24 Nisan 2020 Cuma

Cihan Haspolatlı'nın Galatasaray'da hakkının yeterince verilmediğine inanırım


Ümit Davala'nın en büyük özelliği "joker" yapısıydı. Saha içinde oynayamadığı pozisyon yoktu ve çoğunda da oldukça etkiliydi. Cihan Haspolatlı ise belki o yetenekte değil ama alt modeli gibiydi. Türk futbolunun gördüğü en "joker" futbolculardan biri. Biz onu ağırlıkla "sağ bek" olarak hatırlasak da, kariyerine bakınca oynamadığı pozisyon olmadığını görürsünüz. Özellikle de Galatasaray öncesinde.

Kocaelispor altyapısından çıkmış ve parlayan yeteneklerden biri daha. O performans sayesinde de 22 yaşında, 2002 Dünya Kupası için açıklanan kadronun içinde yer alıyordu. Turnuva kadrosunda yer almadı ama o ilk açıklanan kadronun içinde olması dahi potansiyelini gösterir. O dönem Kocaelispor'la sözleşmesi bitmişti ve turnuva öncesinde Galatasaray'la anlaşmıştı bile. Fatih Hoca'nın değişim hareketinin önemli kozlarından biri olmasını bekliyordum.

Fatih Hoca döneminde de birçok pozisyonda forma giydi. Ağırlıklı olarak 4-4-2'nin sağ kanadı gibi oynasa da, orta saha, sağ ön ve sağ bekte görmüştük. Şampiyonlar Ligi de dahil olmak üzere birçok maçta forma giydi. O kötü yapının da iyi isimlerinden biriydi diyebilirim. En azından kapasitesi dahilinde istikrarlıydı. Birçok kötü transfer sayarız, Cihan Haspolatlı için ise iyi bir kazanımdı derim. Bu sayede gelecek yıllar adına iyi bir yerli kazandık.

Asıl dönüşümü ise Hagi döneminde yaşadı. Hagi'nin devşirmeleri üzerine ayrı bir yazı düşünüyorum. Birçok futbolcunun pozisyonunu değiştirmek zorunda kalmıştı. Çünkü ekonomik sorun vardı ve transfer yapamıyorduk. Bir yanda da zorlayan yabancı sınırı var, yerliye muhtaçsın. Hagi de Cihan Haspolatlı'yı sağ beke, Orhan Ak'ı ise sol beke çekti. Sonrasında bu 2 futbolcu uzun yıllar Galatasaray forması giymeyi başardı.

Cihan Haspolatlı'nın Galatasaray'da hakkının yeterince verilmediğine inanıyorum. Kapasite ve yetenek dahilinde değerlendirmek gerekiyor. Mücadeleden ödün vermedi ve olabildiğince istikrarlıydı. Zirve dönemini de Gerets günlerinde başardı. O şampiyonluğun istikrarlı isimlerinden biriydi. Bu söylediklerim Orhan Ak için de geçerli. Feldkamp göreve geldikten sonra ise takımdan gönderilen isimlerdendi ama bunu değişim uğruna yaptılar.

Nedeni de takım çok beğenilmez bir hale gelmişti. Feldkamp da gençleşme diyerek daha farklı isimlere şans verdi. Sağ bek Uğur Uçar'ın oldu mesela, Sabri Sarıoğlu dahi onun yedeğiydi. Bu değişime de hayır diyemezdim. Yıprattık bazı isimleri ve dönüşüm bence de şarttı. Yine de iyi hatırlarım, çünkü görüntüleri çok istikrarlıydı. Cihan Haspolatlı, karakter olarak da iz bırakan, sorunsuz futbolculardan biriydi.

2 yorum:

  1. Oynadığı her mevkide standart performans gösteren çok verimli bir oyuncuydu. bizden sonra Anadolu'da iyi performanslar sergiledi. Bizde de sorunsuz alternatif olarak kalsa olabilirdi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence de. Onun da hakkını çok veremedik :(

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir