7 Aralık 2020 Pazartesi

Emre Kılınç'ın orta sahadaki dönüşümünü, Okan Buruk'a çok benzetiyorum


2006 - 2007 sezonunda, Şampiyonlar Ligi'ndeki "formalite" maçı olsa da aldığımız Liverpool galibiyetini hatırlayanlar olacaktır. Hatta bu aralar yıldönümüydü. Okan Buruk'un ceza sahası dışından muhteşem bir golü vardı. Kendisini son dönemde daha çok "teknik direktör" olarak konuşsak da, Galatasaray'ın unutulmaz futbolcularından biriydi. Emre Kılınç'ın dönüşümünü gördükçe de, Okan Buruk'un 96 - 2000 arası dönüşümüne oldukça benzetiyorum.

Okan Buruk, Galatasaray altyapısından yetişip, sahaya çıktığı ilk dönemde çok daha yetenekli ve daha doğrusu kreatif bir futbolcuymuş. Ayağı kırıldıktan sonra biraz daha defansif bir evrim geçirdi diyebiliriz. Sağ kanat ağırlıklı oynarken, özellikle de 96 - 2000 yılları arasında orta saha evrimi tam anlamıyla gerçekleşti. Oyunun 2 yönünü oynayan, topla çıkabilen, topsuz oyunda iyi, olabildiğince tempolu ve hızlı bir orta sahaydı.

Emre Kılınç'ın Galatasaray'daki dönüşümü de buna benziyor. Sivasspor'da kanat ağırlıklı izlerken, transferi sonrası bizde de o pozisyonda oynar diye düşünüyorduk. Hatta ben, Onyekuru'nun yerine geliyor, ağırlıklı olarak sol kanatta izleriz diye de yazmıştım. Onyekuru'nun oynamadığı haftalarda, Ömer Bayram sol öndeydi ve katkı alıyorduk. Emre Kılınç ise o pozisyonda, Ömer Bayram'a oranla çok daha iyi. Beklentim buydu.

Orta sahada beklenen hamleler gerçekleşmeyince, Emre Kılınç'ı orta sahada izledik ve asıl potansiyelinin o pozisyonda olduğunu gördük. Kanatlarda oynadığı maçlar da oldu ama orada çok sırıttı. Standart bir kanat performansıydı ve üzerine çıkması da zor görünüyor. Orta sahadaki dönüşümü ise Okan Buruk'a benzer. Onun sol ayaklısı diyelim. Yukarıda bahsettiğim tüm özellikler kendisinde de mevcut ve çok büyük bir aşama kaydetti, kaydetmeye de devam edecek.

Çok mücadeleci, top kazanıyor, topla çıkıyor, topsuz oyunu zaten iyi. Şu performansı beğenmeyenler var, inanılmaz. Ya da kendisini yeniden kanatlara çekmek isteyenleri görüyorum. Siz ciddi misiniz? Türkiye Ligi'nde oynuyorsun, rakip sana ne denli önlem alabilir? Kendi oyununu oyna ve rakip saha önlem aldığını zannetsin. Kendi oyununu geliştirdiğin sürece, şu hızlı oyunu ne derece durdurabilirler? Kendi, iyi olan oyunundan neden ödün veriyorsun.

8 yorum:

  1. Okan Buruk, sakatlanmadan önce bambaşka bir seviye idi.
    Maradona Okan/Hassler Okan deniliyordu.
    Buna rağmen sonraki Okan ile Emre arasında henüz minimum 3 gömlek fark var.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Burada kalite değil, tarz benzetmesi var :) Dönüşüm benziyor.

      Sil
  2. Okan sakatlamasaydı o evrilme Messi'ye doğru olurdu. Hakikaten Maradona benzetmesi yapılıyordu. Trabzonlu Soner vatandaşlıktan çıkarılsa haketmişti. O Liverpool maçının yıldızı Carrusca idi. O da Arda'nın doğuşu ile bitti. İyi topçuydu.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok kreatif bir futbolcuydu. Sakatlık sonra biraz daha mücadeleci bir kimliğe büründü.

      Sil
  3. Ben sakatlandığı maçı hatırlıyorum. Okan buruk gümbür gümbür geliyordu. Soner onu sakatlandığında çok üzülmüştüm. Daha sonra o Soner Galatasaray transfer oldu onu attığı gole maçı kazandık ama sevinmemiştim gole Çünkü Okan’ı sakatlamıştı. O zamanlar 12-13 yaşındaydım. Gerçekten Okan’ın seviyesi başkaydı o sakatlık olmasa başka şeyler konuşabilirdik. Gerçi Okan hikayesini başka şekilde yazdı oda güzel oldu.

    YanıtlaSil
  4. okan tekniğini ve yeteneğini nasıl kaybetmiş anlam veremedim. temposu, mücadelesi, sertliği filan kaybolsa anlarim da tam tersi bi dönüşüm geçirmiş

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tekniğini ve yeteneğini kaybetmedi. Orta sahada da gayet teknik isimdi. Kreatifligini kaybetti diyebiliriz.

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir