27 Temmuz 2020 Pazartesi

Doğru kadro mühendisliği miydi yoksa hayaller kurmakta haklı mıydık?


Sezonun genel bir değerlendirmesini yapayım diyorum da, neresinden baksak hayal kırıklığı bir tablo. Sezon öncesinde kurulan kadro hepimizi heyecanlandırmış ve Şampiyonlar Ligi'ne yönelik hayaller kurdurmuştu. Sezona kötü girilse de, kadro kalitesine inanıyorduk. Seri için çıldırırken, üzerine gelen Nzonzi hamlesi. Nzonzi için, Falcao da dahil olmak üzere sezonun en iyi transferi diyordum. Ya da son gün hiç hesapta olmayan ya da tahmin edemediğimiz Lemina / Andone transferleri. Alternatiflerine kadar, kağıt üzerinde iyi bir kadro.

Tabii kağıt üzerinde kaldı bu. İsimler iyi olsa da, mühendislik o ölçüde iyi olmadı. 4-3-3 içinde, amansız bir pas futbolu düşünüldü. Takımın yapısı yaşlıydı ve herkes topu ayağına bekleyip, hareketli olmayınca da sorun oldu. Lemina'nın oynadığı maçlarda fark ettirebilmesinin en önemli nedeni hareketliliği oldu. Ya da Ömer Bayram'ın şu yapının içinde sivrilme nedeni de aynı. Ön tarafta da koşu atan yok. Babel, Feghouli ve Falcao. Hepsi topu ayağına bekliyor.

Böyle olunca da Nzonzi ve Seri üst üste biniyor işte. Çoğu futbolcunun kötü görünme nedeni bu oyun yapısıydı. Agresiflik ve hareketlilikten uzak kalmadığımız için ortaya kötü bir görüntü çıktı. İşin kötüsü de çok maliyetli bir yapı. Babel'ine kadar, isim isim bakınca müthiş futbolcular. Hoca da o dönem "futbolcunun geçmişine değil geleceğine yatırım yapmalıyız" diyerek öz eleştiri yaptı ama bu yapı onun eseriydi. Lüks bir kadro. Bu tarz lüksleri karşılayabilecek durumumuz yok maalesef. Bugün şampiyon olamadık ve ekonomik olarak acısını küçülerek yaşayacağız.

Bir de işin sakatlık boyutu var. Ligin ilk yarısında Falcao'yu doğru dürüst izleyemedik bile. Neyse ki yedeği Andone iyi derken, o da sakatlandı. Adem Büyük olmasa inanın ki süreç çok daha sancılı geçerdi. Yine o forvetsiz günleri bol bol anımsardık. Luyindama'nın da sezonu kapatması var, Donk olmasa işler çok daha kötü ilerleyebilirdi. Ligin ilk yarısını düşünüyorum da, ciddi anlamda pozitif bir nokta yok. Kadro mühendisliğinin yanlışlığı, zor karakterler, sakatlıklar, hocanın işin içinden çıkamaması derken kötü bir dönemdi.

Daha bunun Emre Mor gibi hayal kırıklıkları da var. Yeni transferler açısından, Lemina ve Adem Büyük dışında şu öne çıktı diyeceğim kimse yok. Mevcut isimlerden de Belhanda ve Feghouli gibi isimler tüm sezonda istikrarsız olunca sonuç kaçınılmaz oldu. Yine de yarıştan kopmadık, ligin 2. yarısında şampiyonluğun en güçlü adayı olmayı başardık. Bu da Fatih Hoca'nın artısıydı mesela. Diğer bölümde de ligin 2. yarısını konuşalım.

14 yorum:

  1. Acaba ligin ilk yarısında 433 yerine 352 oynasaydik daha başarı olmazmıydı . feghouli-seri-lemina orta uclusuyle.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Olabilirdik, denenebilir. Bugün de denenebilir.

      Sil
  2. Hocadan tek dileğim semih kaya, emre çolak, arda turan, caner gibi artık katkısı 5% bile olmayacak olan oyuncuları sırf pasaportları türk diye getirmemesi. Onlara ödenecek paraların yanı sıra en büyük kötülüğü yerlerine oynattığı gençlere yapar. Bu sezon eğer inşa yılıysa artık atalay, süleyman, abdüsamet, yunus, ali yavuzların oynaması gereken sezon. Emin varken semih kaya’yı almak demek emin’e ve galatasaray’a 1 yıl daha kaybettirir. Anlattığın kadro mühendisliği ne kadar kötüyse bu ondan 2 kat daha kötü. Ve hala kumara devam demek. Ölmüş bitmiş yıllardır top oynamayan evlatlardan medet ummak.
    Bu hikayenin sonu iyiye gitmez olacakları hepimiz biliyoruz. Hoca bir kez daha rezil başlangıcın ardından bu sefer ilelebet bırakmak zorunda kalır. Zorlamanın manası yok. Seneyi hatta sonraki seneyi de feda et, takım kur hocam! İspatlayacağım bir şey kalmadı artık. 22 tane şampiyonluğun 8’i senin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. fatih hoca çok büyük hatalar yaptı. bu da formsuz olduğunun ispatı.
      garry ve onyekuru sonrası babel büyük hataydı. tam bir el freni. ne olduğu belli adama dünya kadar maaş bağlandı.

      yusuf erdoğan en azından futbolcu. forma giydi (aman ne büyük suç!) diye istenmedi. yerine emre mor gibi biri alındı.

      andone maaşı 2.5 milyon. kira için 700 bin verildi. toplam 3.2 milyon. diagne 2.3 milyon maaşla yedek forvet kalabilirdi.

      pas futbolu ısrarı, 4231 antipatisi zaten en büyük hatalar..

      Sil
    2. Aynen katiliyorum bunlara gec kaldigi degisiklikler hatali degisiklikler ve Arda turan israri gibi baska seyler de ekleyebiliriz ancak artik bozulan ekonomi ile takimlar arasindaki fark azaldi yine modern futbolu bilen Sergen, Okan Buruk gibi hocalari alt etmek eskisi kadar kolay degil, Fatih hoca en büyük tecrube olabilir ama ciddiye almasi gerek seneye bu sekilde devam edersek sonuc yine hüsran olur.

      Sil
    3. Semih Kaya konusunda soğuk değilim. Emin Bayram'ın 1 yıl kiralanması söz konusu olabilir. Semih Kaya garanti bir yedek ve doğru model. Takımda olması beni mutsuz etmez. Tabii Emin Bayram'dan süre almaması kaydıyla. Semih Kaya'yı kazandıran da hocaydı.

      4-2-3-1 antipatisi yok, ligin 2. yarısında o düzeni gayet oynadı. Müthiş oynadığımız Fenerbahçe maçıyla 4-3-3'e döndük.

      Yusuf Erdoğan konusu hocaya değil, taraftara yazar. Tepkiyi koyan onlar. Andone konusu ise, şanssız sakatlıklar söz konusu. O olmasa bugün Andone'yi takımda nasıl tutabiliriz diye düşünüyorduk.

      Diagne giderken davul çalınıyordu, şimdi pişmanız modu oluştu. Burada iş sadece hocaya değil, o gün öyle, bugün böyle diyen taraftara da bakıyor.

      Sil
  3. Kadro kalitesi kağıt üzerinde süper görünüyordu sezon başında ama sahada o kadrodan verim alınmıyordu. Bunları burada defalarca yazdı pek çok kişi. Yanlışlar yapılıyor diye. Nzonzi kötü dediler ama bence oynadığı sürece gayet verimliydi mesela. Şampiyonlar liginde 3 5 2 ile gayet iyi oyunlar çıkardı o kadro ama lige dönünce 4 3 3 ısrarı ile puan kayıpları yaşandı. Kafandaki sisteme göre oyuncun yoksa oyuncuna göre sistem kurarsın. Fatih hoca önemlidir degerlidir ama anlamasiz tercihler hatalarda ısrarlar da onun hatası. Görmezden gelemeyiz bunu da. Takımın form düzeyi berbattı 65 70 ten sonra bitiyordu sahada takım. Hoca bunları görmüyor muydu? Oyuncu değişiklikleri heo geç kalıyor hep aynı adamlar aynı dakikalarda giriyor gec giren oyuncu oyuna ısınana kadar maç bitiyordu zaten. Ouun şablonunun rakip tarafından ezberlenmiş oyuncu değişikliğinde rakip kolayca önlem alır hale gelmişti. Ikinci yarı taktiksel degil bireysel yeteneklerle kazanıldı pek çok maç. Hocayı taktik esnekliği ile bilirdik ama göremedik mesela buni hiç. Yani en büyük sorun hocanın formsuzluguydu bence.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Pek yazmıyorlardı bence, herkes kadronun ne kadar iyi olduğunu yazıyordu burada. Denk gelmedim ben ya da :)

      Sil
    2. Kendi adıma yazdığım pek çok yorum var en azından. Nzonzi nin iyi olduğu hocanın formsuz oldugu takım kondüsyonunun berbat olduğu ile ilgili. Hâlâ aynı şeyi söylüyorum da. En önemli sorun hocaydı. Formsuzdu. Forma adaletini sağlayamadı. Takım kondüsyonuna çare üretemedi elindeki oyuncu grubuna uygun formasyonu bulamadı. Sakatlıklar ise başka etkendi mesela. Eski yorumlarıma göz atarsaniz bunları pek çok defa söylediğimi görebilirsiniz burak bey.

      Sil
    3. Çok kişi söyledi deyince farklı, ben söyledim deyince farklı :)

      Ön alan çok hareketsiz, hatta tüm takım yapısı. Yanlış kadro mühendisliği idi bu. Forma adaleti falan değil konu. Zaten en iyiler sahadaydi kağıt üzerinde. O hareketsiz yapı yürümedi.

      Sil
  4. Tuhaf bir durum var Galatasaray'ın kadrosu ve oyun şekli hakkında net bir yorum yapılması zor. Çünkü bazı maçlar takım çok iyiydi vaebazı maçlar bireysel olarak bazı oyuncular çok iyiydi. Bir dönem çok puan kazandık bir dönem çok puan kaybettik. Ayrıca sakatlıklar ve hakem hatalarıyla geçirdiğimiz bazı maçlar var. Bunları genel olarak ele alınca takım hakkında nasıl bir yorum yapabiliriz ki. Garip performanslar gösteren bir takımdık. Ben Fatih hocamıza da yönetime de hiç laf edemem olağan dışı gelişmeler olmasaydı mevcut şampiyonun puan duruma baktığımız da Galatasaray çok büyük bir olasılıkla bu yıl şampiyondu ve bizler de bunları konuşmuyor olurduk. (Alp)

    YanıtlaSil
  5. Sakatlık meselesi ciddi ciddi konuşulmalı. Ya biz hiç dikkat etmeden sakat futbolcuları takıma alıyoruz ya da bizde bir sıkıntı var gelen sakatlaniyor. Bu durum çözülmeli yoksa kimi alırsan al 3 maç üst üste sahaya cikamadiktan sonra verim alamazsin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kamp dönemini göreceğiz, bakalım ne olacak :(

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir