15 Temmuz 2020 Çarşamba

New York Times'ın başlığı, "Türk futbolunun son 30 yıldaki en dominant figürü"


New York Times'ın başlığı, "Türk futbolunun son 30 yıldaki en dominant figürü". Buna başarıyı da ekleyin, daha iyisi yok. Kısa vadede olabileceğini de pek düşünmüyorum. Bir kesim var tabii, "hoca düşse de bir şekilde vursak" diye beklenen. Şu an onlara fırsat doğmuş gibi. Argümanları da şu, "Tudor, Riekerink ya da x olsa, şu tabloda neler derdik". Sorun da o değil mi, Fatih Hoca'yı onlarla bir mi tutuyorsun. İzin ver de biraz kredisi olsun, değil mi?

Bu yorumu yapan arkadaşların yaş ortalamasına bakın, bir de Galatasaray taraftarları oldukları dönemde mutlu oldukları dönemlere. Hemen hemen hepsinde Fatih Terim imzası var. Benim yaş grubum adına bütünüyle var zaten. "Başarı geni" var ya, kupalara duyulan açlık. Kupa gelmediğinde oluşan huzursuzluk hali. Bu geni ortaya çıkaran, getiren isim Fatih Terim zaten. Ama gelin görün ki Tudor, Riekerink üzerinden yorum yapılıyor.

Bu sezonun izah edilir bir yanı bence de yok. Yine söylüyorum, pandemi süreci olmasa şampiyonduk. Pandemi sonrası da ilk 2 maçta hakem katliamı, ciddi sakatlıklar derken bir anda dağıldık. Galatasaray biraz da bu, ya zirve ya da dip. Ligin ilk yarısını konuşmamız gerekecek, orada da eleştiriler baki. Kötü kadro planlaması, iddialı olduğu öne sürülen kadro ve kötü tablo. Bunun sorumlularından biri elbette Fatih Hoca. Ligin 2. yarısında kötü tabloyu düzeltmişti ki yaşamadığımız şey kalmadı zaten.

Yine düzeltecek. Klişe bir argüman değil, şu dakika Fatih Hoca'dan daha iyi bir teknik adam bulma imkanınız yok. Bazı genç askerler var, "Okan Buruk" diyecekler. Okan Buruk'la alakalı konu gelecek için konuşulur, hoca zaten şampiyon olmak, Şampiyonlar Ligi görmek üzere. İleride yollar mutlaka kesişecek, bu kaçınılmaz son. Şu dakika getirebileceğin bir isim de değil. Her şeyden bu kadar vazgeçmek de imkansız. Başında Fatih Hoca var, herkes giderken o 5. turunu atıyordu. Az sakin.

Eleştiri dozunu ayarların, az söylediğinize dikkat edin demem bundan. Eleştiren kesimin çoğunluğunun efsanesi Ünal Aysal'dır. Ünal Aysal'a bakın, Fatih Hoca sonrası teknik direktör olarak kimleri getirdi ve ne başarılar kazandı? Etiketse etiket, Mancini ve Prandelli'den büyüğü mü var? Prandelli'nin enkazını Hamza Hamzaoğlu topluyordu. Ama sorsak Hamza Hamzaoğlu kötüdür, gram saygı duyulmaz. Şu etiket sevdanızdan biraz sıyrılın, kendim için de yazayım bunu. Başımıza ne geldiyse bundan geldi.

Eleştirmek ayrı, işi nankörlük noktasına getirmek apayrı. Fatih Hoca olabildiğince değerli, kendisine de saygım sonsuz. Eleştiri hakkı baki, yarın yine eleştiririz. Eleştiriyoruz da zaten. İşi nankörlük noktasına getiren istiyor ki herkes onlar gibi olsun. Bizim üslubumuz bu değil, hocanın yaşattıklarını unutmadık. Her şeye rağmen geçen 2 yılda şampiyondun. Hadi eski başarıları falan da geçtim. Bu yıl başarısız olduk, hoca da hatalı. Düzelteceğiz, ben ortada enkaz görmüyorum.

14 yorum:

  1. Fatih Terim’i başka bir teknik direktör ile kıyaslamak doğru olmaz. Futbolcumuz, kaptanımız, divan kurulu üyemiz, teknik direktörümüz. Dünya futbolunda 46 yılını bir takıma vermiş kaç futbol insanı var. Adanmış bir hayat. Olayın içindeyken eleştiririz yapma hocam deriz ama bütüne baktığımızda heykeli dikilecek bir kahraman.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Başka takımların hayal edip de ulaşamadığı bir isim.

      Sil
  2. terim gibi bir efsaneyi tudor gibilerle aynı cümlede anmak komedi filmlerinde bile olmaz.
    fatih terim efsanedir, ne derse başımız üstüne, asla toz kondurmam diyenler de hatalı ama.
    terim efsanedir, büyük hatalar yapıyor, inat ediyor, artık bunlara son versin diyenler haklı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eleştiri konusu başka, ben de burada eleştirdim. Eleştiri ile nankörlük arası çizgi var, işi abuk boyutlara getiriyorlar.

      Sil
  3. İlk yarı alınan sonuçlar sonrası eleştiri boyutu maalesef hoca gitmeli mi acabalara kayıyor idi.
    Senin bakış açının farkında olmak ile birlikte beni hoca ile ilgili endişelendiren şey etrafına yaydığın etki alanının da genişliğini göz önünde tutarak farklı yorumlara kayan hatta şer odaklarının dümenine farkında olmadan su taşıyan düşüncelere kapılması idi bazı arkadaşlarımızın.
    Bununla ilgili bolca da karşı çıktım hoca üzerinden eleştirilerine seni bilmeme rağmen sebebi bu yazıda yazdığın detaylardı işte.
    Ligde başka takımın böyle bir değeri yok. adeta Terim başkan olsun yok dinlensin sicil micil demedikleri kalmıyor başında oldukça takımın büyük rahatsızlıkları var kolayından at oynatamıyorlar çünkü.
    Denge bozuluyor hep yarışan bir Galatasaray kimsenin arzusu değil çünkü mevcut düzende futbol aklı malum.
    Kimsenin onay vermediği sınır gelir borç batağında yüzen saçma sapan yönetilen takımlar VS.
    Hoca nın ardındaki destek kırılmak isteniyor günlük başarısızlıklar üzerinden en çok da zaten böyle dio zamanda bile kırılmayan o destek dertleri unutmayalım.
    Bizim için Galatasaray için özveri ve samimiyetle iş yapan bir hocamız var Allah sağlık versin işini kolaylaştırsın inşallah.
    Bu anlamda bizde desteği bozmadan ardında durmaya devam ederek hocanın işini kolaylamslıyız.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben eleştiririm, konu o değil. Sadece hoca gittiğinde daha iyi bir isim gelmeyecek, yine en iyisi o. Eleştirinin bir seviyesi vardır, hocayı öyle kimse ile kıyaslayamazsın. O olsaydı böyle olurdu diyemezsin.

      Sil
  4. 25 yil once Ali Sen donemlerinde hem sampiyonluk sayisi hem de psikolojik olarak agir bir Fenerbahce ustunlugu vardi. Galatasaray bugun ulkenin en buyuguyse egip bukmeden bunun Fatih Terim sayesinde oldugunu soylemek lazim. Galatasaray'i en buyuk yapan adam Fatih Terim dir ayrica Galatasaray'i Galatasaray yapan bir kac kisiden biridir.
    Olmus bitmis gecmis zaman diye hafife alanlar var bu Adam Premier lig tarihinin en efsane bir kac kadrosundan birinin elinden avrupa kupasi almis adam. O kadro namaglup sampiyon oldu Premier ligte tarihinde yok hala boyle bir sey.
    Bazi genc arkadaslar elestrinin dozajini kaciriyorlar cok sinirleniyorum. Tum takimlarin geleceginin belirlenecegi kilit donemlerden geciliyor elimizdeki en buyuk guc ve koz hocanin varligi. Allah korusun bir kaybedersek siradanlasicaz haberleri yok.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fatih Terim, senin de dediğin gibi ibreyi bize kaydırdı ve kırdı attı.

      Sil
  5. Her sene sampiyon olunacak diye birsey yok. Bana yasatigi mutluluklari unutmuyorum.
    Hocanin hatalari oldu tabi. Bu sezonki ilk yaridaki kadro planlanmasi gibi. Bazi isimlerde, pas oyununda israr etmesi gibi. Oyuna gec mudaheleleri gibi. Ama ikinci yari hatasindan dønmedi mi? Ozan'i, Garry'yi parlatti. Gørmek istemesenizde Belhanda ve Feghouli'nin kariyerindeki en iyi dønemini yasatti. Yuksek performans aldi ilk 2 sene. Inter'de unutulan Nagatomo'yu, Donk'u, Ømer'i yeniden kazandi ve hatirlatti. Hatasini kabul etmesi benim icin en ønemli sey. Hala kendini yenileyip gelistirmeye calismasi saygiyi hak ediyor.
    Fatih hoca tercumansiz iletisime gecebiliyor yabancilarla artik. øgretmen olan Senol Gunes "birde ben ingilizce øgrenim" dedigi yok. Sampiyonlar liginde kendisi tam kadro yabanci oynatirken yabanci sinirindan søz etmezdi. Simdi milliyetciligi tuttu. Takimin basinda o olsaydi Muslera'yi coktan gøndermisti. Okan, Ufuk, Eray, Ismail oynasin derdi. Niye? Turk diye.
    Kisaca Fatih Hoca gibisi yok. Unutmayin ki son iki senedir berbat bir yønetime ragmen sampiyon. Ozan'i satip Diagne'yi aldiran Terim degil, yønetimdir kendilerini taraftara affetirebilmek icin. Galatasaray'in gercekten maaslari vaktinde yatirdigini mi saniyorsunuz? Bizim yabancilar bence fesih hakklarini kulanmamalarinin birinci nedeni hocaya olan saygilari ve sevgileri yuzunden. Bøyle bir adam iste Fatih Terim. Teknik direktør'den fazlasi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Başarısız da olursun bazı dönemler, yapacak bir şey yok. Önemli olan hatandan aldığın ders. Hoca da bunu yapacak kalitede.

      Sil
  6. Son yıllarda Fatih Hoca haricinde başka hiçbir hocayla başarılı olamadık. Hamza hocayla olan şampiyonlukta bile Fatih hocadan izler bulmak mümkündür. Mancini döneminde başarıli değil kabul edilebilir performans sergilemiştik. Bu sene düştük ama kalkacaksa da Fatih Hoca ile ayağa kalkarız ve eskisinden de daha iyi olabiliriz. Yeter ki Fatih Hoca'ya yönetimden yeterli destek gelsin. Böyle bir figür varken kulüpte kıymetini bilmek gerekir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Olamayız da, o yapı maalesef yok. Keşke olsak, herkes ister. Dönüp dolaşıp yine hocaya geleceğiz.

      Sil
  7. Alex Ferguson ve Manchester United birlikteliği biraz böyleydi. Başındaki başarısız dönemden sonra gelen peş peşe şampiyonluklar. sonrasında bazen Arsenal, bazen Chelsea, Blackburn hatta City de şampiyon oldu ama Sir her zaman geri dönecek kadrolar kurdu, oyunlar buldu. Fatih Hoca da böyledir. Geçmişi asla unutmaz ama geçmişte çakılı da kalmaz. Pragmatizm onun en büyük özelliklerinden biridir. Bütün büyük liderler gibi hoca da şartlar ne gerektiriyorsa ona göre davranır. O yüzden tam bir taktisyendir. Bu sene her şey çok kötü gitti. Transfler, kurulan takım, sezon öncesi hazırlık hele ilk yarı vs. herşey yanlıştı. Biraz toparladık gibi oldu ama Covid en çok bizi vurdu. Seyircisiz oynamak, sakatlıklar, hakemler derken koptuk.
    Bu sezonda olan bitenden ders çıkartmak lazım. Bunu da en iyi yapacak kişi Fatih Hoca'dır. Bu yokluk döneminde, ekonomik zorluklar yaşarken, FFP kıskacı altında bonservisli adam alamazken, Yönetimin bir ayağı çukurda iken, kimi getirebilirsin ki?
    Şu an bize teknik direktör değil lider lazım. Nasıl ki son 2 yılda geldi, kendine ait olmayan bir takımla 2 sene şampiyon oldu. Yine olur.
    Biraz daha uzun vadeli bakmak lazım. Tabi ki Fatih Hoca da bir gün bırakacak ama şimdi değil. Daha yapabileceği ona şey varken, enerjisi, hırsı varken neden gitsin ki?
    Bizim bu ligi, Juve ve Bayern gibi domine edecek kadar paramız yok.
    Paran var mı? en yakın rakibinden misal gidip parayı bastırıp Dorukhan'ı al bakalım. Ya da git mesela trabzondan abdülkadir'i getir bakalım.
    Şimdi bu yeni yabancı kuralına uygun, gençlerden ve yerli ağırlıklı bir takım kurulması lazım. Alt yapımızda onca çocuk var. Hepsine şans vermek zorundayız zira bu kadar zaten piyasada yerli yok. Olanlar da pahalı, biz alamayız.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yaz dönemini görelim bakalım, sonrasında konuşacağım. Değişim lafta kalmamalı.

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir