3 Ağustos 2020 Pazartesi

José Sosa & Galatasaray, Seri'nin kalmaması halinde?


Sosa'nın Trabzonspor'la olan sözleşmesi bitti ve serbest kaldı. Ülkesine geri dönecek diye biliyorum. Estudiantes ile görüşmeleri vardı. Hadi Türkiye'de kalacak diyelim, önceliği Trabzonspor olurdu. Takımın lideri ve kaptanı durumunda. Neredeyse bayrak adama dönüşecek hatta. Beşiktaş dönemi Türkiye ile alakalı sorun yaşadığı, ailesinin istemediği söyleniyordu. Bugün baktığımda ise eşi Türkçe türküler öğrenmeye başlamış. Aidiyet duygusunu da Trabzonspor'da yakaladı.

35 yaşında olmasına rağmen hala çok değerli. Bu ligin de en iyi 8 numaralarından biri. 8'e, hatta 6'ya evrimi Milan'da başlayan bir süreçti. Trabzonspor'da da 8 numara gibi oynuyor ve farkını bu pozisyonda da yarattı. Beşiktaş'taki Sosa net bir 10 numaraydı ve Mario Gomez'le birlikte müthiş bir ikili olmuşlardı. Trabzonspor'da ise tüm sahanın ve takımın hakimi diyebiliriz. Kusursuz bir oyun görüşü ve yaşına göre temposu var.

Belhanda'dan beklediğiniz tabela katkısını Sosa verir, öyle diyeyim. Oynadıkları pozisyon itibarıyla benzer oyun tarzları olsa da, farklılıkları var. Belhanda işin biraz daha savunma tarafında etkin. Gelir bekinin kademesine dahi girer, top kazanmak için uğraşır, mücadele eder. İş hücuma baktığında ise performansı istikrarsızdır. Son dönemde ise iyice dip yapmıştı. Sosa da aslında oyunun 2 tarafında etkili olmaya çalışan ama farkını hücumda ortaya koyan bir isim.

Pas, teknik ve şut özelliğiyle 10 gol 10 asist bandını zorlar. İyi de duran top kullanır ve lider futbolcu. Yaşına da bakmıyorum. 39 yaşındaki Emre Belözoğlu da yer yer farkını ortaya koyuyor. Sosa için de çok net 2 sezon daha var. Oyun yapınızı doğru kurguladığınız takdirde ön plana çıkar. Seri değil de Sosa olmalı mesela. İyi bir 6 numara da bulmalı. Sosa'nın yanındaki isim ise tempolu, topla dikine çıkacak, dripling özelliği yüksek bir orta saha olmalı. Böylece 4-3-3 orta sahası tamamlanmış olur.

2 milyon avro civarı bir rakama da, 2 yıllık imza atabilir. Trabzonspor bu parayı vermiyor gibi duruyor. Ya da futbolcu ülkesine dönmeyi kafasına koydu ve bunu bekliyor. O yönde adım atacak olsa, şimdiye imzalardı diye de düşünüyorum. Takımın yapısıyla alakalı soğuk bakmayacağım bir isim. Farkı var çünkü, seviyeyi yükseltecek bir isim. Galatasaray orta sahasında da böyle bir oyun aklına her zaman ihtiyaç var. Tabii Seri'nin kalmaması halinde.

8 yorum:

  1. Belhanda ve Feghouli'den çok çok daha iyi bir isim yaşına rağmen.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Katılıyorum. En azından daha istikrarlı olur.

      Sil
  2. Yaşı çok fazla. Trabzonspor'a geldiği dönemde alabilseydik daha iyi olurdu.

    YanıtlaSil
  3. yaşı fazla olduğundan sakatlık riski de fazla. özellikle bizim gibi sürekli sakat veren bir takımda işi daha da zor. mensah gibi garanti bir adamı tercih ederim. belhandayı 3e 5e satıp mensahı almak daha mantıklı olur sosayı almaktansa.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sakatlık riski yok, o istikrarı sağlam. Mensah garanti değil asıl, karakter tarafında Diagne'yle yarışır.

      Sil
  4. takımda feghouli, belhanda, babel, cagne ve bir sürü yüksek maaşlı ve aldığı maaşın karşılığının yarısını bile vermeyen oyuncu olmasa gelmesini çok isterdim. Trabzon gibi son derece ucuz kurulmuş bir takım için muhteşem bir saha içi lideri. Ama bizim gibi hangi mantıkla ve ne amaçla kurulduğu belli olmayan bir takım için tabuta çakılacak bir başka çivi haline dönüşür.
    Çünkü bizde bir plan, program, strateji, gelecek yılları kapsayacak hiçbir şey olmadığı için gelmesini istemiyorum. Ben zaten eldeki işe yaramaz, pahalı, yaşlı, formsuz, temposuz, ağır fazlalıklardan kurtulma derdindeyim. Bizim öncelikli amacımız önce satmak, göndermek ve kurtulmak olmalı. Bu saçma sapan, irrasyonel ve açlık sınırı 2 milyon€ olan takımı sadeleştirip, 20 milyon € maaş bütçeli bir takıma dönüştürmek olmalı. Belki o zaman takımda 1 tane Sosa'ya veya 1 tane sağlam Falcao'ya yer olabilir. Nasıl ki 1996-2000 dönemindeki Hagi'ye olduğu gibi. Etrafını koşan, basan, tempolu, box to box adamlarla doldurduğun zaman Hagi de hayatının topunu oynamıştı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Falcao o yüksek maaşı kısmına girmiyor mu, aldığı maaşın karşılığının yarısını verdi mi :) Bugün Belhanda ve Feghouli düştü doğru da, 2 sene seni şampiyon yapıyorlardı.

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir