30 Aralık 2020 Çarşamba

Oğulcan Çağlayan'ın golü sayesinde Baros'u da hatırladık


Oğulcan Çağlayan'ın Trabzonspor'a attığı gol sonrasında, resmi hesabın Baros'u hatırlatması güzeldi. Özlemişiz de kendisini. Olmasaydı diyoruz o sakatlık. Milli Takım'larda çılgın işler yapar, kulüp bazında ise aynı performansı gösteremeyen bir forvetten, kulüp bazında da çılgın işler yapar bir forvete dönüşmüştü. Baros transfer edildiğinde yazılanları hatırlıyorum. Garanti gol katkılı forvet bulmak zordur, bu anlamda 3-4 isim ancak sayarız. Baros da onlardan biriydi.

Fenerbahçe deplasmanında yaşadığı o sakatlık olmasa eminim ki çok daha büyük gol sayılarını görürdük. Kimi rekorları da kırardı. Sakatlandı, uzun ayrılıklar oldu ama her geri dönüşünde gol atmaya devam etti. Bunu da 3 farklı sezonda yaptı. En sonunda ise artık yürümedi iş, yapacak bir şey yok. Severiz tabii Baros'u. Bitiriciliği, savunma arkasına sarkışı, gol sezgisi, hareketliliği gibi unutulmayacak bir çok özelliği var.


Oğulcan Çağlayan da Galatasaray formasıyla ilk golünü Trabzonspor deplasmanında attı. Forvet oynar mı, kullanılır mı diye düşünürken, oynatıldığında çok daha büyük bir potansiyelinin olacağını gördük. Elde Falcao, Diagne ve Babel gibi forvetler olsa da, doğru tarz Oğulcan Çağlayan işte. Ön alanda hareketli, pres gücü olan, pas oyununda da iyi bir forvet.

Pas istatistiklerine baktım. Diagne'nin son 2 maçta yaptığı toplam pasın çok daha üzerine tek maçta çıktı. Hareketliliği, ön alandaki baskısı, savunma arkasına koşuları ve rakip ceza sahası çevresindeki pas organizasyonunun içinde olması da cabası. Golü var, ilk golün oluşumunda da müthiş bir pası. Çok uç hayaller kurmayayım da, Galatasaray geleceği parlak yani. Yıldız bir forvet olur demiyorum, şu rotasyonda güven vermesi dahi kafi.

Yine de, forvette, sağ kanada oranla daha çok potansiyel sahibi. Burak Yılmaz'ın yaşadığı dönüşüm misali, Oğulcan Çağlayan'da da bunu görebiliriz. Forvetteki geleceğini daha parlak görüyorum. İyi bir fiziği var çünkü, forvet oynayabilmek adına da tüm özelliklere sahip. Bu hareketliliğini kaybetmediği sürece, forvet rotasyonunun değerli bir parçası olur. Kanatta da çalışkanlığı büyük artısı ama iş o noktada bir bakıma teknik taraflara kayabiliyor. Forvet olarak ise biraz daha özgür.

11 yorum:

  1. Aynı Taylan gibi ofansif ortasahada vasat olan özellikleri defansif ortasahada fark yaratıyorsa Oğulcanında kanatta vasat olan özellikleri forvette fark yaratır diye düşünüyorum.

    YanıtlaSil
  2. baros'un yukarıdaki sevinç pozu bence hertha berlin deplasmanından :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet öyle. süper forvetti burak'ın daha zekisi daha tekniği.

      Sil
    2. Doğru, düzelttim. O deplasmanda da gol vardı, aynı sevinç.

      Sil
  3. Bana kalırsa bu görüntüde zaten yolunu açık olduğu mevki forvet.
    Ligimiz gibi ekol konusunda karmaşık yapıların hakim olduğu ülkelerde nerde şans bulursan orada varlığını mümkün olan en kısa sürede sunabilen şanslı sporculardan olabilmek lazım bu eşikte maalesef hem şanslı hem yetenekli olmayı gerektiriyor.
    Belki de bir çok yetenek bu kaotik ortamda erkenden ön yargılı duruma maruz bırakıldı ve kayboldu.
    Bu eleştiri konusu yapılması gereken bir husus net söylüyorum.
    Velhasıl Oğulcan ben buradayım dedi çok şükür ve rüzgarda yanında bu çalışkanlığı ve arzusu tutkusu çoğaldıkça o varlığı kalıcı olacak inşallah.
    Baroş a gelince izlediğim en komple forvetlerden
    Özelikle devamlı hareketli ve arayan halini unutmak mümkün değil. Keşke yaşı biraz daha düşük kavuşsaydık dediğin cinsten.
    Nobre de yetenek durumu aynı olmasada hareket anlamında benzettiğim saygı duyduğum isimlerden.
    Kısaca Oğulcan hareketliliğini bu isimlerdeki gibi kılabilir buda onu bakalım nerelere götürür.
    Dilerim yolu şansı açık olsun gönülden isterim daha da yükselmesini.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Biraz daha serbest, fiziğini doğru kullanma olanağını bulacağı bir pozisyon.

      Sil
  4. Hakan Şükür ve Burak Yılmaz'dan sonra hiç iyi bir yerli forvet yetişmedi Türk futbolunda. Oğulcan'dan umutluyum bu konuda.

    YanıtlaSil
  5. Sonraki yıllarda Avrupa'daki başarılarda da olsaydı keşke Baros çok hak etmişti o günleri yaşamayı. Ama söylediğin gibi ona güvenip yola onunla çıkmak çok zordu sakatlıklar kaynaklı.

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir