8 Kasım 2020 Pazar

Sivasspor 1-2 Galatasaray, sezonun ilk haftalarında oynanan düzene dönüş


Sezonun ilk haftalarında oynanan düzene dönüş, eli yüzü düzgün hücum görüntüsü demek. Bir taraf aksadı üzerinden, futbolcu tiplerini değiştirmek, benzer ama biraz daha farklı kurgularda oynamak bana anlamsız geliyor. Taylan Antalyalı baskı yedi, geriden çıkamıyoruz derken, iyi ve gelişmekte olan formasyondan ödün vermiştik. Feghouli gibi bazı isimlerin performanslarının sallanması da bunda etkendi. En basiti, Emre Kılınç'ın kanat ve orta saha performansı arasında çok büyük fark var.

Sezon başındaki kurguya döndüğümüz an, hücum kalitesi yükselmiş oldu. Arda Turan ve Feghouli'nin kenar oyun kurucu olduğu düzende, daha tempolu ve hücumda iş yapacak orta sahasıyla birlikte o kısır görüntü ortadan kalkıyor. Belhanda ve Emre Kılınç'ın topla çıkışları değerli. Etebo'yla bunu yapamazsın, pas ve hücum kalitesi düşük kalıyor. Sadece topla çıkış da değil, Emre Kılınç'ın savunma arkasına attığı koşular da kıymetli. 

Feghouli ve Arda Turan'la topu tutup, merkezden işi bitirdin. Babel de hareketli futboluyla, bu oyuna çok emek verdi. Sivasspor'un planı basit. Hücumu olabildiğince hızlı isimlerle oynayıp, Galatasaray'ın atak sonlandıramaması ve pas hatası yapması üzerine düşündüler. Geçtiğimiz haftalardaki kötü oyunun nedeni pas kalitesi ve hızının düşüklüğü. Organizasyonun yok, atak sonlanmadan geri dönüyorsun. Sezon başındaki kurguya dönüşle birlikte, hücumun kalitesi yükseldi ve hem pas hızlandı, hem de hata gelmedi. Bu da Sivasspor'un tüm planını çöpe attı.

Çok atlet ve hareketli futbolculardan kurulu bir takım. Hafta içi yorgunluğu olsa da, bunu mümkün olduğunca az yansıttılar. Böyle bir rakibe karşı oynamak kolay değil, Topa sahip olmanız ve hücum kaliteniz değer kazanıyor. Top hızlı dolaştığında o organizasyon ister istemez oluşuyor. Babel peşinde stoperleri gezdiriyor, Arda Turan ve Feghouli daha serbest oynayarak oyunu kuruyor ve Emre Kılınç / Belhanda ikilisiyle ortadan deliyorsun.

Galatasaray'daki sorun, bazı anlar yediği baskı. 40. dakikadan sonra o baskıyı yedi. 1-0'ın ardından 2'yi bulacak imkanlar olsa da skoru alamadı. 2. yarının hemen başı 2-0'ı bulmak avantajdı. Bu sefer de 3. gol gelmedi ve 65-70. dakikadan sonra rakip yine gelmeye başladı. Hoca "değişikliklerde geç kaldı" da diyemiyorum. Etebo / Ömer Bayram oyuna girdi ve hücum kalitesinden ödün verdik. O kadar sık pas hatası yaptılar ki. Rakibi durdurmadığı gibi, açılan alanı da kullanamadık.

Muslera'dan bu yana, Galatasaray kalecisinin maç aldığını görmek ayrıca mutlu etti. Yediği gol hatalıdır, orada değilim. Kurtardığı top sayısını ben sayamadım. Uzaktan çıkardığı 2-3 şutta, Fatih Öztürk'ün neler yapacağını az çok tahmin ediyoruz. Kaleyi devraldığından bu yana iyi oynuyor ve üzerine koyarak ilerlemeye devam ediyor. Kaybedilen haftalarda da bu kaleci faktörünü ortaya koysak, kayıpları yaşamayabilirdik. Neyse, Sivas deplasmanında galibiyet değerli. Öze dönüş de, gelecek adına ışığı yaktı.

30 yorum:

  1. fener ve ozan tufan bizim ilk maçlardaki düzeni bozmuştu. inanılmaz bastılar, biz de bu oyun olmuyor diye değiştirmek istedik. sakatlıklar da oldu. ama işte her takım öyle basamıyor. rahat çıkınca da ön taraf fark yaratıyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Takılmamak lazım oraya, düzeni geliştirmeliydik. Yanlış hareket oldu.

      Sil
  2. Hoca bir anda 3 degisiklik yapacagina, bunlari kademe kademe yapsa sorun olmayacak. 3 oyuncu birden girince sistem patliyor, basibos futbola donuyoruz. Etebo da amator kume oyuncusu gibi oynamaya basladi, kiralik sozlesmesinden cikabilsek keske bi sekilde.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. burak 2 gün önce de yazmıştı etebo ile alakalı. Ama bence de etebo kesinlikle Galatasaray seviyesinde bir oyuncu değil. Bazen anlık iyi performanslar verebiliyor sadece; ama hepsi o kadar işte...

      Sil
    2. Etebo iyi bir tamamlayıcı, yönlendirici değil. Belhanda sahada olmadığı an, Etebo katkı vermez.

      Sil
  3. (Emre)
    Bu sefer belki de ilk defa hoca oyuncu degistirmek icin niye bekliyor demedim. kazanmaya dogru giden, kazanan kadro vardi sahada. Sadece Diagne'yle takimi 10 kisi oynamak yerine Ogulcan girseydi en basta.

    Bizim icin en iyisi bu sistem ve oyun planinda israr etmek. Ve sampiyonluk Feghouli ve Belhanda'nin performansini yukseltmekten geciyor. Sevin sevmeyin, bu iki isim top oynayinca sampiyon olursun. Guzel macti. Marcao ve Luyindama iyi oynasalar da daha konsantre olmalari lazim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hamle yok. 12. adam var da, 13.yü bulamıyoruz.

      Sil
  4. Kazandık diye değil aksi olsaydı da bu cesur futbolu alkışlarım. Eksikler var, kalite ve fizik zaafı nedeniyle kusursuz bir uygulama da beklemiyorum. Ama doğru yol bu. Akbaba formunu bulduğunda ofansif anlayışta daha rahat olacağımızı düşünüyorum. Bu galibiyet bize güven, Kadıköy tarafına da "gene mi" endişesi verdi. Artık dans başlasın :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İstikrarlı şekilde, bu kurguda ilerlemek gerekiyor.

      Sil
  5. İyiydi kötüydü derken ligin bu döneminde ilk ucte kalmayı başardık. Devre arasına kadar böyle zirveye yakın kalırsak ikinci yarı daha farklı olabilir her şey.

    YanıtlaSil
  6. bu oyuncu grubu ve oyun şekliyle bazen Barcelona vari pas yaparak oyuna hükmediyoruz. ama bazen de tempolu ve diri takımlara karşı savunma yapmakta çok sıkıntı yaşıyoruz. Bu birbirinden farklı iki şey tamamen oyuncu tiplerimiz ile alakalı. maçın hiçbir anında baski yemeden sürekli topa hükmedebilsek zaten bu takım ligi duman eder. ama böyle aynı maçta hem tiki taka oynamaya hem de böyle zaman zaman baskı yemeye devam edeceğiz gibi görünüyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok seri top dolaşıyor. Falcao olsa, o da bir akıl demek.

      Sil
  7. Oyun performansı gerçekten takdir edilesiydi 3 ü 4 ü bulup bomboş anlatan bir dünya spor mensubunun ağzını eğdirecek cinstendi hatta ancak işte 3 ü bulacaksın bu oyun hak da ediyordu.
    Bakıyorum da sadece degaj yaparak oradan hava topundan birşey sekerse diye kovalayan efendime söyleyeyim sürekli anlamsız sertlik sergileyen tarafa güzellemeler dizmek isteyen çok hevesli insanlar var. Ya biraz yaptığınız işe saygınız olsun ya. Sürekli it kak gel adamın ayağına bas tabi burda kıymetligtv miz o görüntüleri sunmuyor sunamıyor ne hikmetse detaylı göremiyoruz yani olan biteni özenle cımbızla seçildiğini düşünmeye başladım pozisyon görüntülerinin yazıklar olsun bu kadar ayağa düştüyse bu sistem.
    Şimdi örnek şu emre Taşdemir penaltı yaptı mı diye sağından solundan üstünden altından uzaydan ekvatordan aynı posizyonu art arda sıralıyor isen bana aynı görüntüleri yatabare bastığında adamın ayağına aşiline arkasından kasten bozmaya gelmişti zaten o görüntüyü de vereceksin 4 açıdan tabi konu gs ise oyna devam kimse kusura bakmasın karşınızda aptal yok.
    Daha geçen sene hemde derbide sörloth un iterek gol atma görüntüsünü saklayan maç sonu sunan bir sistem bu bir numaralı var skandalı ama hatırlanmaz dillere pelesenk olmaz konu da gs haklı durumda çünkü.
    Ben oynadığımız rakiplerin bu işi sürekli hır güre götürür sürekli hakem onları biçiyormuşcasına kenardan küfür kıyamet hallerine hele bir de futbolun en çirkin tarzıyla yani saygızlıkla oynayıp sora bide sütten çıkmış ak kaşık tavırlarına katlanamıyorum.
    Atsana yatabareyi 2. Sarıdan kurallar bizim maçta bir enteresan oluyor vallahi adam seni kandırmaya yer arıyor maçın başında bildiğin sahtekarca atlıyor sen uyarıyosun bravo prd belhanda neden fb derbisinde atılıyor o vakit aldatmaya yönelikten samiyende. Orda başka burda başka kurallarımız bizim.
    Daha geçen hafta taylana emre güral kırmızılık basıyor ama sarı çünkü o ertesi günkü maçta kırmızı yani jahoviç basınca.
    Kusura bakmayın ama bunlar gerçek olan şeyler bende unutmuyorum.
    Aynı poz var marcao için bir daha çağırsana nerdesin 2. Yüreği yemek ağır geldi dimi. Çünkü birincisi tamam en ekran penaltısı izleyin görün benzeri olacak ve pen çalmayacaklar bu işler böyle.
    Hele o kenarda ki devamlı paçozluk sertlik sende fair dışı faul tarzı sende ama sora gel zaman geçirdiler falan diye anlat yapmadığın şeymiş gibi rıza hoca 70 dk topla kavuşamadın biraz saygı Biraz fair oynarken böyle değildin sen sonradan mı oldun yoksa maç içinde etrafında sürekli bağıran hakkının yendiği üzere çıldıran akılsız holiganlarmı bozdu dengeni.
    Bu mu taktiğin salla ileri düşeni topla bu futbol değil haberin olsun.
    Velhasıl herkese her takıma bol bol marcao penaltısından diliyorum.
    Birileri atmazsa hakem adam atıyor. Bizde ise biz atıp rakip atmazsa hakem penaltı çalıyor.
    İdda ediyorum benzerine çalmayacaklar zaten bir örnek bizim maçta oldu bile izleyin hak vereceksiniz.
    Selamlar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hakem işi müthiş. Rakip kalecinin Kılınç'a girişi var mesela, net kırmızı :)

      Sil
  8. okan'ın yediği hatalı golde takılıp kalmamasına çok sevindim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öz güven kazandı, böyle böyle büyümeye devam ediyor.

      Sil
  9. artık nokta koyalım. bu takımın sistemi bu. yensek de bu yenilsek de. bu düzende devam etmeliyiz. bi puan kaybı oldu diye hemen farklı sistem ya da yeri değişen oyuncular olmamalı.

    YanıtlaSil
  10. maçtan notlar ...

    orta sahadaki paslaşmalar arda lincoln kewell baros dörtlüsünü hatırlattı,

    oğulcan bitmiş,maça girdi ve önüne top attılar yürüdü adeta,bu nasıl iş anlamadım,hayal kırıklığı idi o pozisyondaki duruşu

    arda nın futbola ve galatasaraya döndüğü maç bu olabilir,ilk 11 i artık zorlayacaktır ve hatta alacaktır

    ön liberosuz sistem her zaman güzel oyunu vaad eder ,başakşehir berkay özcan la oynadı biz ise taylan antalyalı ile,iki oyuncuda ofansif oyuncular özünde,böyle devam

    etebo nun basit pas hataları soru işaretleri doğurdu ,ideal oyuncu tipi değil bence ,hem 6 için hemde 8 için

    4-1-4-1 de ideal 11 deki oyuncular şekillenmeye başladı,
    ileri dörtlü arda emre kılınç,belhanda ve feguli,muhtemelen bu dörtlü değişmez,
    forvet babel yada falcao olur,sağlıklı falcao idealdir ama babel inde başka özellikleri var,top saklaması vs
    diagne şu anda kadrodaki en zayıf halka durumunda

    emre taşdemir de bence ideal alternatif oyuncu kıvamına geldi,saraçi nin yokluğunda linnes yada ömer bayram değil emre taşdemir oynamalı,defansif zaaflarına rağmen hücum konusunda gayet iyi

    milli ara en çok taylana yarayacak,yoğun bir maç trafiği yaşadı ,dinlenecek,taylan önemli bir kazanç oldu 6 numarada

    okan koçuk un yasinin sert şutunu kurtarışı muazzamdı,okanla devam

    eksik olan bişey varsa 2-0 dan sonra hızlı koşu atabilen oyuncu olmaması,sürekli set hücumuna yerleşme olayı sıkıntılı,zaten takımın temposu 60 dakikalık,önede geçmişsin,bu saatten sonra 2 pasta gole gidebilecek oyuncuların olmalı,misal oğulcana pas attılar ,oğulcan durdu,onyekuru tarzı oyuncu olsa yardırırdı,fb ye attığı gol malum,onyekurudan koşu var videosu,2-0 dan sonra böyle oyuncular olmalı,ama yok

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O eksik bence de mevcut. İlk 11 için değil de, kulübe adına düşünüyorum. İçeriden kazanım olabilir mi diye bakarken, maç kadrosunda dahi yoktular. Kerem Aktürkoğlu ve Jesse kastım.

      Sil
  11. Seri ve Onyekuru takıma katılırsa bu düzeni devam ettirmek mümkün olur mu sence ? Yoksa başka bişey mi denemek gerekir ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence olmaz, değişir. Seri ağırlık katacak, Onyekuru da koşu atacak kanat, oyun kuramayacak doğal olarak. Geçen sezona döneriz.

      Sil
  12. Uğur Meleke'nin bu maç ile ilgili yazısında katıldığım 2 husus var. 1.si; bize 1. bölgede pres yapmayan takımları rahat yeneriz. Marcao'ya baskı olmazsa zorlanmıyoruz. 2.si ise hocanın oyuncu değişikliği için yine geç kaldığı. 60-65de oyuncu değişikliği olsa 80'e kadar yediğimiz baskıyı yemeyebilirdik. Hoca hala formsuz ama şu halimizle bile 16 puandayız, bu kıymetli. Marcao'ya basan, 1. bölgede pres yapan takımlara karşı ise bu kadro ile çıkarsak güzel üzülürüz, demedi demeyin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. urfe

      marcao ya yapılan pres yorumuna katılmıyorum,çünkü artık marcao nun önünde taylan emre kılınç,belhanda,feguli,arda oynuyor,bu 5 lide feguli ve arda yoktu geçmiş haftalarda,hatta bazen belhanda da yoktu,
      marcao yeteneksiz değil ki prese karşı bozulsun,sorun marcao pasını attığında topu bazen tutamıyordu orta saha,oysa şimdi tiki taka tarzı top orta saha oyuncularına gelince paslaşılıyor

      problem olan durum bu yetenekli dörtlünün fizik kondüsyonunun 60 dakikalarda olmasıdır,bence iyi bir hızlı koşucu oyuncu eksikliği yaşandı 2-0 dan sonra

      giren oyunculara bakalım,ömer bayram,diagne,oğulcan,emre akbaba,etebo
      bunların hiçbiri topsuz koşu yapacak hızda değil,yani onyekuru değil
      önde olmanın avantajını kullanamıyorsun bu nedenle,rakip risk alıyor ama sen değerlendiremiyorsun ve farkı açamıyorsun

      Sil
    2. Luyindama'ya Taylan yaklaşıyor, oradan da öyle çıkıyoruz. Marcao tek değil artık.

      Sil
    3. Marcao'ya yapılan baskının bizim için problem teşkil etmesi Marcao ile alakalı değil zaten bence de. Son cümlemde bahsettiğim statik oyuncu dolu 11 esas sıkıntı. Daha dinamik bir 11 olmalı bence sahada. Sadece Taylan ve Luyindama da yetmiyor orada yediğimiz baskıdan çıkıp sağlıklı oyun kurmamız için. Fizik kondisyon konusunda da mutabıkız zaten. Bir de biraz daha çabuk tepki gelmesi lazım kenardan hocadan, çok bekliyor müdahale etmek için.

      Sil
    4. Statik değil mi kadro, aksine gayet hareketli ve hızlı bir 11 bu. Seri ve Mariano eksikliği geriden çıkmakta sorun olabiliyor. Opsiyon azaldı çünkü. Bu 11 de hareketli değilse, hangi 11 hareketli :)

      Sil
  13. Yine tek maç üzerinden yorumlar yapılıyor. Takımın en büyük sorunu olan istikrarsızlık hiç konuşulmuyor. Iyi denilen oyuncuları sürekli böyle oynarken görürsek ancak mutlak ve kalıcı bir başarıdan bahsetmek gerekir. Bu maçta iyi oynayan feghouli belhanda ve arda sürekli bu oyunu oynayacaklar mı göreceğiz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Belhanda ve Arda bu sezon sürekli iyi zaten. Belhanda'nın genel istikrarı da iyi ama görülmek istenmiyordu. Tek maç üzerinden yorumlar değil bunlar.

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir