9 Ekim 2020 Cuma

Yeniden ipin ucunu tutma ve içeri bakma zamanı


Sporx'in hazırlamış olduğu grafik üzerinden, Galatasaray rotasyonunu konuşalım. O olmalı, bu olmamalı ya da formasyon farklı olmalı gibi konular ayrı. İsim üzerinden geniş rotasyona bakacağız. Hatta rakiplerin de rotasyonlarına baktım. Beklenen 1-2 hamle gelmemesine rağmen, şampiyonluğa ulaşamayacak bir kadro yok. Gayet kaliteli, isimler üzerinden bakınca belki de en iyisi. Sorun şu, o isimler istikrarlı şekilde hareket etmiyor. Bu da sorun demek.

Kağıt üzerinde bakıyorsunuz ve Falcao / Diagne rotasyonu ülkenin en iyi forvet rotasyonu diyorsunuz. Sahadaki karşılığı ise böyle değil. Yırtıcı değiller ve formsuzlar. "Galatasaray oyununun düşmesini forvet üzerinden açıklayamazsınız" diyenler var da, forvetinin de o oyunun yükselmesine bir etkisi yok. En azından şu aşamada. Bu istikrarsız isimlere Feghouli ve Belhanda'yı da ekleriz. Maalesef öyle bir durum oldu ki, bu isimler kötü iken oldukça zorlanıyoruz.


Alternatif kadroda bir yanlış var tabii. Sağ bek alternatifi olarak Linnes gösterilmeli, stopere ise Emin Bayram yazılmalı. Diagne, Babel, Emre Akbaba, Etebo, Ömer Bayram, Donk gibi isimler alternatif görünüyor. Bence Etebo'yu ilk 11'e yazmalı, o ayrı konu. Transfer olmasa da, geniş bir kadro var. Eğer bir 6 numara alternatifi oluşturabilseydik, neredeyse tüm taşlar yerine oturacaktı. Tabii aynı yere geliyoruz. Formsuz yıldızlar bir an önce toparlanmalı.

En azından Ocak ayına kadar bu kadroyla yürümek mümkün. Belhanda, Feghouli gibi isimlere kenara çekip, Taylan Antalyalı / Etebo/ Emre Akbaba'lı bir hat oluşabilir. Emre Kılınç da kanada geçer ve bir kanat hızlanmış olur. Ya da Emre Kılınç merkeze gelir, kanatlardan biri ya Oğulcan Çağlayan / Sekidika ya da Kerem Aktürkoğlu / Ali Yavuz Kol gibi gençlerden biri olur. Böylelikle de gençleşmiş ve dinamizm kazanırsın.

Formasyon da değiştirebilirsin. 3-5-2 ya da 4-4-2 gibi kurgular denenebilir. Rahatlıkla 4-2-3-1 de oynarsın. 4-3-3 ve 4-1-4-1 sarmalına takılı kalmaya gerek yok. Babel de mesela kazanılması gereken bir isme dönüşmek üzere. Özellikle 12. adam rolünü iyi üstlendi ve kenardan geldiği maçlarda kötü değil. İlk 11'de başladığında ise o istikrarı sağlayamadı. Bu da kazanılması gerektiğini gösterebilir. Umutsuz olmak için sebep yok. Hoca yine içeri bakacak ve yeni kazanımlar arayacak.

Ligin başında "transfer" mazeretini öne sürmüyordu. Taylan Antalyalı 6, Emre Kılınç 8 numara oynarken işler iyiydi. İyi de kazanımlardı, içeriden o pozisyonları çözdük. Bunun devamı da gelebilir. Biraz sallanınca "transfer" konuşmaya başladık ve bir anda ipin ucu kaçtı. Milli Takım arası imdada yetişti diyeyim. Yeniden ipin ucunu tutma ve içeri bakma zamanı. Maalesef Galatasaray tarihinin en kötü yönetimlerinden biri var. Fatih Hoca'nın handikabı büyük olsa da, yine kazanan o olacak.

9 yorum:

  1. Ben de zaferlerin şifresini 'sağlam' bir Emre Akbabalı 4 2 3 1 veya 4 2 1 1'de görüyorum. Bu adam kronik sakat mı ağabey yeter sakatlandığı ya? Bi yazı yazmayı düşünüyor musun bu konu hakkında?

    Etebo Taylan
    Emre Kılınç Arda Turan
    Emre Akbaba
    Falcao

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 4-4-2 de olabilir. Niye sakatlanıyor bilmiyorum.

      Sil
  2. Tarihin en kötü Galatasaray yönetimi sözüne hiç katılmıyorum. Bence Mustafa Cengiz gayet akıllı ve düzgün bir başkan maddi anlamda kulübün içinde bulunduğu durum gerçekten sıkıntılı. Ufak tefek yanlışları hataları bu dönemde görmememiz gerekecek. Kadro olarak bakarsak şampiyonluğa çok rahat şekilde oynayabileceğimiz isimler var bunları kazanmamız gerekiyor. Emre Akbaba'dan Belhanda'dan yıllardır verim alınamıyor elde tutmanın manası yoktu. Belhandayı ister 8 yap ister 10 yap yine olmuyor. Bizde bu isim yerine kaliteli bir orta saha olsaydı inanın çok şey değişirdi.Yıllardır inatla Belhanda kalıyor aldığı parada cabası. Emre Akbaba iyidir hoştur da topa vurmayı unutmuştur sürekli sakat ve takım için yıllardır bir kayıp teşkil ediyor. Feghouli de istikrarsız gibi görünüyor ama bir anda ne yapacağı belli değil o yüzden her zaman şans vermeliyiz kumaşı çok kaliteli. Falcao'dan umudumu hiç kesmedim ona da her zaman şans verilmeli diye düşünüyorum. Fatih Terim gibi bir hocamız var ona zaten hep destek tam destek kadroda en güvendiğim kişi o. Taraftar da sabırlı olsun muhakkak güzel günler göreceğiz. (Alp)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tarihin en kötü yönetimi diyerek yaz demişim, an itibarıyla daha ağır ifadeler kullanmam gerekirdi.

      Sil
    2. bence doğru bir ifade değil. geçen günkü paylaşımın üstünden gidelim. dursun özbek-cenk ergün çetesinin transfer harekatının bonservis maliyeti: 44 mio EUR. Bunun içinde Gomis, Feghouli gibi oyunculara verilen imza paraları yok. o oyunculardan satıp para kazandıklarının yaklaşık bonservis girdisi: 25 mio EUR (15-16sı piyangodan çıkan NDiaye transferi zaten) Devam ediyorum: O transfer döneminde alınan oyuncuların yıllık maaş toplamı yaklaşık 23 mio EUR. zaten FFP yememizin de en önemli nedeni o transfer harekatı. Peki bu yönetim satamıyor diyoruz. Kimi satsın? Marcao'yu 15'e satsa tüm taraftar yönetime saldırır, çok bariz (o fiyata satılmamalıydı, doğru bir karar bence), Lyundama sakatlıktan çıktı, talibi yok. Dursun-Cenk'in ortak kazıkları Feghouli 4.5 mio EUR alıyor, talibi olandan 6-7 istiyor ; Belhanda 4 mio EUR alıyor, talibi olandan 5-6 istiyor. Kimse de vermiyor doğal olarak. Başka kimi satacaksın ki? Ömer mi Taylan mı? Satılabilecek adam sayısı belli. Sadece geçen seneki Diagne olayı fiyaskodur, ona 100% katılıyorum. Zaten bu yönetim çok iyidir de demiyorum, sadece en kötüsü ifadesine karşıyım. Dursun Özbek dönemini çok çabuk unutuyoruz bence. Oraya girersek yukarıda özetlediğim buram buram komisyon kokan 1 yıllık maliyeti toplam 65-70 mio EUR olan transferlerden, faks çekemediğimiz için oynatamadığımız Grosskreutz'a kadar yazabiliriz.

      Sil
    3. Özbek dönemi kötü, iyi diyen yok. Hangisi daha kötü diye yarıştıran da yok, kötü işte dönemler. Ama bu dönem de felaket, hatta hoca olmazsa 0.

      Sil
  3. Böyle sıkıntılı dönemlerde içe yönelmek doğru bir hareket ama içe yönelmek sadece mevcut oyuncuların farklı meziyetlerinden yararlanmak degildir sadece. Gençlere alt yapıya da yönelmek anlamına gelir. Bizde ise ne yazık ki gençler oynatilmiyor hatta satılıyor yada kiralanıyor. Nasıl içe dönmek bu anlamadım. 20 yaşına gelmiş ama tecrübesiz diyorsak yanlış olan şey teknik kadronun yeterince şans vermemesi altyapı oyuncularına yeteri kadar destek vermemesidir bence. Potansiyeli olan adamı 17 18 yaşlarında kiralık vereceksin o zaman oynatma garantisi ile ki dönüşünde sana hazır gelsin. Takip te edeceksin gelişme gosteriyor mu senin takımına uyacak mı? 20 yaşında oyuncuyu a takımla idmanlara almak bir şey ifade etmiyor sonra da kendilerini geliştirmiyorlar demekte çok doğru bir yaklaşım değil. Millet olarak yaptığımız şey hatalı olanın hep karşı taraf olduğunu düşünmemiz. Biraz da teknik ekibin bu çocukların gelişimi ile yeteri kadar ilgilenmediğini düşünmek daha dogru.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Altyapı için haklı da olabilirsin, haksız da. Yönelmek doğru da, iş biraz da futbolcuda bitiyor. O ışığı da vermesi gereken onlar. Kiralama mantığında çok haklısın.

      Sil
    2. Bak sen de aynı hatayı yapıyorsun. Işığı vermesi gerek diye sorumluluğu sadece onlara yüklüyorsun. Bilmiyorsun yada bilmiyoruz ki antrenmanda nasıllar. Gerçekten ışık veriyorlar belki de ama teknik kadro onu oynatmak yerine daha fazla para ödediği oyuncuyu oynatmayı tercih ediyor olabilir. Bilmiyorsun bilmiyoruz. Niyet okumayla bir yere de varılmıyor ki sadece kendimce kanıtlara bakarak bir sonuç çıkarıyorum mesela ben. Genç bir oyuncuyu farklı önde olduğun bir kaç maçta son 10 15 dk oynatarak tecrübe ve özgüven kazanmasına yardımcı olunabilir. Böylece o oyuncu da kendine daha iyi bakarak daha fazla süre almaya çalışabilir. Uzun zamandır yaşadığımız ve gördüğümüz ise sahada ki oyuncu ne kadar kötü oynarsa olsun kenardaki yada kadroda ki gençler sıranın asla onlara gelmeyeceğini görüyorlar. Ben tüm bu gözlemlerime dayanarak bunları söylüyorum. Haksız da olmadığımı düşünüyorum.

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir