1 Ocak 2021 Cuma

Alt liglerde yoluna devam etti ve buraların yıldızı oldu


Can Bedel (https://twitter.com/canbedell) 'in kendi Youtube kanalında yapmış olduğu müthiş bir Cafercan Aksu röportajı var. Kanala abone olmanızı öneririm, bu tarz içeriklere devam edecek gibi. Bundan önce de Berkant Göktan röportajı vardı. Bu isimleri oldukça merak edip, sık sık nostalji köşemizde yer verirdik. Kayıp isimler bir de, kolay ulaşamıyorsunuz. Ben denedim kaç kez ama beceremedim. Can Bedel'e helal olsun, müthiş bir potansiyel.

Cafercan Aksu röportajına gelirsek. Belli başlı açıklamaları üzerine bir şeyler yazayım. 86-87-88 jenerasyonu diye adlandırdığımız ve büyük beklenti duyduğumuz grubun bana göre en yetenekli ismiydi. Arda Turan'ın da oldukça önündeydi. Biri Barcelona'lara kadar yükselip, Galatasaray'ın kaptanı olurken, diğeri ise alt liglerin yıldızı olabildi. Aydın Yılmaz, Uğur Uçar, Ferhat Öztorun ya da Mehmet Güven kadar da bir kariyeri olmadı. 

Hagi, gençlere önem veren bir teknik adamdı. 2003 / 2004 - 2004 / 2005 sezonları da Galatasaray'ın maddi anlamda zorlandığı, doğru dürüst transfer yapamadığı dönemler. Hagi de o dönemlerde bu tarz gençleri A takıma kazandırmaya başlamıştı. Hatta Cafercan Aksu'yu ana rotasyona dahi katıyordu ama öyle kritik anlarda futbolcuyu sahaya attı ki, kurtarıcı edasıyla beklenti içine girdi. Cafercan Aksu da doğal olarak bu maçlarda ezildi. Şampiyonluğun ve Şampiyonlar Ligi hakkının gittiği Gençlerbirliği maçı bunun en büyük örneği. Kariyerinin en büyük kırılma anı.

2005 / 2006 sezonunda Gerets de bu gençlere sıklıkla şans veriyordu. Hatırlarsınız, Uğur Uçar ve Ferhat Öztorun ana rotasyonun parçasıydı. Mehmet Güven ve Aydın Yılmaz da sıklıkla takım içinde yer buluyordu. Hakan Şükür, Ümit Karan, Necati Ateş ve Hasan Kabze'li efsane forvet rotasyonu olmasa, Özgürcan Özcan da bu rotasyon içinde yer bulacaktı. Cafercan Aksu da forvet oynuyordu ve bunu görerek Rizespor'a kiralık olarak gitti. Metin Yıldız, o dönemin Galatasaray altyapısındaki bu futbolcuları tanıyan bir ismi. Onu Rizespor'a çağırdı ve hiç oynatmadı.

Mesela Arda Turan da aynı sezon Manisaspor'a kiralandı ve sıklıkla şans buldu. Yukarıda saydığım gençler de Galatasaray rotasyonunda yer buldu. Cafercan Aksu da kalsa, o transfer yapmakta zorlanan yapı içinde eminim ki sivrilirdi. Forvet diyoruz da, kanatlarda ve 10 numarada da oynayabiliyordu. Sasa Iliç'in alternatifi yoktu mesela, Cafercan Aksu onu yedekleyebilirdi. Sol kanatta devşirme Ayhan Akman ile oynadık, orada da şans bulurdu. Gerets bu şansı verir, hiç de çekinmez. 

Sonra bir de IBB dönemi var. Abdullah Avcı da o dönemin Galatasaray altyapısında çalışan bir ismiydi ve bu gençleri tanıyordu. Cafercan Aksu'yu kiralık olarak takıma getirdiğinde 2 yıl doğru dürüst şans dahi vermedi. Kazandırdığı futbolcuları konuşuruz da, bu tarz hareketleri de var işte. Sonra da zaten düşüş başladı, tutunamadı. Galatasaray da kendisini düşünmemeye başladı ve alt liglerde yoluna devam etti. 3. ve 2. lig seviyelerinin yıldızıydı. Bir ara Gençlerbirliği'ne geliyordu ama o transfer de olmadı. Üzülüyor insan, böyle bir yetenekten hiç fayda alamadık.

4 yorum:

  1. Öncelikle, uzun zamandır eskisi kadar yorum atıp, destek olamadım. Ama artık geri dönmüş bulunuyorum tekrardan :) yeni yılın sana da mutluluk getirmesini dileyerek ben de bir isimden bahsedeyim Burak. KTÜ'de okuduğum yıllar, bir Cuma günü cami çıkışı Giresunspor kafilesine rastladık arkadaşlarla. Cafercan, Serdar Eylik, ismini hatırlayamadığım birçok bilinen isim vardı aralarında. Cafercan'ı gördüğümde Ali Sami Yen'de formayı ilk alışı, beslediğimiz umutlar geldi aklıma. Gerçekten o jenerasyonun en çok üzerinde durulan ismiydi, ancak sonrasında yaşananlar işin tatsız kısmı tabi. Serdar Eylik vardı bir de, A takımla oynadığı birkaç maçta onu çok beğenmiştim, bu sefer olacak galiba demiştim. Yanlış hatırlamıyorsam sol kanatta bir kupa maçında şans verilmişti. Topla çok süratli ve teknik bir oyuncuydu. Ama ne olduysa oldu, onun yüzüne de bir daha bakılmadı. Alt liglerde aranan oyunculardan biri olarak kariyerine devam ediyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Serdar Eylik'i Rijkaard kullanmak istese de o kabuğu kiramadi. Kiralık gittikleri sezonlar değerli. Orada kaderi tayin ediyorlar.

      Sil
  2. Onu alt yapıdan tanıyan iki hocası da ona takımlarında uzun süre şans vermedilerse hata Cafercan'da daha çok aranmalı bence. Çalışmayı pek sevmiyordu anlaşılan.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu yeteneği kazanacaksın ama, ben hocalarda ararım suçu.

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir