14 Mart 2020 Cumartesi

Bugüne bakınca şartlar öyle değişti ki, en güvenilir yerlerinden biri Çin oldu


Çin, koronavirüs etkisini en derinden hissediyorken o ligde forma giyen çoğu futbolcu Avrupa'ya kaçtı. Çin Hükümeti, o futbolculara serbest kalma hakki dahi tanımıştı. O gün için doğal bir gelişme, Çin öyle bir durumdaydı ki işin sonunu göremiyordu. Herkes kaçarken, Dzemaili'nin Çin Ligi'ne transferi ise "her şey para mı" dedirtmişti. Bu transfer açıklandığında tarih 31 Ocak'tı ve Avrupa'da bu denli bir tehlike yoktu. Dzemaili'nin de Bologna'dan Çin'e gittiğinin altını çizelim.

Bugüne bakınca şartlar öyle değişti ki, Dünya'nın en güvenilir yerlerinden biri Çin oldu. Avrupa ise hastalıktan kırılıyor, özellikle de İtalya. O gün her şey para mı dediğimiz Dzemaili de hem büyük kazanacak, hem de güvenilir bir yerde. Tabii bu işin tesadüf tarafı, Dzemaili'nin böyle bir şeyi öngörüyor olması imkansız. Hangimiz görebildi ki, kim Avrupa'nın bu kadar tedbirsiz davranacağını düşünebilirdi.

Önce Çin, sonra da Güney Kore çözdü bu işi. Avrupa kırılıyor. Büyük zannettiğimiz ülkelerin aslında o kadar da büyük olmadıklarını gördüğümüz günleri yaşıyoruz. Çin ve Güney Kore'deki rakamlar az buz da değildi. Doğru tedbirler ve disiplinle birlikte hastalığı kontrol altına aldılar. Wuhan'da son karantina hastanesi de kapatıldı, Güney Kore'de ise iyileşenlerin sayısı ilk kez hasta olanları geçti. Avrupa ise büyük bir tedbirsizlik kurbanı.

Çin'in bu işi çözmesi elbette uzun sürdü. Şunu atlamayın, onlar adına yeni bir durumdu. Bir anda oldu her şey ve 2-3 ay içinde önünü alamadılar. Avrupa ise bu salgını gördü, haberleri izledik, nasıl yayılabileceğini gördük. Bunu öngörmek zor olmamalı işte. Sadece Wuhan'dan dahi milyonlarca insan Dünya'yı dolaştı. Avrupa ise bu hastalığı çok ciddiye almadı ve iş işten geçtikten sonra da kendisini toparlayamıyor. Özellikle de İtalya.

Bugün ABD dahi ulusal acil durum ilan etti. Durum gerçekten de ciddi. Türkiye'yi özellikle de Avrupa'ya kıyasla bu virüsle savaşta iyi buluyorum. Yönetenleri farklı birçok konuda eleştirebiliriz ama bu virüs karşısındaki tutum ve mücadele ilk günden bu yana iyi. Bu sayede de Avrupa'ya oranla henüz bir salgın seviyesine geçilmedi. Elbette vakalar artacak, ne kadar tedbir alsanız da insanların önüne geçemezsiniz. Bu vakaları sınırlı tutmak önemli olan.

Hastalıkla da alakalı birçok yorum var. O kadar çok bilgi kirliliği oluştu ki çoğu şey karıştı. Sıcaklar arttıkça hastalığın etkisi azalıyor durumu tartışılır mesela. Brezilya'da, Suudi Arabistan'da sıcaklar yüksek olsa da hastalık ilerliyor. Ama bu hastalığın belli yaş grubu sonrası etkisinin arttığı da doğru. Risk unsuru büyüklerimiz ve onları sakınmamız gerekiyor. Bir süre mümkün olduğunca sosyal hayatı dikkatli yaşamamız gerekecek. Umarım bu süreç bir an önce biter ve ciddi sorunlar yaşamayız.

Sitedeki tanıtımlara tıklayarak destek verebilirsiniz. 
Bunu da her fırsatta dile getiriyorum :) Şimdiden teşekkürler.

6 yorum:

  1. Abi benim bildigin soguk havada bakteriler daha az dolasir etrafta.
    Daniel Carrico'da Wuhan'a transfer olmustu.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim de bildiğim öyleydi ama öyle değilmiş.

      Sil
  2. bütün dünya çin e yaptırım uygulamalı. yeter artık. bu oradan çıkan kaçıncı virüs. yemek yemeyi öğrensinler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu işler bittiğinde gerçekten de dediğin gibi yapılmalı.

      Sil
  3. Galatasaray'da yeterince şans verilmediğini düşündüğüm oyuncu başka bir dönemde çok başka şeyler konuşabilirdik onunla ilgili

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Katılıyorum. Hamza Hamzaoğlu döneminde yazık edildiğini düşünüyorum.

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir