28 Mart 2021 Pazar

Jardel'i vitrine çıkarmak adına bir hamle yapılmıştı


Bu tarz fotoğraflar, otomatik olarak seni eskiye götürüyor. Nostaljiyi çok sevdiğim için de, hazır zaman bulmuşken bir şeyler yazmak istedim. GSCimbom Twitter hesabının paylaşımı bu arada, fotoğrafı oradan gördüm. Jardel'in transferinden öte, satış hikayesi daha çok ilgimi çekmiştir. Tarihin en garip satışlarından biri çünkü. Jardel'in Galatasaray'a transferi büyük işti. Falcao'yu direkt olarak Atletico Madrid'den almışız gibi düşünün, Avrupa'nın en önemli golcülerinden biriydi. Satışı ise aynı ağırlıkta olmadı.

Sponsor destekli bir transferdi. Bonservis konusunda sponsor olduğu için sorun yaşamıyorsunuz da, futbolcunun yıllık ücreti belinizi bükebiliyor. 2000 - 2001 sezonunun ardından da, ciddi bir ekonomik sorunla baş başa kaldık. Uefa kadrosunun iskeleti hemen hemen dağıldı, kadroya da daha çok kiralık isimler katmak durumunda kaldık. Futbolcuların ağırlığı düşse de, ortaya çok keyifli ve başarılı bir takım çıkmıştı. Avrupa'daki kimliğimiz de aynı çizgide devam etti. En önemli nokta bu.

Sezon başında da Jardel gibi bir sorun vardı. Performansından yana bir sorun değil bu, tamamen ekonomik. Yıllık ücreti bel büktü çünkü, bunu ödeyemez konuma geldik. Hazırlık kampında yoktu diye aklımda. Takımdan gideceği belliydi yani, sadece alıcı bulmakta zorlanıldı. Bugün de değişen bir şey yok, o gün de işi bilmiyoruz ve futbolcu pazarlamaktan bir haberiz. Yine de bir hamle yapılmıştı. Jardel'i vitrine çıkaralım diye, Almanya'da Roma ile bir hazırlık maçı oynandı.

O maçta da Jardel forma giydi. Ne denli bir piyasa yaptığı meçhul oldu, etkisizdi çünkü. Maç da çok tatsız, tuzsuz geçti diye aklımda kaldı. Devamında Jardel satıldı tabii. Bu maçla ilişkisini olduğunu düşünmüyorum tabii. 5.5 milyon avro + Horvath + Mbo Mpenza + Spehar karşılığında gerçekleşen bir transferdi. Bonservis değil de, satış hikayesini "takas" kısmı renklendiriyor. 3 isimden de aldığımız katkı hemen hemen 0 oldu ve yarım sezon ancak durabildiler. Kiminden bonservis geliri elde ettik tabii, o açıdan bakınca düşünülen zarar yok.

12 yorum:

  1. 3 gereksiz adam alacağımıza 8 milyona satsak en azından yarısına sattık derdik.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O açıdan bakarsak öyle. Takasta gelecek yabancılara nasıl tav olduk bilmiyorum. Horvath ve Mbo Mpenza boş isimler değildi gerçi. Mbo Mpenza'yı hatta 2-2.5 milyon avro gibi bir bonservise de satmıştık. Hiç süre vermeden.

      Sil
  2. bu ülkede oynayan yerli yabancı farketmez açık ara 1 numaralı "golcü"dür kendisi. yani ben öyle düşünüyorum. istatiklerine bakarsak 8-9 sene boyunca maç başı 1 gol ortalamasıyla oynamış. sonrasinda farkli sebeplerden dolayi düşmüştü bi anda orasi ayrı bi konu tabi. günümüze baktığımızda ise bu istatistiği böyle uzun süreli ronaldo, messi, lewandowski filan yapabiliyor sadece. belki burada drogba, falcao, rvp gibi daha iyi komple forvetler oynadı ama iş golcülüğe gelince jardel'i tek geçerim. bitiriciliğin krali...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gol açısından bakarsak sadece, bitiricilik üzerinden öyle. Ben de onun gibi net bir bitiriciyi bu ülkede görmedim.

      Sil
  3. böyle bi oyuncuyu şimdi o haldeyken Turkiye'ye getirmek imkansız. dediğin gibi Falcao'yu Atl.Madrid'den almak gibi :)

    YanıtlaSil
  4. daha iyisi yok. 2 avrupa altın ayakkabı ve 2 şampiyonlar ligi gol krallığı. yerel liglerdeki krallıklarını saymiyorum bile.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yok da, devler peşine düşmüyor işte. Çünkü ona bağımlı oynamak zorundasın. Oysa büyük takımların böyle lüksleri olamaz.

      Sil
  5. Vitrin düşüncesi ne alâka ? gol rekortmeni adam zaten; bi maç üzerinden olacaktı tranferi. o gün 3 gol de atabilirdi ya da böyle 0'da çekebilirdi. birşeyi değiştirmezdi bu

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Vitrin düşüncesi ne alaka değil, o dönemi yaşayanlar ne demek istediğimi anladı zaten. Oynamıyordu, sakatlıktan çıkmıştı ve göndermek istediğini cümle aleme iletip, değerini düşürdün.

      Sil
  6. böyle bi isim nasıl milli takima alınmaz, hayret yani. tamam önünde ronaldo gibi oyuncular vardı ama adam o kadar gol atmış, bi ayıp diye bi defada olsa bi çağrılır adam

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Alındı aslında da süre vermemişlerdi. Doğal alınmaması da, Jardel varsa ona odaklı oynuyorsun. Brezilya'nın öyle bir lüksü yoktu.

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir