9 Kasım 2020 Pazartesi

Arda Turan'ın şu performansını inanın tahmin etmiyordum


Saha dışı etkisi mutlaka vardır. Her futbolcu da bundan bahsediyor. Florya'daki işleyiş, huzur, futbolcuların birbirine kenetlenmesi noktasında. Saha içi etkisi de büyük, sezon öncesi düşüncenim çok üzerinde. Bu transferi geçen sezonun Ocak ayı için konuştuğumuzda "kesinlikle karşıyım" noktasındaydım. Yazın gündeme geldiğinde yine sıcak bakmıyor olsam da, hoca istiyorsa alalım, günahı da, sevabı da ona yazar tarafına geçtim.

Yine de "saha içi" gibi bir beklentim yoktu. Son dönemini izledik çünkü, futbol olarak çok düşmüştü. Başakşehir dönemi felaket, konuşmaya bile gerek yok. Bir yandan yaş ilerliyor, Ocak ayında 34 olacak. Haliyle ne bekleyebilirsiniz ki? En iyi ihtimalle, son 15 - 20 dakikalar oyuna girer ve Selçuk İnan'dan beklediğimiz "top tutabilme, oyunu sakin kılma" gibi işleri yapar diye düşündüm. Şu görüntüyü inanın tahmin etmiyordum.

Kalite baki kalır dediğimiz noktanın ötesindeyiz. Oyun aklıyla takımın fark yaratan isimlerinden biri olmasının yanında, bence yaşına göre fizik durumu da oldukça iyi. Her geçen zaman da üzerine koydu. Lige iyi girdi, devamında yedek kaldı ama kenardan oyuna dahil olarak oyunu tuttu. Şimdi ise yeniden 11'e döndü ve ligin başındaki kurguya dönüşümüzle birlikte de farkı yeniden ortaya çıktı. Goldeki sakinliğini sevdim. Oraya daha fazla giriş, daha fazla gol demek anlamına gelecek.

Galatasaray'ın kanat oyuncuları "oyun kurucu" gibi. Merkeze yaklaşıp, bekin önünü açıyor. Topla ilişkisi iyi, oyunu yönlendiriyor. Orta saha tempolu olunca da, kanatlardaki oyun aklı farkımız oluyor. Feghouli sallanırken, yeniden ışık verdi. Arda Turan ise, Babel gibi sezonun en önemli kazanımlarından biri. Sivas deplasmanında neredeyse 90 dakika sahada kaldı. 90. dakikada dahi, çok doğru yerde faulü alarak oyunu sakin kılıyor. Oyun aklı, skoru koruma tarafındaki sakin kalışı gibi değerli unsurlar var.

1 golü var, 40 tane isabetli pası ve yüzde 87'lik başarılı pas yüzdesi. 7 tane ikili mücadele, 5 tane de sahipsiz top kazanmış. Opta istatistikleri bu şekildeydi. 33 yaşında, uzun zamandır düşüşte ve fizik olarak beklentimiz olmayan bir futbolcu. İyi hazırlanmış Galatasaray için, kendisini diri tutmuş. Kariyerinin son döneminde "camiasız" kalması söz konusuyken, şu an Galatasaraylılar için yeniden kazanıldı.

8 yorum:

  1. Gelmesine en çok karşı çıkan kişi bendim. Karakterinden bağımsız olarak söylemiştim bunu ayrıca. Futbola odaklanınca Atletico'nun efsane kadrosunun lideri ve Barcelona seviyesinin oyuncusu oluyor zaten. Filipe Luis ve Jordi Alba ile oynayınca bekini nasıl oynatacağını o kadar iyi öğrenmiş ki, Emre Taşdemir gibi kadroda düşünülmeyen bir ismi iyi gösteriyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sol bekini oyuna sokuyor, önde oyun kuruyor, topu taşıyor. Ceza sahası içi koşular ile gol de gelmeye başladı.

      Sil
  2. milli aranın ardından Sarakki ve Falcao'da takıma eklenin gerçekten güzel bir takım olacak. Takımın yaş ortalamasının yüksek olması, ve oyuncu tipi olarak temposuz oyunculardan kurulu olmamızdan ötürü geç form tutmamız, adale sakatlıklarının artması anlaşılır. Ama fitness herşey demek. Fit olduğunuz zaman saha istediğiniz de yapabiliyorsunuz. Arda bence daha da iyi olacak. İyice kuvvetlenip, nefesini de yükseltebilirse, tek başına takımı sürükleyen Arda bile olabilir
    Daha hiç kullanamadığımız Akbaba var, gençler var. Devre arasında seri, henry hatta Dorukhan hamleleri gelirse o zaman direk favori oluruz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sakatların ciddi olmaması iyi haber, tam anlamıyla döneceklerdir. Bizim alternatifleri bulmamız lazım, 12. adam garanti de, 13 şu demek zor.

      Sil
  3. Feg ile belhanda gs başkanının onlara saldırmasıyla belki takıma küseceklerdi, arda nın etkisi büyük onları motive etmede ki ikiside ardayı çok seviyor

    YanıtlaSil
  4. Oyun aklı en yüksek futbolcumuz. biraz da fiziksel olarak yükselince büyük fark yaratıyor. Sezon boyunca hep çok ihtiyacımız var.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Üzerine de koyarak ilerliyor gibi, eksiklerini atıyor.

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir