20 Temmuz 2021 Salı

El sıkıştığında, başvurulan çarelerden biri 3'lü savunma


Sezonu ne kadar erken açsak da, hazırlık maçları oynayamamak mutlaka handikap olacak. 2 hazırlık maçı yapabildik. Olympiakos maçı malum sebeplerden iptal oldu, Avrupa kampı ise pandemi koşullarına takıldı. İstanbul'da kalıp da, hazırlık maçı oynayabilmek zor. Sezonu erken açmak birinci etken burada, ülkede diğer takımlar bu kadar erken sezon açmıyor. Haliyle de oynayacak rakip bulamıyorsunuz. Artık başka şekillerde bu iş halledilmiştir.

Kamp kadrosuna bakınca da eksikler göze çarpıyor. Bunu daha önce konuşmuştuk. Yedlin / Emre Akbaba covid dolayısıyla yok. Taylan Antalyalı gibi sakat isimler de var ve beklenen transferler maalesef gerçekleşmedi. Bu da PSV maçları öncesinde handikap oluşturdu. PSV'i tek odak alarak, panik halinde hareket etmemek doğruydu da, en azından 1-2 işi çözmek gerekiyordu. Çok değil, Gedson Fernandes ya da sol bek hamlesi dahi çok şeyi çözebilirdi.

Düşündüğüm kadroda çok bir şey değişmedi. Hücumda belli oranda rotasyon yapabilirken, orta saha ve beklerde el çok dar. Özellikle de sağ bek için. Ya Sekidika oynayacak, ya da Alpaslan Öztürk. Sekidika için bambaşka bir pozisyon, Alpaslan Öztürk ise her ne kadar sağ bek oynayabiliyor olsa da, en iyi olduğu yer değil. Hoca 3'lü savunma gibi bir sürpriz yapar mı acaba? Eli dar çünkü. El sıkıştığında, başvurduğu çarelerden biri oluyordu.

3'lü savunmayla birlikte de, beklere Sekidika ve Ömer Bayram'ı yazdığımızda, en azından daha az savunma sorunu yaşamış oluruz. Arkaları dolu çünkü. Bu isimler tempoları ve hücum katkılarıyla öne çıkar. İşin savunma tarafı özveriye bakar ama yetmez. Orayı doldurmak adına da, 3'lü savunma konusu tercihtir. 3-4-3 gibi bir kurguyu, yeni transferlerin gerçekleşmesi halinde dahi kullanabilirdik. Düşünülen bek profili de buna uygun.

4-3-3 oynanacaksa, orta sahayı tamamlayacak 3. ismi de merak ediyorum. Feghouli'yi anan olmasa da, en doğru tercih o aslında. İşi en kötü beraberliğe vuralım da, deplasman gol kuralı kalktı, bu unutulmasın. Kontra odağı adına, orta sahayı daha tempolu, hücumu da daha hızlı isimlerle kurmak mümkün. Ben yine de biraz olsun pas yapabilmeyi ve oyun aklını yukarıda tutmayı tercih ederim. Bu yüzden de Feghouli ve Babel tercihleri şaşırtıcı olmayacaktır.

10 yorum:

  1. bu yoklukta en aklı başında tercih üçlü savunmadır. Lyundama ve Marcao ikisi birlikte asla uyumlu değilken yanlarında oynayacak bek dahi yok. Önlerindeki ön libero ile birlikte 1 maç oynamadılar.
    Yani dalga dalga gelirler, 20.dakikada bireysel hatalardan saçma sapan goller yeriz, gözümün önüne geliyor.
    üçlü savunma olursa her ikisi hem her yeri süpürürler hem de kanatları süpürürler. İşin en azından top rakipteyken ne yapacağız sorunun cevabı belli olur. Kolay kolay kontra yeyip, az adamla da yakalanmayız.
    Gelelim top bizdeyken ne yaparız sorusuna, sahada feghouli, babel olmak zorunda. Eğer 2 pas da biz yapamazsak, hiç olmazsa kazandığımız toplarda hızlı çıkma, uzun pasla defans arkasına babel, kerem, muhammedi kaçırmak istiyorsak Feghouli'ye ihtiyacımız var. Arda da belki orada olabilir bilmiyorum. Ama en azında o tipte bir oyuncu lazım.
    Kapanıp, alan daraltmak, rakibin hızlı, fuleli oyuncularına alan bırakmamak ana plan olmalı. İleride basit top kaybı yapıp 3-4 kontra imkanı vereceğimiz kesin olduğu için, 4'lü oynadığımızda beklerin arkalarına adam kaçıracakları da kesin olduğuna göre bence 3 stoperli sistem allahın emri gibi. eminim hoca da 3-4-3 veya 3-4-1-1 gibi bir şey yapacaktır.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bek durumu beni o formasyon için düşündürüyor. Aksi takdirde sorun yaşayabiliriz.

      Sil
  2. Alpaslan mevcut hantalligiyla sağ bek oynarsa ilk ciddi sınavını çok talihsiz biçimde vermiş olacak, ben turundan geçtim de hezimet olmasın bari biraz sahada organize kalalım oyunu görelim istiyorum.

    YanıtlaSil
  3. 343 şu an için yemez, çünkü orta sahada ikili oynayacak kalite yok şu anda. 352 gibi dizilip merkezde Soso-Aytaç-Kılınç ileride de Kerem ve Mustafa olabilir.

    YanıtlaSil
  4. Elimizdeki bekler için en uygun formasyon üçlü savunma stoperde üçüncü stoper Alpaslan olursa Luyindama'nin ayaklarının kötü olmasindan doğan sorun da çözülmüş olabilir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Luyindama da yükselir böylece. Top bizde iken beklenti azalır.

      Sil
  5. Hayırlı, genc yeteneklerin parladığı bir sezon olsun....Genclere yatirimdan vazgecmeyelim..PSV ye bakarsak: Terim anlayışını iyi yansitan bir takim olsaydik en kötü gollü beraberlikle donerdik..Yenilsek supriz olmaz o yüzden cesaretle 3 hususa dikkat edersek umutlaniriz..1-Ceza sahasini gobekten ver kacla duvar pasiyla asla gecirtmeyecegiz, topu merkezden uzak tutup kanatlara cekecegiz 2-Defans arkasina oynamaktan, şut cekmekten cekinmeyecegiz 3-Sert, agresif davranip, araya kacanlara karşı hep uyanık olacağız .... insallah aliriz istedigimizi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bakalım neler olacak. Önce bir 11'i görelim de, sonrasında stratejiyi anlarız.

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir