10 Mart 2020 Salı

Lemina'nın 6 numaraya dönüşü son 2 haftaki ezberi bozdu


Lemina mı Belhanda mı sorusununu konuşmuştuk. Lemina'nın ne durumda olduğunu bilmediğim için bu maçta riske edilmemesini anlardım. Demek ki iyi durumda, maçın genelini oynadı. Lemina'nın oynaması halindeki diğer soru da 6 numarada Seri mi Lemina mı sorusuydu. Orada da Seri'nin yerini bulduğumuzu ve 6 numarada devam etmesi gerektiğini düşünüyordum. Lemina'nın dönüşü bunu bozdu ki konuşulması gereken konu da bu.

Ligin 2. yarısında Seri'nin oyun aklı oldukça önemliydi. Yine de Fenerbahçe deplasmanına kadar ki performansı ne kadar beklentiyi karşıladı tartışılırdı. Fenerbahçe ve Gençlerbirliği karşısında ise 6 numaradaki performansıyla "takım içinde Xavi, Pirlo" etkisi veriyordu. 3. stoper gibi olmadan, geriden oyunu iyi ve hızlı kuruyordu. Lemina gibi topla çıkamasa da topu harika dağıtıyordu. Bu sayede de hücumda 1 fazlaydık.

Lemina da sakatlıktan önce 6 numarada iyi performans veriyordu ama Seri 8 oynarken üst üste biniyorlar. Alışkanlıklar var çünkü, Seri de ısrarla geriden oyun kurmaya çalışıyor. Lemina da 3. stoper olurken hücumda eksiliyorsun. Lemina, Seri gibi bir oyun kurucu değil. Ona göre çok daha sert ve tempolu isim, defansif aksiyonu da yüksek ama Seri de teknik ve pas gibi özellikleriyle ön planda.

Sivasspor deplasmanında bu sorunu yaşadık. Lemina'yı 6'ya çektiğimizde Seri düştü. En azından alışana kadar diyelim. O ara çok fazla basit pas hataları yaptı. Alıştıktan sonra işler biraz olsun rayına otursa da 6 numaradaki etkisi yoktu. Lemina'yı beğenmedim değil, mücadele ve takımın temposunu arttırma noktasında iyi iş çıkardı. Yine de yanlış yerde kullandığımızı düşünüyorum. Bence hücuma biraz daha yaklaştırmalı ve enerjisini orada kullanmalıyız.

Sivasspor, Mert Hakan Yandaş / Hakan Arslan ikilisiyle böyle yapıyor. Biz de Lemina / Ömer Bayram ya da Belhanda ikilisiyle yapabilirdik. Seri'yle oyunu kurar, Lemina'yla da hem orta sahadan daha hızlı çıkar, hem de ön alandaki baskıyı güçlendiririz. 8 numarayı rahatlıkla oynar. Son 2 haftadaki etkiyi yakalayamamak biraz olsun düşündürdü. Beşiktaş maçında Seri'yi 6, Lemina'yı da 8 gibi kullanmayı diliyorum.

6 yorum:

  1. 4- 1-2-3 yerine 4-2-3-1 olsa ve Seri - Lemina 'nın önüne Ö.Bayram'ı ortaya koyup yanına Feg ve Onyekuru'yı koysak, rakibin 1. bölgesinde bassa Ö.Bayram rakip savunmaya? Oyun aklı bazen yetersiz kalıyor ama denenebilir sanki ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O da yaratıcılıkta bizi sıfıra indirir bence. 4-3-3 oynarsın zaten öyle. Lemina / Ömer 8 gibi olacak. 4-2-3-1'e gerek yok o durumda.

      Sil
  2. Lemina maça stoperlerin daha önünde başladı ve presi Lemina'ya odaklayan Sivas'tan aşırı baskı yiyerek geri düştük. Sonrasında Lemina'nın stoperlerin arasına girmesi hamlesiyle Donk'u boşa çıkartıp Sivas'ın presini kırdık ve oyun üstünlüğünü kazandık, skoru da aldık. İkinci yarıda saçma bir penaltıdan sonra panikledik, Fatih Hoca'nın anlamsız değişiklikleri de tuz biber ekti ve maçı kaybetme durumuyla karşılaştık. Dolayısıyla Lemina'nın 6 oynamasıyla puan kaybetmenin ilgisi yok; hatta ilk etapta stoperlerin arasına girmesi işimize yaradı. Puan kaybının nedeni Fatih Hoca'nın anlamsız değişiklikleri.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sivasspor maçında seni galibiyete yaklaştıran da Fatih Hoca yalnız. Bunlar hiç konuşulmuyor :) Ben konuşuyorum da, neden konuşulmuyor.

      Sil
  3. Burada Fatih Hoca'nın maç başlangıcı ve golü yedikten değişiklilere kadar geçen süredeki planı eleştirilmedi ki... Yorumda ilk 4 satırda yazdığım hamleleri yapan'ın Fatih Hoca olduğunu ifade etmeye gerek yok sanırım. Eleştirdiğim nokta yazıda Lemina'nın yanlış kullanıldığına dair geçen görüş. Bunu eleştirerek dolaylı yoldan Fatih Hoca da övmüş oluyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öyle bahsedildi ki, Fatih Hoca yüzünden puan kaybettik gibi. Eleştiri yaparken şu kelimeleri güzel seçmek gerekiyor :)

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir