10 Eylül 2020 Perşembe

Etebo'yu yanına gelecek oyunculara göre tekrardan değerlendirmek gerek


Etebo transferi bir anlamda "beklenti" tarafında taraftarı düşündürüyor. Futbolcunun potansiyeli, geçmişinde vaat ettikleri ayrı olsa da, bugün için durumu soru işareti. Yaşının henüz 24-25 olması şansı olacak. Yine de ilk etapta futbolcu özelindeki beklentiyi doğru ayarlamalı ve alternatif gözüyle bakmak gerektiğini düşünüyorum. Bir bilene soralım dedim ve TrScouts'dan Ali Can Kutlu'yla Etebo'yu konuşmak istedim. Bizleri kırmadığı için teşekkür ediyorum.

Bir açıdan sürpriz, adı medyaya hiç yansımamıştı. Bir açıdan da sürpriz değil, menajeri D'Avila kaynaklı olabilir diye düşünüyorduk. Galatasaray orta sahasında, 6 ve 8 numaralar için ciddi boşluk var. Etebo da 8 numara adına bir alternatif gibi görünüyor. Sence ihtiyacı karşılar mı?

Ali Can Kutlu: 8 numara olarak ihtiyacı karşılayacak yetenekte ve potansiyelde kesinlikle, özellikle form durumu yeterliyse ve sakatlık sorunları da yoksa kendisine verilen görevi yerine getirebilir. Özellikle oyunun iki yönünü de oynamaya çalışan, çalışkan ve teknik bir isme Galatasaray'ın ihtiyacı vardı. Etebo da bu "box-to-box" diye adlandırabileceğimiz rolü oynayan bir 8 numara.

Galatasaray taraftarı, Etebo'dan ne yönde bir beklenti duymalı? Galatasaray'ın mevcut oyun yapısı içinde rolü ne olur?

Ali Can Kutlu: İlk aşamada Etebo'dan beklenti fazlasıyla yüksek tutmamak ve onu "orta sahayı toparlayacak oyuncu geldi" diye değerlendirmemek gerek. Galatasaray geçen sene oynamaya çalıştığı, ama fazla başarılı olamadığı 4-2-3-1 formasyonundaki set hücumlarında iyi bir rol oyuncusu ve pas istasyonu olabilir. Ama yanında oynayacağı orta saha oyuncusunun defansif orta saha rolünde oynaması ve Etebo'nun açacağı boşlukları kapatması gerekecek. Etebo'yu şu andaki oturmamış orta sahaya yerleştirip ondan ikinci bölgeyi toparlamasını beklemek rüya görmek olur ancak. Etebo yapbozun ilk parçası, yanına gelecek oyunculara göre tekrardan değerlendirmek gerek.

Badou N'Diaye ismi de son dönemde konuşulduğu için, ister istemez kıyas olacak. Badou N'Diaye 'ye oranla ne gibi farkları var ve yaşının 24 olduğunu düşünerek, üzerine koyabileceği bir şeyler olduğunu düşünüyor musun?

Ali Can Kutlu: Etebo ile N'Diaye aslına bakarsak benzer tarzda oyuncular: İkisi de merkez orta sahada hem hücuma katkıda bulunuyorlar, hem de savunmada top kesebiliyorlar. Etebo kariyerine bir kanat olarak başladı ve Portekiz'de oynadığı sırada destek rolünde bir sol kanattı. Daha sonra savunma katkısı gayet yüksek olduğu için orta sahada oynamaya başladı ve bu sebeple de Ndiaye'den hücum anlamında daha başarılı olma potansiyeli çok yüksek. Topla ikinci bölgede buluştuğu takdirde Etebo, o topu kolayca kaybetmeden yeterli seviyedeki hızı, çevikliği ve top sürme yeteneği ile hücuma katkı verebilir. Savunmadaki performansı da başarılı, özellikle sert ve temiz ayakta müdahaleleri var. Biraz savruk ve dengesiz bir oyun stili vat, Ndiaye daha kontrollü bir oyuncuydu Etebo'ya göre. Ama Etebo'nun potansiyeli Ndiaye'den çok daha yüksek, ileride bonservisi ile Galatasaray'a katılırsa ve formunu tekrardan yakalarsa iyi bir bonservis bedeli karşılığında da satılabilir.

Etebo sonrasında, Galatasaray orta sahasına hangi profilde hamleler yapılmalı? Şöyle sorayım, Etebo sence alternatif mi olacak yoksa direkt ilk 11 için güvenilir bir futbolcu mu?

Ali Can Kutlu: Adı Galatasaray ile anılan Okay Yokuşlu kesinlikle Etebo'nun yanına gelecek defansif orta saha profilinde ve yetenekte bir isim, ama Donk veya Taylan gibi bir oyuncu Etebo ile partner olamaz düşüncesindeyim. Etebo'nun açtığı boşlukları Okay gibi yetenekte bir oyuncu sorunsuz bir şekilde kapatabilir. Ayrıca önlerinde oynayacak 10 numaranın da şayet set hücumu oynanacaksa yaratıcı, teknik ve iyi bir oyun kurucu olması gerekiyor. Takıma hücumda akıllı pasları, kıvrak bilekleri ve liderliği ile bir oyuncu şart, bu oyuncu ama Arda veya Belhanda olamaz gibi gözüküyor. İsmi anılan Nainggolan ise tencere-kapak misali "cuk" oturacak bir transfer olur, çünkü Galatasaray'ın Omar-Saracchi bekleriyle, Etebo-Okay-Nainggolan orta sahası ile tam bir tempolu, pres takımı olacağı tahminindeyim. Etebo ilk 11 oyuncusu olur, formu ve sakatlık sorunu da yaşamazsa iyi de olur. Ama en azından bir, ideal anlamda ise iki tane daha orta saha transferine ihtiyacı var Galatasaray'ın.

2 yorum:

  1. Doğru tarz transferler yapmak çok önemli. İsime değil doğru tarza yonelmeliyiz yani.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Etebo doğru görünse de, son dönemi insanın kafasında soru işareti oluşturuyor.

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir