26 Nisan 2021 Pazartesi

Galatasaray'ın hücum odağını yerleşimden de görüyorsunuz


Kazanılan ve iyi oynanan maçın ardından, Row-Z Report (@RowzReport) 'un paylaşmış olduğu haritaları konuşmak çok keyifli. Antalyaspor deplasmanını, bana göre iyi bir futbolla geçtik. Maçın 1-0'da kalmış olması da bizim şanssızlığımız. Şutlar biraz Boffin'in üzerine geldi gibi görünse de, net kurtarışları var. Uzun ve kaleyi dolduran bir kaleci, iyi olduğu gün de onu geçmek zor. Yine öyle bir maç çıkartırken, Şener Özbayraklı'nın 4 yıl sonra gelen asisti ve Mostafa Mohamed'in golü geldi.

Galatasaray'ın hücum odağını yerleşimden de görüyorsunuz. Tabii bunda Antalyaspor'un savunma anlayışı da mühim. 6'lı savunma resmen, ligin ilk yarısındaki maçta da bu şekildi. Yine de o maçta şut imkanı dahi bulamamıştık, burada ise net pozisyonlarımız var. Bu oyunu çok daha öncesinden açacak pozisyonları bulsak da, bir türlü gol gelmedi. Boffin'i de geçemiyorsun, direkler faktör oluyor, boş kaleye kafayı auta da vuruyorsun.

Donk ve Marcao orta saha çizgisinde oynadı. Origil oyuna girdikten sonra kontra tehdidi olsa da, 1-0'ın ardından verilen pozisyon haricinde imkan vermedik. Etebo, stoperlerin önlerinde ama stoperler o kadar önde ki, o da orta sahanın önünde oluyor. Gedson Fernandes'le birlikte merkezi iyi tuttular bu arada, hücuma da iyi destek verdiler. Emre Kılınç sağ kanattaydı bu maçta, Emre Akbaba merkez gibi oynadı. Tabii o da sol tarafa çok kaymış.

Solda yine bir kümelenme var.  Kerem Aktürkoğlu solda, Halil Dervişoğlu da sola yakın. Zaten bu 2 ismin arasındaki organizasyon değerli. Ömer Bayram da hücuma çok destek olup, topu iyi kullanabilince, atak ağırlığı da oraya kayıyor. Soldan iyi geldik diyebilirim. Arda Turan oyuna girdikten sonra da durum böyleydi, o da sol kanadı iyi kullandı. Sağda ise Şener Özbayraklı, Podolski'yi attırıp, çalışkanlığıyla ön plandaydı. Sol ağırlıklı oynayıp, golü ise sağda onun asistiyle bulduk.


Gol beklentisi zaten ortada. Antalyaspor'un biri uzaktan şut olmak üzere, 2 pozisyonu var diyeyim. Galatasaray ise maçın başından itibaren birçok imkan buldu. Çok şut atılan bir maçtı ve bu şutlar da genellikle kaleyi buldu. 2.9'luk gol beklentisi doğal, hatta ben daha fazla çıkabilir mi diye düşünüyordum. Ceza sahası içindeki etki beni biraz daha mutlu ediyor. İnsanlar pozisyona girmeyi "kaleciyle karşı karşıya kalma" zannedebiliyor da, bence esas etki ceza sahası içindeki şut imkanı. Galatasaray da bunu buldu.

9 yorum:

  1. o 2.9 nasil hesaplaniyor ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şutların kalitesi, nereden vurduğun. Onların değerleri var.

      Sil
  2. Pozisyona girmek kaleciyle karşı karşıya kalmak değil elbette kaleci çalıştırır gibi şut atmakta değil. Ceza sahasında sut etkinliginde de olay bu. Kalecinin üzerine vurduğun her top tehlike midir? Kornerden gelen bir topa çok yavaş kafa vuruşu ile kaleciye nisanlarsan bu ceza sahası içinde etkinlik mi sayılır yada serbest vuruşta ceza sahasına ortalanan topa, ceza sahasında bir sürü adamın olmasına rağmen kaleci alınırsa bu ceza sahası içinde etkinlik mi olur? 74 e 26 topla oynama yüzdesi 22 şut 8 korner sonucu tek golle geçtiğin bir maçı hücumda çok etkinlik diye lanse etmek ne kadar doğru olabilir? Etkinliğin ne kadar verimli? Rakip sadece %26 topla oynamış. Bırakmış sana topu al gezdir pas yap demiş ki Antalya nin her zaman ki büyük takım taktiği bu. %74 topla oynamışsin 22 şut çekmişsin ama topu sana bırakan rakip 15 faul yapmışken sen de 13 faul yapmışsın. Sonuç o ki oyun kötü degildi evet ama abartılacak bir oyunda yoktu sahada. Kendi kendine top çevirirken göze hoş gelen bir görüntü olmuş sadece. Sonucu ise eh işte olmuş. Önümüzdeki maçlara bakacağız. O maclarda da böyle bir görüntü olabilirse takimda bir şeylerin yoluna girdiğini ancak o zaman söyleyebiliriz. Tek maçlık performanslar gösterge değildir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Antalya ekstra çok kötü durumdaydı fizik olarak özellikle bitikti herifler, hoca arda veya feg ile başlasaydı zaten maç farka giderdi, yani dar alanda iş yapacak tek bir Halil ile oynarsan organize hücum etmek çok zor oluyor böyle, ürettik evet ama bireysel zorlama veya rakip hataları ile olan pozisyonlar biraz, moho arda falan oyuna girince bence asıl üretim başladı, Halil arda gibi oyuncular bir arada olunca bağlantı ile organize hücum oluyor bide işte böyle bitiren adam olunca skorda bulunuyor,bu Konya maçı arda moho Halil kerem şeklinde çıkmalıyız merkez Taylan gedson

      Sil
    2. Negatif olmak istiyorsunuz da, aksine Galatasaray çok iyi durumdaydı. Gayet de rakibi kendi yarı sahasından çıkarmadı ve orta sahada her topu süpürdü. Kaleci çalıştırılır gibi şut atılmadı, direkler var, ceza sahası içinde vuruşlar var. Boffin iyi yer tutuyor ve modunu açtığında geçilmesi zor bir kaleci. Galatasaray iyiydi diyebilmek bu kadar zor olmamalı :(

      Sil
    3. Tek maçla da her şey güllük gülistanlık oldu demekte bu kadar kolay olmamalı... Antalya zaten çıkmak gibi bir niyeti yoktu o yüzden de orta sahayı süpürür gibi durduk. 8 kornerden kaçı tehlikeli oldu? Kaç serbest vuruşun tehlike yarattı?

      Sil
    4. Duran topların çoğu tehlikeli oldu bu sefer. Bir anda maçı izleyip izlemediginize yönelik kuşkuya kapıldım. Kusura bakmayın :( şu maça iyi oyun diyememek, farklı sartlanmisliklar gerektirir.

      Sil
  3. Tek bir orgill ileride duruyordu o yüzden gedson ve etobo performansları çok abartıldı bana göre, yani rakip zaten tehdit oluşturmuyor ki iki merkez ile tek bir oyuncuyu pasifize edebiliyorsun keza marcao da çok öne basan bir stoper zaten döndürmedi rakibi, orada üç kişi tuttuk tek oyuncuyu, gedson genel bir yükselişi var zaten ama şu maçta yani al ver yapmaktan başka hücum da herhangi bir üretimi yoktu, etobo da aynı şekilde

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben abartıldığını düşünmüyorum, net olarak süpürdük. Gedson Fernandes için şu yorum özellikle bence çok yanlış. Son 3 haftalık üstelik.

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir