6 Nisan 2020 Pazartesi

Sasa Iliç'i kim sattı?


Sasa Iliç'in neden ve nasıl satıldığının cevabını bugün dahi bulabilmiş değilim. Adnan Polat oyunu diyen de var, menajerinin oyunu diyen de. Sasa Iliç üzerinden bir "10 numara" düşüncesi olsa da öyle değildi. Transfer edilirken ki düşünce öyle olmuş olsa da, Sasa Iliç'in oynadığı oyun bambaşkaydı. Gittiği sezon da Lincoln'ün transfer edildiğini düşününce "Adnan Polat oyunu mu" sorusu aklıma ister istemez geliyor. Necati Ateş'den alınan 10 numarayı da düşünerek.

Menajerinin oyunu diyen de var. Futbolcusunu Galatasaray'dan götürmek için "seni istemiyorlar" diye futbolcunun kanına girdiği ve transferi gerçekleştiği söyleniyor. Doğruluğunu bilmiyorum tabii, transferi üzerine çıkan iddialar bunlardı. Benim tek bildiğim bir şey var, o da bu satışın ne kadar gereksiz olduğu. Galatasaray'dan giderken 30 yaşındaydı ve geçen 2 yılda da fiyat / fayda noktasında tarihin en iyi performanslarından birine imza atmıştı.

Galatasaray'ın 10 numara açlığı hiçbir zaman bitmez. Hele ki 2000'li yıllarda zirve yapmıştı. Hagi sonrası birçok isim gelmiş ama hiçbiri tutmamıştı. Sasa Iliç'in geldiği 2005 / 2006 sezonu da maddi anlamda sorun yaşadığımız dönemler. Kim buldu ya da önerdi bilmiyorum ama büyük bir iş yaptığını söylemek lazım. Partizan'dan 2 milyon avro'ya almıştık ve bize getirisi de 1 şampiyonluk oldu. Hatırlıyorum, 22 numarayı aldığında dahi "hani 10 numaraydı" soruları soruluyordu.

2005 / 2006 sezonunda 30 lig maçında 12 gol 4 asisti var. Bu 12 golü de nasıl attığını anlamazsınız bile. Gol anında bir anda belirir. Özellikle de rakip ceza sahası içi ve etrafındaki etkisi büyüktü. Oyun içi katkısı çok yoktur, topu alıp oyun kurmaz, sizin hücumdaki beyniniz değildir. Kendini unutturur, ceza sahası içinde bir anda belirir ve golünü atar. Gerets döneminde 3 forvetle oynuyoruz derken, o forvetlerden biri Iliç'ti.

2006 / 2007 sezonunda ise takım olarak kötü olsak da, Iliç'in performansı iyiydi. 29 lig maçında 10 gol 5 asist, 6 Şampiyonlar Ligi maçında da 2 golü vardı. Şampiyonlar Ligi ön elemesinde attığı 2 golü de ekleyelim hatta. Her yerde oynuyor bir de. Sol kanat, ileri uç, forvetin arkası. Oynadığı 2 sezonda belki de takımın en istikrarlı ismi olmuş ve fiyat / fayda noktasında kitap yazmış. Hakkını yeterince veremedik diye düşünüyorum.

2007 / 2008 sezonuna girerken ise Salzburg'a sadece 900 bin avro'ya satmışız. Eminim ki bu satıştan Kalli'nin de haberi yoktu. Tam kalemi çünkü. Hatta Lincoln'ü değil de Iliç'i tercih ederdi, o derece eminim. Bu satışın neden ve nasıl gerçekleştiği hala yok bende. Türkiye ve Galatasaray'dan da memnundu. Ekonomik sorun yaşıyorduk, ödemeler gecikiyordu ama bir kez olsun düştüğüne denk gelmemiştim.

10 yorum:

  1. Adnan polat döneminin öyle ilginç işleri var ki. Anlamlandırmak zor.

    YanıtlaSil
  2. 2006-2007 sezonunda Sami Yen'de 1-0 yenildiğimiz Erciyes maçında saçma sapan bir kırmızı kart görmüştü. 15. dakikada Cenk galiba frikikte Mondragon'u kontrpiyede bıraktı, öne geçtiler. Sonrasında maçı çevirmek için debelenirken ya küfürden, ya da itirazdan tam hatırlayamıyorum, direkt kırmızı kart gördü. O maçtan sonra da zaten dakikaları azaldı, sezon sonuna doğru gönderileceği dedikoduları da çıkmıştı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O detayı unuttum da çok hatalı karar olmuş.

      Sil
  3. 2005/2006 sezonu 11/12 yasimdaydim. 22 numarayi unutmak mumkun degil. Golleri, calimlari..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çalımları o kadar yoktu da, gol özelliği yüksekti.

      Sil
  4. Hiç görünmezdi. Sahada iki kere görürdün, ikisinde de attığı gole sevinirdi. O derece enteresan ve faydalı bir adamdı Ilic. Büyük maç, küçük maç ayrımı yoktu. Hele ki Ali Sami Yen'de Beşiktaş'a iki gol attığı ve kazandığımız maçı hiç unutmam.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Saha içinde kendini müthiş unutturuyor ve bir anda parlıyordu. İnanılmaz faydalı bir futbolcu.

      Sil
  5. Adnan Polat'ın acayip işleri durup dururken oyuncu gönderiyordu saçma sapan düşük paralara...

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir