24 Mayıs 2020 Pazar

Conceicao'yu Gerets döneminde görseydik?


Conceicao'nun, Saidou'dan çok daha iyi bir futbolcu olduğunu hepimiz biliyoruz. Saidou'nun kariyeri Türkiye sınırları içinde, Conceicao'nun geçmişinde ise Real Madrid ve Brezilya Milli Takım'ı var. Galatasaray'a geldiği dönem düşüşte olsa da, önemli bir transferdi. Biz ise Conceicao transferinin hakkını tam anlamıyla veremedik gibi, hatta sahada yaptıklarını da gerçek anlamda göremedik. Onun da Galatasaray kariyeri sadece 1 sezon sürdü.

Transferinin bedelsiz olarak gerçekleşmesi de bir başarıydı. Zor da bir hamleydi, daha doğrusu şartlar zorluyordu. Ekonomik anlamda büyük sıkıntılar vardı ve doğru dürüst transfer yapamıyorduk. O takımın da büyük takviyelere ihtiyacı vardı. 2003 - 2004 sezonundan gelen kadro bana göre bir enkazdı ama Hagi'nin o takımla iyi işler çıkardığını düşünüyorum. Yapabileceğinin en iyisini yaptı. Bunu da 3 doğru transferle başardı. Conceicao, Song ve Tomas.

Song / Tomas, Galatasaray'ın unutulmaz ikililerinden. Müthiş bir uyum gösterdiler ve stoper tandemi oldukça güçlüydü. Bu ikiliyi daha iyi kılan isim ise bana göre Conceicao'ydu. İyi iş çıkardı, çok temiz futbol oynadı ama ısrarla hayal kırıklığı portresi çizdik. 4-4-2 oynuyorsunuz ve orta saha göbeğiniz Ergün Penbe / Conceicao ikilisinden oluşuyor. Conceicao'dan yaratıcılık mı bekleniyordu bilmiyorum. Bu adam 6 numara, size vereceği katkı belli.

O dönem yedeği de Saidou'ydu. Onu da İstanbulspor'la olan sözleşmesi bittikten sonra aldık. Hagi dönemi oynadığı birkaç maç vardı. Düşünülmüyordu yine de. Zaten sezon bittiğinde de kadro dışı kalmış ve ilk etapta kampa dahi alınmamıştı. İşin aksi Conceicao da gözden çıkarılmıştı. Sezon bittiğinde adama "git" dediler, o da kendine kulüp buldu. Gerets göreve geldiğinde Conceicao'yla yola devam etmek istiyordu. 

Saidou'nun Gerets dönemi gösterdiği performansı hatırlarsınız. Çılgın hücum düzeninin hamalı gibiydi, büyük iş çıkardı. Bir de Conceicao'yla yapacaklarınızı düşünün, daha büyük kalite katardı. Tutamadık işte, Gerets öncesi bazı kararlar almanın neticesi. Conceicao, kampa katıldığında "ben gidiyorum" dedi ve gitti. Biz de o parasızlıkta yerine transfer yapamadık ve Saidou'yu geri döndürdük. Sonrasında yazılan hikaye de malumunuz.

10 yorum:

  1. flavio daha kaliteli ama gerets saidou'yu tek bırakıyordu. flavio tek başına o hamallığı yapamazdı öyle bi fark var.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Conceicao olsa belki farklı bir kurgu oluşurdu. O oyun oynanacak diye bir şey yok.

      Sil
  2. Ergün'le birlikte çok iyi ikili olmuşlardı fakat o dönemde de pek gol asist katkısı olmamıştı sanırım.

    YanıtlaSil
  3. Taraftarlarda da futbol bilinci zamanla oturuyor diye düşünüyorum. Hatta ülkemizdeki saygıdeğer(!) futbol otoriteleri bile oyundan ne kadar anlıyordu ki taraftara bir şey diyelim. Conceiçao bu dönemde oynasa eminim çok sevilen ve tutulan bir futbolcu olurdu. O zamanlar gösterişsiz futbol oynayan, ama savunma ikilisine direnç sağlayan ve takım savunmasını ayakta tutan futbolcular nedense çok da tutulmazdı. Maddi durumumuz, sportif başarılardaki geriye gidiş vs. söz konusu olduğunda bonservissiz bir Conceiçao büyük bir transferdi. Kendi özellikleri ve son yıllarını göz önüne aldığımda gayet de iyi görüntü verdiğini hatırlıyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Alex istatistiği ortada. Bu da kalitesinin diğer göstergesi.

      Sil
  4. Flavio Conceiçao'nun Alioum Saidou'dan daha iyi oynayacağını düşünmek de ne bileyim... 2 sezonun da maçlarını ya tam takip etmediniz ya da da yanlış hatırlıyorsunuz. Saidou teknik olarak geride fakat sahada basmadık yer bırakmıyordu, top kapma yüzdesi yüksekti. Kendisine verilen görev buydu ve başardı. Conceiçao ise Nzonzi tarzı bir ön liberoydu, 2005-06 sezonunda oynasaydı değil 83 puan, 73 puan dahi alamazdık. İyi ki gitmiş.
    Bize gelmeden önce de iyi frikik atardı bize geldikten sonra o frikiklerini hiç görmedik, yanılmıyorsam çift vuruştan bir golü vardı o kadar.
    Son olarak o dönem koşu mesafeleri istatistiği tutulsaydı, Saidou'yu her maç 12 km, Flavio'yu 10 km civarında görürdük.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nzonzi tarzı ön libero diyerek kafadan bu yorum taca çıktı. Sonrasında yazılanlar maalesef önemli değil :( Alakaları o kadar yok ki.

      Conceicao daha iyi futbolcuydu diyorum, sanırım kariyerleri, yapılanları kıyaslamayacağız bile. Conceicao ile başka bir oyun oynanırdı, Gerets'in de önceliği onu tutmaktı ama gitti.

      Saidou net hamallık yaptı ve o hücum yükünü iyi çekti. Alex'in Galatasaray'a karşı tek gol atamadığı dönemdir mesela, Conceicao onu öyle kilitliyordu ki.

      Bu yüzden diyorum, Nzonzi tarzı ön libero dediğin andan itibaren yorumun taca çıktı.

      Sil
    2. Nzonzi tarzı derken koşmayan, rakibe basmayan demek istedim yoksa Nzonzi gibi geriden oyun kurabilen bir oyuncu olmadığını biliyorum. Nzonzi 4-3-3'ün orta 3lüsünde oyun kurma rolü verilebilecek adam, regista'nın bir tık altı. Conceicao ise bizden önce yaptıkları ortada olsa da bizim takıma geldiğinde hiçbir şey yapamadı. 4-4-2'de çok pasif kaldı ne top kapıp rakibe basma anlamında, ne de oyun kurmada. Partneri Ergün ve Ayhan'ı yalnız bıraktı çoğunlukla.

      Sil
    3. Brezilya Milli Takım'ında uzun süre 6 numara oynadı bu adam. Kalitesini tartışmam bile. Song / Tomas ikilisini güçlü kılan unsur da Conceicao'nun varlığıydı. Asıl yardım etmeyenler diğer isimler bence. Conceicao tertemiz futbol oynasa da, olmadık beklentiler vardı bence.

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir