17 Mayıs 2021 Pazartesi

Ligde senden daha fazla gol pozisyonu üreten yokmuş


Galatasaray'ı saha içi noktasında konuşan ve benim de takip etmeyi çok sevip, onlardan çok şey öğrendiğim hesaplar var. Bilardisimo (@kaideveistisna) da onlardan biri, herkesin takip etmesini şiddetle tavsiye ediyorum. Dün, gol beklentileri üzerinden müthiş bir istatistik çıkardı. Galatasaray ve Beşiktaş özelindeki temel farklardan birini böylece görmüş olduk. Sezonu sadece 2 gol farkıyla kaybedince, bu istatistik daha da değer kazanıyor.

Galatasaray, 77.19'luk gol beklentisinden 80 gol çıkardı. Beşiktaş ise 71.14'lük gol beklentisinden 89 gol. Penaltılar kaynaklı, Galatasaray'ın gol beklentisi Beşiktaş'a oranla 3.5 daha fazla. Bunda sebep vuruş kalitesi, duran toplardan atılan goller. Duran toplarda gol bulamıyoruz mesela, Beşiktaş ise çok sayıda buldu. Duran topların önemi büyük derken, kasıt bu işte. Bazen işler kötü gider ve bu sayede kilit açarsın. Galatasaray'ın duran top etkisi, hele ki kornerlerde büyük fiyasko.

Başka etkenler de var tabii. Hatayspor tek başına 10 gol averajını belirliyor. Sana 3 atıyor, Beşiktaş'tan 7 gol yiyor. Bu da tek başına şampiyonluğa sebep işte. Senin de özellikle son maçlarda bu averajı düzeltmen gerekiyordu. Denizlispor, Gençlerbirliği ve Yeni Malatyaspor maçlarında o imkan vardı. Hatta hiç buraya girme, Beşiktaş karşısında 3-1'i buldun ve rakip sallanıyor. 4'ü zorla, bitir işi. Biz ise durmayı tercih ettik.

Sevgili Bilardisimo şu tabloyu da paylaştı;

Falcao 8.07'den  9 gol
Diagne 10.34'den 9 gol
Babel 6.67'den 7 gol
Halil Dervişoğlu 4.5'den 3 gol
Mohamed 6.5'den 8 gol
Emre Akbaba 6.25'den 5 gol

Aboubakar 15.28'den 15 gol
Larin 13.84'den 19 gol
N'koudou 5.49'den 8 gol
Ghezzal 5.42'den 8 gol

Larin dahi neredeyse tek başına şampiyonluğa sebep. N'Koudou ve Ghezzal da özellikle son dönemde, şapkadan çıkardıkları tavşanlarla gol sayılarını çok yukarı taşıdılar. Gol beklentisinin çok düşük olduğu pozisyonlarda gelen goller bunlar. Sende ise tablo net. Şu forvet ve hücum rotasyonu içinde, gol beklentisi de yüksekken, daha fazla gol bulmalısın. Gol pozisyonuna giremiyoruz, organizasyon yok diyoruz da, ligde senden daha fazla gol pozisyonu üreten yokmuş. 

Her şeyi geç, ligde 10 gole ulaşabilen futbolcun bile yok. İstikrarın bu anlamda yerlerde. Hücum rotasyonun geniş olsa da, sürekli bir sirkülasyon hali. Hele ki Falcao geri döndükten sonra, o sirkülasyon hali beklenmedik şekilde daha da arttı. Neyse ki Halil Dervişoğlu sahne aldı son dönemde. Tabii onun da bitirici kalitesi çok düşük. Geliştirmesi gerekiyor. Son haftalara futbolu kadar, kaçırdığı gollerle de damga vurdu.

6 yorum:

  1. Ben açıkçası o kadar üzülmedim şampiyon olamadığımıza. Şampiyon olsak bile bu futbolla Avrupa'da ne yapacaktık ki ? Bizim kulübümüzün kuruluş felsefesi Avrupa'da başarıdır.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de bunu hep söylüyorum kendi kendime ve arkadaşlarıma.Şampiyon olsaydık yüklü miktarda para gelcekti tamam eyvallah.Ama bize yıllar boyu yüklü miktarda para zaten geldi.2011-2013 arası iyi işler yaptık en son.4 sene üst üste ŞL'ye gittik.Bugün Liverpool o kadar gidemiyor.Biz aldığımız o paralarla ne yapıyoruz sorun burda.Yüklü kontratlar vermek içinse o kazandığımız paralar (ki öyle oldu) olmasın daha iyi çünkü elalemin parasını niye biz dolduruyoruz?Biz para olmadığı için kötü değiliz.Gerekirse 30 milyon GS taraftarı sana her ay 30milyon TL toplar.Yani para bulunur her türlü.Bize lazım olan şey süreklilik.Bir yerlerde,bize yakışan yerlerde yani avrupada bulunmak orada prestij kazanmak, saygı kazanmak.O yüzden 2.olmayı çok önemsiyorum.Salmadık hiç.Devam ettik kıl payı kaçtı.Olabilir rakibi tebrik eder hayatımıza devam ederiz.Bugün o yarın biz öbür gün bir başkası.Neden olmasın ki?Önemlli olan süreklilik.Oralarda bulunmak.Avrupada güzel işler çıkarmak,insanlara keyf vermek,mücadeleyi hissetmek.Olay bu sanıyorum....Şimdi bir an önce seçim olup Fatih hocayla devam edilmeli.Fatih hocada şapkasını önüne koymalı kendini eleştirmeli.Bizi keşke duysa.Onun da bizim gibi düşündüğüne inanmak istiyorum. (BiLo)

      Sil
    2. Yine Avrupa'dasın, ne değişti :) Şampiyonlar Ligi gelirini elde etmek çok değerliydi.

      Sil
  2. o arkadaş gs'de orta saha oyuncusu olmadığını da söylüyor. real yorumlasa kroos için "10 numaradan bozma 8" derdi herhalde.

    larin o kadar attıysa larin "usta golcü" mü oluyor hocası doğru rolü vermiş ve durup durup takımdan kesmemiş mi oluyor?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Larin bizde oynasa bu sezon maksimum 5 gol falan atardi, katiliyorum.

      Sil
    2. Hocası Garry Rodrigues'den de müthiş katkı almıştı, Onyekuru ya da. Sorun bizde istikrar oldu, sık değişimler. Eleştirilir bu da, daha dünü unutup, Fatih Hocayı yeni tanımış gibi yorumlamak yanlış.

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir