde zor görmekteyim. Belki kanatlarda olur diyebilirim, Feghouli yerine gibi. Onu da yeni sezonda konuşuruz.

4 yorum:

  1. akbaba ortadaki 3'lüde oynayamaz. ilerideki 3'lünün de hiçbir yerinde oynayamaz. çünkü ona uygun bi iş yok bu anlayışda. onyekuru direkt olarak kaleye koşucu ve delici özellik gösteriyor. feghouli desen sağ kenar değil de sağ iç merkezde oynayan bi bağlantı oyuncusu (ki hocanin ligin ikinci yarısındaki en önemli saha içi dokunuşlarindan biri feghouli'nin bu rolü) ... akbaba burada onyekuru ya da feghouli'yi ikame edemez. ancak sivas maçındaki son 15 dakikadaki oyunda iş görebilir tabi rakip ceza sahası etrafında.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kanatlarında oynayabilir yine. 2. forvet gibi tabii, rakip ceza sahasına çok fazla girerek.

      Sil
  2. Kanatlarda işimizi görebilir. Gelecek seneye yabancı sınırını kademeli azaltmak ve biraz da bütçede yer açmak için Fegouli'nin olası satışı sonrasında Emre Kılınç ile birlikte sağ forvette rekabete girebilir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de bunu düşündüm, olabilir sanki. Yine de oyun aklı, teknik özelliği sorun yaratabilir. Yeni bir rol bulmak lazım.

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir