9 Temmuz 2020 Perşembe

Vizyon bu işte, Fatih Hoca'nın ülke sınırlarında eşi benzeri yok


Yabancı sayısının düşmüş olmasından dolayı kimse şaşkın değildir. Uzun zamandır konuşuluyordu çünkü. 8 yabancı + 3 yerli ilk 11'de gibi noktaları biliyorduk. Beni şaşırtan altyapı kuralı ama onun da zaman içinde "yerli teşviki" gibi kalkmasından korkuyorum. Yine de hiçbir sınırlamanın futbola gelişim sağlamayacağına inanıyorum. Bugün futbol adına "zirve" diyeceğimiz çoğu yerde böyle bir sınır yok. Olay Milli Takım ise de zaten iyi noktalar.

Biz de iyi noktadayız. Bakıyorsunuz, Dünya çapında stoperlerimiz var. Genç ve kaliteli ekibiz. Birçok futbolcumuz da Avrupa'ya gönül rahatlığıyla gidiyor. İddialı olanı da gidiyor, buralarda şans bulamayacağına inanan da gidiyor. Direkt olarak 1. Lig'den futbolcu ihraç ediyoruz, Süper Lig ya da büyüklere adım atmalarına da gerek kalmadı. Peki bu durumda sınır getirmenin anlamı ne ki? Şu tablo Milli Takım'ı daha mı güçlü kılacak.

Yaşananları biliyoruz bir de. Yerli futbolculara ödenen abuk ücretleri yıllarca izledik. Ödemek zorundasın çünkü, yerliye mahkumsun. Mehmet Topuz'a 10 milyon avro bonservis verildi, Tarık Çamdal dünyaları kazandı, Alper Potuk konusunda savaş çıktı gibi dolu örnek var. Anadolu takımları belki olmadık paralar kazanacak, Türk futbolcuların menajerleri ihya olacak ama ligdeki bu çekişmeli görüntü de kalmayacak. Büyükler o yerlileri mümkün olduğu kadar süpürecek.

İyi futbolcu oynuyor, bunda da sorun yok. İyi yabancıların etrafındaki gelişimleri de çok daha büyük oluyor. Ortaya vizyon koyabilen yerlinin de bunları söylediğini görebilirsiniz. Futbol vizyonu ülke sınırları içinde kalmış, maç izlemeyi zahmet olarak gören futbolcu ya da teknik adam ise yabancı sayısı azalsın der. İletişim kuramıyor, hatta dil bile bilmiyor. Yerel kalmayı seviyor, ne uzasın ne de kısalsın. Nasıl olsa kazanmaya devam edecek.

Tek iyi yan ise eğer uygulanabilirse altyapı zorunluluğu. Gelecek sezon 21 kişilik kadroda en az 1 ismin olması zorunlu, sonraki sezon ilk 11'de 1, diğer sezon ise ilk 11'de 2 isim. Hep ne diyorduk, zorunlu yerli olacaksa da o altyapıdan olsun. Şu an kağıt üzerinde bu olacak gibi görünüyor. Böyle devam edeceğini düşünmüyorum tabii, yerli teşviki gibi olacak. Bu kurala şimdiden hazırlık yapmak ve bazı isimleri sahaya atmak lazım.

Tabii şu taraf tehlike. Oynatmak zorunda olduğun için oynatınca da katkı alacaksın diye kural yok. Yetenekli isim sahada olmalı ve o ismi de takımda tutmak adına olmadık paralar ödemen ihtimaller arasında. Yine menajerler kazanıyor yani. Ozan Kabak'ı geçen sezon yollayamayacaktık mesela, tutmak için olmadık bir yıllık ücret verecektik. Kural sizi bu duruma itiyor. Bunun da ayarını bulmak lazım, yetiştirmek ve doğru yeteneğe yönelmek gerekli. Yaş sınırı da var ki, sürekli bir değişim gerekecek.

Fatih Hoca, üstelik Milli Takım'ın başında 14 yabancılı düzeni getirmişti. Yerli teşviki vardı ve yabancı değil, 14 yerli bulundurmak zorundaydınız. Bugün ise Milli Takım'ın başında kim olsa sınırdan bahsediyor. Vizyon bu işte, Fatih Hoca'nın ülke sınırlarında eşi benzeri yok. Şimdi mecburen bu kurala ayak uydurmak zorundayız ve eskiden yaşadığımız tüm sıkıntıları görmeye devam edeceğiz. Hocanın konu hakkındaki açıklamalarını da ayrı olarak konuşuruz.

15 yorum:

  1. Burak yorumlara sansür uygulamadan yayınlarsan iyi olur sayın kardeşim. Bir çok yorumu hakaret, küfür içermediği halde yayınlamıyorsun. Kaleci konusunda taraftarımız Volkan Babacan baskısını yapılmalı. Anlık şartlara göre en mantıklı isim bu olur. Takım bir an önce kaleci sorununu halletmeli gerçekten bir çok puan kaybı kalenin de etkisiyle ortaya çıktı. (Alp)

    YanıtlaSil
  2. fatih hocayı bu sefer gerçekten zorlu bir sezon bekliyor, klübün kasa durumu malum yeni gelir geçen senelerle kıyaslanamayacak kadar az olacak oyuncu şatışı desen böyle bir oyuncumuz yok zorlama yöntemlerle küçük bir gelir belki olacak, yeni oyuncular yeni kurallar düşünüldügünde çok iyi bir planlama ile alınmalı , 3 yerli oyuncu olacak lakin nerelerde kullanacagız zira bunlar sık sık, maç maç degişecekse oyun kurgusu degişmeyecekmi, kaydırmalar yer degiştirmeler ciddi bir sıkıntı olmayacakmı bunları çok iyi düşünmemiz lazım bu yüzden hoca nereleri yerli oyuncu ile dolduracaksa onun yedegi de yerli olarak iyi olmalı yani 3 sadece sayı olmayacak yerli oyuncu kriterinde kalite gerekecek.. şu içinde bulundugumuz sezonda hocaya takıma yapılan uygulamalar belliki devam edecek işte bu yüzden çok detaylı hata içermeyen akılcı bir transfer politikası ile bunlarla ancak baş ederiz ancak malum konuşulan tartışılan yerli oyuncular vefa yada çocugumuz jargonu menajer ve vaktini futbol bilimi içinde degil nişantaşı cafe lerinde geçiren eski futbolcularımızın kulisleri sonuçu oluşturacaksak seneye bilgisayarının şarjını hep tam tut burak kardeşim çünkü yazacak çok sitem yazıları çıkar sana

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kasa kötü, kadro transfer bekliyor, ffp var. Bir yanda yabancı sınırı. Ne olacak merak ediyorum.

      Sil
    2. Sadece iyi orta yapıyor diye oyun içinde hakeme ve kendi takım arkadaşlarına bile defalarca hakaret küfür ettiğini gördüğümüz kendi takım arkadaşlarının enerjisini düşüren bazı oyuncuları fatih terim bile adam edemez ne yazıkki .kısır döngü insanlığın gelişiminin en büyük düşmanlarından biridir.. mevlana ne güzel söylemiş "düne ait nevarsa dünle beraber gitti cancagızım artık yeni şeyler söylemek lazım" bu transfer döneminde atacağımız her adım dikkatli olmalı kriterler arasında sonradan pişmanlık duymayacagımız karakterli genç oyuncular olmalı yada fatih terim adam eder diyerek aynı suda ikinci kez yıkanmayı deneyeceğiz tercih gelecek kurtarır veya karartır .. burak bey her zamanki gibi iyilikle kal..

      Sil
    3. Bakalım neler olacak :)

      Sil
  3. Bu yabancı sınırı çok saçma oldu. Rakebet ettiğin liglere takımlara bak sonra dön kendi ligine bak. Nereden baksan tutarsızlık. Böyle mi başarı gelecek. Olmadık oyunculara milyonlar verilecek yine. Yeni tariklar yeni alper ler yaratılacak. Yazık. Anadolu takımlarının yabancılarla geldiği nokta ortada kaç oyuncu yurt dışına gitti. Artık yerli oyuncunun kendini geliştirmek yurt dışına gitmek gibi bir hedefi kalmayacak. Büyük takıma kapağı atsam kurtuldum havası olacak yine. Ligi izlemek için tüm sebepleri ortadan kaldırmaya yemin etmişler sanki. Yabancı sınırı isteyenlerin kimler olduğu belli takımlarının durumu belli galatasaray arayı daha da açmasın diye ligi bile alt üst etmekten çekinmiyorlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Böyle başarı gelmez, Milli Takım ise bu konuda asla malzeme olamaz.

      Sil
  4. o kadar saçma kararlar oldu ki bu ülkede bu karara sevindim! neye sevindin diyeceksiniz. tribünde yabancı olmayacak. hayret bunu akıl etmişler!

    bence bu ülke için ideal rakam 12'dir. şartsız 12. ilk 11'de tüm oyuncular yabancı olabilir ona da karışılmamalı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O da işin süsü işte. Altyapı konusu gibi.

      Sil
  5. ''Şimdi mecburen bu kurala ayak uydurmak zorundayız ve eskiden yaşadığımız tüm sıkıntıları görmeye devam edeceğiz''

    enteresan bir yorum,şu anda hiç sıkıntımız yok değil mi 14 yabancı ile,hatta 18 yabancı var
    78 milyon avro maaş bütçesi ile 31 maçta 52 puan,son iki cl maçlarında rezalet bir performans

    bu kural her takıma uygulanacak hocam,yani bir dezavantaj olacaksa süper ligde herkese olacak.yarışa geride başlamıyorsun,

    olayın ülke ekonomisi açısından daha kötü durumu var tabi,her yıl milyonlarca avro döviz yurt dışına çıkıyor,
    herkes yurt dışına çıkan 4-5 oyuncudan bahsediyor,yurt dışından gelenlere ne diyeceğiz? 10 tane oyuncu yurt dışına gitti 100 tane yurt dışından oyuncu geldi.zarardasın ekonomik olarak

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :):)

      Hoca kendisini düşünerek mi söyledi bunları ya da Milli Takım'da bu kuralı getirirken Galatasaray'a geçersem diye mi düşündü :)

      Şu zihniyeti destekleyen yorumları görmek acı aslında.

      Sil
  6. Zorunda olduğun için oynattığın kimse gelişmez..

    YanıtlaSil
  7. 14 yabancı kuralı ülke futbolunun iyiliğini düşünen Fatih Hoca'nin öncüsu olduğu bir sistemdi.
    Bu yeni sezonda sistem ise yerli futbolcu menaherlerinin lobi faaliyetleri ile federasyona dayattığı bir sistem ve fayda getirmeyeceği gerçek.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Milli Takım'ın bu süreçte sağladığı gelişim ortada. Söz orada bitiyor zaten.

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir