10 Haziran 2020 Çarşamba

Zaten bir anlamda 3'lü savunma oynamıyor muyduk?



Marcao'nun yokluğunda 3'lü stopere dönülebilir gibisinden haberler okuyorum. Kadro sıkıntısı yaşadığımız anlarda bu formasyonun denendiğini çokça kez görmüştük. Şu ortamda ise 3'lü savunma gibi detaylara takılmıyorum. Çünkü saha içinde zaten 3'lü savunmayı uyguluyor gibiyiz. Fernando varken de böyleydi, Lemina oynarken de böyle. Bu isimler sıklıkla stoperin arasına giriyor ve siz hücumdayken kurgu 3'lü savunma gibi oluyor.

Marcao'nun varlığı önemliydi. Nedeni de topla çıkabilip, oyun kurabilme özelliği. Marcao da yokken, Lemina biraz daha fazla stoperlerin arasına girip, sizi hücuma taşımaya çalışacak. Ahmet Çalık'tan bu özelliği beklemek zor. Donk ise yapabilir, yine de Marcao'yu ararız. Lemina zaten kritik öneme sahipti, şu dakika o da olmazsa olmazlardan biri. O tarz tempolu, bu rolü üstlenebilecek bir orta sahamız da yok. Seri'yle geriden oyunu iyi kurarsınız ama stoperlerin arasına atma işini yapamazsınız.

3'lü savunmaya dönülmez yani, zaten bir anlamda öyle oynuyoruz. Forma da ilk etapta Ahmet Çalık'a gelir. Tecrübesi burada önemli, şu aşamada Emin Bayram riske atılmaz. Yine de ona da şans gelecek, stoper rotasyonu diye bir şey kalmadı. Birine bir şey olduğu an forma onun olacak. Işık Kaan Arslan'ı dahi şu an rotasyonda, 4. stoper gibi olacak. Herkes kendini olabildiğince hazır tutmalı ve şans beklemeli.

Mariano ve Saracchi gibi kanatlar sayesinde biraz da 3'lü savunma gibi oynayabiliyoruz. Kanadı bütünüyle kullanabiliyorlar çünkü. Mariano tekniği, Saracchi de temposuyla ön planda. Biraz daha 3-4-3 gibi diyebiliriz. Stoperlerden birini Lemina sayalım, orta saha göbeği de Ömer Bayram / Seri oluyor. Bir oyun kurucu, bir de sizi yine öne taşıyabilecek, tempolu orta saha. Solda Onyekuru hızıyla, sağda da Feghouli oyun tekniğiyle ön planda. Bir de Belhanda gibi bir alternatife sahipsiniz.

Marcao da her an geri dönebilir. Yine böyle ciddi bir sakatlıktan sadece 2 haftada dönmüştü. Sezonu kapattı gibi yorumlara takılmıyorum, hatta Trabzonspor maçında sahada olabileceği söyleniyor. Belki daha bile erken dönebilir. Maalesef bu tarz sakatlıkları tüm takımlar yaşayacak. İdman yapma olanağı bulunamadı ve bir anda yeni yüklemeler yapılıyor. Her futbolcu da kendini eşit oranda hazır tutamıyor. Cidden kolay değil.

4 yorum:

  1. Marcao'nun yokluğunda defanstan daha rahat çıkmak için defansın önünde Lemina değil Seri oynayabilir.

    YanıtlaSil
  2. Ben de Lemina'nın yerinin değiştirilmemesi taraftarıyım. Bu sefer bütün sistemle oynamış oluyoruz. Bu durum belki Emin için bir fırsat haline döner. Sonuçta etrafında hep iyi ve tecrübeli oyuncular olacak. Biz onu kupada nispeten yedek bir takımla oynarken bile çok beğenmiştik. Üstelik tribün baskısı da yok. Bence denenebilir. Tarz olarak da hamleli ve havadan/yerden güçlü görünmüştü.


    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Stoper işi olabilir diye düşünüyorum ama yine de ilk etapta Ahmet Çalık oynatılmalı. Lemina / Seri yerini değiştirmem bu durumda, Lemina daha hareketli ve topu geriden ön tarafa daha hızlı taşır.

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir