15 Ekim 2020 Perşembe

En azından bazı şeyleri rayına oturtmak anlamında büyük bir şans


Sevgili Tansel Taşanlar (@mtt1905)'ın hazırlamış olduğu ve klasikleşen, Galatasaray futbol takımının maaş listesi tablosu. Ben de o paylaştıkça, üzerine sizlerle konuşurum. Tabloyu birlikte değerlendirelim. Bu sezondan öte, gelecek sezonu kurgulamanın daha önemli olduğunu düşünüyorum. Biten ve son yılına girecek ciddi sözleşmeler olacak. Bu da, en azından bazı şeyleri rayına oturtmak anlamında büyük bir şans. Fatih Hoca da dedi, deniz bitti ve kimin ne denli kasa kolaylığı, kredi alma gibi imkanlarını geçtiğimiz dönemdeyiz.

Şöyle bir kural var. Yerli futbolcularda, TL üzerinden sözleşme yapmak zorunluluk. Eskiden kalan sözleşmelerde ise devlet kararı ile sabit bir kur var ve ödemeler TL üzerinden yapılıyor. Emre Akbaba'nın maaşı oldukça yüksek olsa da, bu şekilde ödeme yapılıyor. Rakam yine de yüksek tabii, yeni sözleşme uzatılırsa mutlaka düşecek. Ya da Ömer Bayram gibi avro üzerinden yapılan sözleşmeler de TL bandına dönecektir.

Yüzde 15'lik indirim kısmı karışık. Kabul etmeyen 2 isimden bahsedilse de, şu diye belirtilmedi. Haliyle de bu tablo mevcut sözleşmeler üzerinden yapılmış. Bonus ve imza ücreti gibi şeyler artık açıklanmıyor. Doğal olarak yıllık ücretler üzerinden bakacağız. Bilinmeyen bir detay da, Ali Yavuz Kol gibi isimlerin alacağı ücretler. Rakam açıklanmadı ve kap açıklaması dahi yok. Haliyle de o rakamlar "yaklaşık değerler" üzerinden yorumlanmış.

Falcao, Babel ve Feghouli gibi isimlerin gelecek sezon son yıllarına girecek olması, transferleri açısından bir kolaylık sağlayabilir. MLS ya da Arap kulüpleri olabilir, alıcı çıkacağına inanıyorum. İmkan olsa da özellikle Feghouli için bugün ayrılığı konuşsak. Gözüme batan, en ciddi ücretler bu isimlerde. Belhanda'nın sözleşmesi sezon sonu bitiyor. Görünen o ki, bir şekilde katkı almaya çalışacağız ve sezon sonunda yollar ayrılacak.

Emre Akbaba ve Ömer Bayram sözleşme yeniler. Muslera'yla da indirimli bir sözleşme imzalanır. Asıl olay, Marcao ve Luyindama. Maaş zammıyla birlikte, daha uzun vadeli sözleşmeler gerekiyor. Gelecek sezona girerken son 1 yıllarına gireceğiz ve ipler tamamen futbolcuların elinde olacak. Şener Özbayraklı'nın ciddi bir yıllık ücreti var, sezon sonu ayrılacak olması güzel. Jimmy Durmaz kiralık gitti, onunla da yollar ayrılır. Yerli isimler arasında da anlamsız rakamlar var, arınmak lazım. Ahmet Çalık ciddi bir adımdı mesela.

26 yorum:

  1. Bu sene sonunda müthiş bir maaş bütçesi açılacak ayrıca stat isim sponsorluğu bitecek ve yeni sponsorluktan deli para gelecek. İyi bir yapılanma için büyük fırsat.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bu ekonomik şartlarda hangi sponsor para verecek sana deli gibi ,bu kadar masum olmayın ya :)

      Sil
    2. Veren çıkar, stadyum isim hakkı değerli.

      Sil
  2. Ünal Aysal zamanında 77 milyon euro maaş bütçesi gördü bu gözler. O günden bu güne iyi tasarruf yapmışız.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kardeşim geçen sene de 70 milyondu maaş bütçesi,yönetim gerçek ücretleri açıklamıyor

      Sil
    2. 70 milyon değildi, daha düşüktü. Elbette rakamlar biraz süslü de, o kadar değil.

      Sil
  3. normalde 40 milyon gibi bir maaş skalası var,bu ücretler dediğin gibi bonuslar falan olmadan ki maaşlar,falcao 7.5 normalde,feghouli 5 e yakın alıyor,donk un 1.5 aldığı ortaya çıktı,babel 3.5,asıl maaşı düşük tutup 50 tane bonus koyarak bize yutturuyorlar mesela donk 2 milyon altında parayı kabul etmiyordu bir anda ne oldu sabah kalkınca metin oktay ruhu falan mı geldi adama da 500 e kabul etti oynamaya :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Medya haberleri hep, Serdar Ali Çelikler söylemleri bunlar :)

      Sil
  4. Belhanda için üzülüyorum. Son senesi. Umarım sözleşme falan uzatmaya kalkmazlar da takıma bir faydası olmadığı gibi para kazandirmadan gidecek. Burak sen hâlâ açıklanmadı kim oldukları diyorsun hâlâ sanırım aşırı derecede masum bir adamsın. Indirimi kabul etmeyenler belli. Savunulacak tarafları da yok. Belhanda bedavaya gidecek yıllardır dünyanın parasını kazanıp aldığı paranın yarısı kadar bile katkı vermeden ama umarım feghouli den para kazanırız.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İndirimi kabul etmeyenler belli ise isim lazım. Yarın Belhanda rakam düşürse, bu yönetim der ki "rakam düşürenlerden biri de Belhanda'ydı". Takıma net katkısı olan, 2 yıl müthiş işler yapmış bir isim. Masumu bilmem de, hakkı olanın hakkını verdiğimdendir o.

      Sil
  5. belhanda falcao mutlaka gidecektir.
    feghouli kalır. eh idare ederiz artık 1 kişi.
    babel de ayrılır (maç sayısı ile otomatik uzamazsa)

    diagne de bu sene golleri atıp satılırsa. takımın neredeyse tamamını 2 milyon euro bile almayan oyunculardan kurabiliriz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Feghouli de gider bence, son yılına girecek.

      Sil
  6. Bu rakamlar bile fazlayken bir de çeşitli yollarla gizledikleri miktar var. Bu kadar kallavi maaş ödediğimiz takımdan kimi satabiliriz diye düşünsek sadece Marcao ve Luyindama var. Gerisini anca maaşının büyük kısmını ödeyerek gönderebilirsin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Marcao ve Luyindamada sözleşme uzatırken yüksek maaş verirsek onlarıda yüksek bonservisle satmak zor olacak

      Sil
    2. İşi çıkmaza sokan yönetim. El mecbur minimum 2'den başlayan taleplerle karşılaşacak kulüp. Omar gibi düz bir adama bile gizlenmiş bonuslar, menajer üzerinden ödemelerle 2.3 verirsen he ikisi de fark yaratan 25 yaş civarı stoperler, "bana da yok mu?" der. Bu sene anlaşmadın. Seneye kontratının son yılına giren bu ikiliye bedava "by" deriz ya da 2/3 ne verirsenize razı oluruz. GS yönetiminin kontrat uzatmama ihtimali de yüksek. Nasılsa yaptıkları rezilliklerin hesabını soran yok. "Falcao'yu aldım, 6 yıl görev yaptım 36 defa şampiyon yaptım takımı" diye demeç vermeye devam ederler.

      Sil
    3. Dünyaları vermeyeceksin. Gidip 3 milyondan sözleşme imzalamayacaksın. 2 milyonun altı rakama giderler rahatlıkla.

      Sil
  7. Yıllardır söylüyoruz, 2,5 milyon euro üstü bu kadar oyuncu ile oynamak bizim gibi borç batağında olan ve yerli parası inanılmaz değer kaybeden bir ülkenin takımı için kabul edilemez bir şey. Bu takımın bu maaşlarla her sene şampiyon olup şampiyonlar ligine katılıp orada da başarılı olmak zorunluluğu var. Maalesef UEFA tarafından öylesine yanlış kurgulanmış bir FFP şartnamesi var ki; kulübün aldıkları ve sattıkları ile uğraşıp kulübün ödediği maaşlara maalesef bir kısıtlama gelmemesi olacak şey değil. Gs hatta Fener de bonservisli oyuncu alamayınca gidip akıl almaz maaşlara oyuncular getiriyorlar. Kiralık alıyorlar ya da sözde bonservissiz alıp bonservis gibi imza paraları ve bonuslar ödüyorlar. Böyle olmaz. Bu durum ekonominin dibine dinamit koymaktır. Başka bir şey değil.
    Falcao, Cagne, Belhanda, Feghouli, Babel olmasa bu takım geçen sene ligde 6. yerine kaçıncı olacaktır? Ya da şampiyonlar liginde daha ne kadar rezil olabilirdi?
    ama belki onlara aktarılan 100 milyon euro üstü kaynakla altyapı yatırımları yapılırdı, yerlerine 2000 jenerasyonu gençler oynardır. Ama onları şimdi hepsi bir yerlere dağıldılar.
    Burda maalesef bütün suçu FFP ve yönetime atıp Fatih Hoca'yı da bunun dışına çıkartmamak lazım. 4. dönemindeyiz ama hoca hiçbir zaman ucuz takımlarla çalışmadı. Hele geçen yaz yapılan akıl almaz kiralık hamleleri ve yüksek maaşlı transferler bence tabuta çakılan son çivilerdir. Yönetimin satma veya gönderme konusundaki beceriksizliği de cabası tabi ki...
    Artık bunlardan dersler çıkaralım. 1.5 milyon eurodan daha yüksek maaşlı kimseyi almayalım, adı isimi cismi ne olursa olsun. Yaşlı, formsuz, sakat, bitmiş oyuncuları getirmeyelim. Burdan bir gelecek inşa etme imkanı olmadığını 20 yıldır yapılan yanlışlardan artık öğrenelim. FFP olsun olmasın, yüksek maaş ödeme sarmalında çıkalım.
    22 adet şampiyonluğumuz var, bu şekilde kurulmuş kadrolarla 23,24 olsa ne olur olmasa ne olur. gerekirse 5 sene şampiyon olmayalım ama bu prensipler ışığında kurulmuş takımlar kuralım.
    Artık maalesef deniz bitti. herkesin isyanı buna.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çalışmadı da, şu an ayaktaysan onun getirdiği şampiyonluklarla oldu. Şu an satabileceğin 2 isim yine onun yoluyla geldi. Sattığın kadar al ve beceriksiz, iş bitiremeyen yönetim en büyük etken. Hocaının en büyük handikapları.

      Sil
    2. Hocayı bu listenin tabi ki sonuna koyuyorum. Ama hoca da artık denizin bittiğini kendi ifade ediyor fakat o şekilde davranmamak konusunda ısrarcı. İçindeki yarışmacı ruh ve kısa vadede başarı elde etme isteği yapılması gereken yapısal işleri ve acı reçete içme zorunluluğunu erteleme noktasına getiriyor Halbuki şu an camiada ondan daha güçlü bir figür yok. Dediği kanun niteliğinde. Başkan adayları dahi ona paye veriyor bırak mevcut yönetimi. O zaman ben de diyorum ki; hocam yap artık. Bırak hala Babelleri, Feghoulileri falan. Bu adamlar bugün var yarın yoklar. Olan olmuş verilmiş bu paralar, bu beceriksizlerde satamıyorlar, oynatma artık bunları. 2021, 2022'de şampiyon olmasak ne yazar diyorum? Deniz bitti artık. Borç gelmiş boğaza, burdan çıkış yolu bu olmamalı.
      Bunların sorumlusu hoca değil, asla suçlamıyorum ama çözüm için de ona bakmaktan başka çaremiz yok Sinancım.

      Sil
    3. Sattığın kadar al var, bonservis girdin yok. Geleceğe dönük isimleri nasıl alabilirsin? Bu yıl da, geçen yıl da ilk etapta konuşulan isimleri görüyordun. Alamıyorsun, alamıyorlar. Haliyle de menajer önerilerine bakmak durumunda kaldın.

      Sil
    4. Bu konuda sana katılmıyorum. Biz hiçbir zaman al sat kuralını gözeterek transfer planlaması yapmadık. Aslında planlama da yapmadık. Geleceği kurgulayabilecek iki satışımız oldu oysa. Gomis 6.5, Ozan 11. Ancak her ikisini de bir futbolcuya gömdük. Emre Akbaba 4.5, Diagne 13. Tek seçenekle gidip son güne kalmanın, futbolcuyla gizli görüşüp yakalanmanın faturası satışın çarçur olmasına neden oldu. Sağlam çalışan bir scout ekibin var. Bolca temasla çok sayıda seçeneğin olacak. Bir satış yaptığında en uygununu alacaksın. Alırken satışını kolaylarsın. Bak Omar’a şahane transfer. Ancak verdiğin maaşla satışı imkansız. Bunu sen ben biliyoruz ama Abdır, reklam yapayım, ben aldım diye dolanayım derdinde. Satırlara sığmayacak transfer skandalına rağmen hâlâ Abdır’ın bu işle ilgilenmesi de Cengiz’in yetersizliği. Bu dönemde iş bilmek lazımdı sevgili Burak. Ayrıca Çin var SA var. FB ve BJK buralara bayağı alengirli satış yaptı ve kendine alan açtı. Biz ? Maicon’u bile 1.3’e sattık. Başkan Abdır’a “sen çocukların faturasını öde, tavla oyna. Transfer işlerini de abilerin yapacak” demeli ve bir profesyonelle çalışmalıydı. Bu yapmayanlar al sat kuralı, ık mık demesin.

      Sil
    5. Yapamıyorsun ki. Yapsan da bu yönetim beceremiyor. Satamadıktan sonra, plan yapsan ne olacak.

      Sil
    6. zac

      hocam deniz bitti deniliyor her seferinde ama nedense deniz bir türlü bitmiyor,gene çok yüksek maaşlı kadrolar ile yola devam ediyorlar,deniz bitmez çünkü kulüplerin sahibi yok,denetleme yok,misal bir yönetim falcao ya senelik 8 milyon avrodan 3 yıllık anlaşma yapıyor,kimse bunu engelleyemiyor,o imzayı atanların sorumluluğu yok ki,para ceplerinden çıkmıyor,ülke parası döviz kaybıda var ayrıca

      nereden tutsan elinde kalıyor,rezalet bir sistem içinde debelenip duruyoruz,futbol zaten saha içinde her gün geriye gidiyor,futbol falan oynanmıyor hocam türkiyede,rezalet maçlar izliyoruz,ve buna rağmen takımların maaş bütçeleri acayip yüksek
      tff buna müdahale etmiyor yada edemiyor,çok basit bir çözüm var aslında,üst maaş sınırı koyup katar çin ligi olmaktan çıkacaksın,ama yapmıyorlar

      Sil
  8. tff bence yanlış bir düzen getirdi toplam harcama limiti belirleyerek

    olması gereken üst maaş sınırının belirlenmesidir,misal süper lig için üst maaş sınırı 1,5 milyon avro olarak belirlersin,bu sayede zaten zamanla toplam maaşta azalacaktır kulüplerde

    türkiyede iyi yönetilen bir alan kalmadı ,futbolda bundan fazlasıyla payını aldı
    emekliler ligine döndü süper lig,tempo yok,yere yatan kalkmıyor,onlarca faul,fizik gelişim yok,

    bu arada biz son dönemde fizik olayını çok gözardı ettik,teknik taktik içinde boğulurken fizik olayını unuttuk,süper ligde 60 dakika yüksek tempo yapan takım yok hocam,maçlar adeta dinlenerek oynanıyor

    dün antalyaspor gaziantepspor maçını izledim,oyuncular bitik durumda
    onun için taylan etebo tarzı oyuncuların önemi yüksek,lakin bazı yabancılar gelip diğerlerinin yattığını görünce bu koşan yabancılarda zamanla yatışa geçiyor,misal ardaya bakıyor koşmuyor,ben niye koşuyorum diyor sonra
    onun için kadro mühendisliğinde koşu ve yüksek tempoyu unutmamak lazım,bu sayede iyi ve birlikte oynayan bir takım olabiliyorsun,

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynı şeyleri, aynı yorumları farklı farklı paylaşsın. Haklısın da, nereye ne yazayım bilemiyorum. Üst limit belirlesen, o üst limiti alan birçok isim olur.

      Sil
  9. misal emre akbaba hangi kariyerle 1,75 milyon maaş aldı ,kimse sorgulamadı
    oyuncunun alanyaspor kariyerinden başka bişey yok,

    oyuncun 5 büyük lig kariyeri var mı? yok
    oyuncunun yerel ligde büyük takım kariyeri var mı? yok
    emre akbaba atalantada oynayan ve italya liginde zirve mücadelesi veren papu gomezle aynı maaşı alması akıl alır gibi değil,tam bir katar çin mantığı
    emre akbaba sadece bir örnek,böyle onlarca örnek verebilirsin

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir