22 Temmuz 2021 Perşembe

En önemli sorun ise, kadroların maliyeti


İşin saha içi konusundaki teknik, taktik, fizik durumuyla alakalı sorunları yazdık. Tüm bu noktalarda geriyiz. En önemli sorun ise, kadroların maliyeti. Takımın değerine bakınca senden öndeler ama maaş boyutu devreye girince de senden yarı yarıya küçükler. Şöyle düşünün, PSV'nin maaş bütçesi 25 milyon avro civarında ve senin takımında olan 3-4 isim PSV'nin toplam bütçesi kadar maaş alıyor. O isimlerden istikrarlı ve iyi katkı alamaman da cabası. Bir anlamda boşa ödediğin paralar.

Olay transfer tarzı değil. Genç aldın, yaşlı aldın mevzusuna girmeyeceğim. 25 yaş altı olarak, tüm transferlerini yapamazsın. Çok övdüğümüz Ajax ya da PSV'de tüm hamlelerini böyle yapmıyor. Ağırlıklı olarak genç isimler alıp, altyapıya bakıyor olsalar da, tecrübeli isimlere de kapılar kapılı değil. Buradaki mevzu bonservis değil, ödediğin yıllık ücretler. Sen çok fazla maaş ödüyorsun ve bu da senin belini kırıyor.

Transferde elbette ağırlıklı olarak genç isimler al, geleceğe oyna. Araya da tecrübeli isimlerle dokunuşlarda bulun, ortaya kadro mühendisliği çıkar. Maaş disiplininden ise asla ödün verme. Şu an, Feghouli, Diagne ve Falcao gibi isimlerden çıkmaya çalışıyoruz. Bu isimlerin arasına bence Babel de eklendi. Şu 4 isim, maaş bütçenin neredeyse yarısı demek. Bu isimler belki gidecektir de, yeni gelecek isimlere "maaş" tarafından bakacağız.

2.5 milyon avro'nun tavan ücret olduğu söyleniyor. Bir de kur problemimiz var. Handikap çok daha büyük yani. Garanti göreceğin bir ismi ciddi maliyete alırsın ama onun da istikrarı senin ayakta kalmanın anahtarıdır. 96 - 2000 dönemindeki Hagi, Popescu ve Taffarel gibi örnekler var. Bugün o örneği yeniden hatırlayabilir miyiz, böyle isimler bulabilir miyiz zannetmiyorum. Bütçe disiplini şart ve Burak Elmas yönetimi bunu ne ölçüde çözebilecek?

13 yorum:

  1. Normal bir takım olsak, avrupa standartlarında yönetilsek, antrene edilsek 25 yaş üstü futbolcuda alınır ama 25 yaş üstü kaliteli futbolcunun çoğu bize gelmiyor 5 büyük ligi tercih ediyor, gelsede gelende takımın kötü antrene edilmesi ile fiziken geri gidiyor, yada para odaklı bakıyor. Zaten getirdiğin bu futbolcuları yüksek ücrete getirip ikna ettiğin için gönderemiyorsunda. 33 yaşındaki zavahide alınır psvdeki gibi böyle performansta verir ama bizde böyle performans başarı yüzdesi %10u geçmez, zavahide pavdeki maaşının 3-4 katına gelir bize, bu yazdıklarım tüm türk kulüpleri için geçerli. Onun için genç maaşı düşük yada normal, gelecek hedefi olan futbolculara yönelmeliyiz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlla kalite isim şart değil ki. Garanti katkı da alırsın. Atiba gibi müthiş bir örnek var. Yeter ki maliyet ve beklentiyi doğru tut.

      Sil
  2. 4 büyüklerin,hatta kulüpler birliğinin maaş konusunda neden yıllardır anlaşıp bu kadar borca batıklarken katı bir politikaya başvurmadıklarını anlayamıyorum.Yöneticiler ve menajerler bu yüksek maaşlardan çıkar sağlıyor, tek mantıklı açıklama bu.Yoksa şu an süper ligde oynayan yerli futbolcuların yüzde 60-70'i bugün kazandıklarının yarısında da oynamaması için hiç bir sebep yok.Avrupa'da kontrat bulabilen varsa gitsin,yüksek vergilerden sonra başaltı takımlar haricinde eline 500 bin euro geçecek kaç yerli futbolcumuz olur merak ediyorum.Petre ve Bratu Romanya'da yıllık 15 bin dolara oynarken 400er bin dolar maaş alıp ihya olmuşlardı,keza Standı yıllardır liglerimizden asla ayrılmıyor.Bu tarz liglerden 5 ucuz yabancı bulur 250 bin euro'ya oynatırsın,yerli oyuncuların maaşını 5-10 arası tutar,2 tane 2,5 milyon euroluk cilalı yıldız koyar herkesin gönlünü yaparsın, isteyen yöneticiler yapar. Bugünkü yönetim biçimiyle takımlarımız sarılsın daha iyi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Taraftar baskısı işte, gerilim seviliyor. Transfer dönemi de bir sampiyonluk yarışı haline geldi.

      Sil
  3. Tabi ki cozemeyecek. Bahsettigin gibi kur problemi var, ulkenin ekonomisi berbat. Eskiden verdigin bonservis paralarinin ceyregini veremeyecek durumdasin. Yayin gelirlerin dustu, forma satisi desen bir forma bin lira. Elinde de hic fayda alamadigin emeklilik durumu coktan gecmis 3-4 yuksek magasli oyuncun var.


    Ilk once kendimizi dev aynasinda gormekten vazgecmemiz gerek. Avrupa fatihinden Avrupa samar oglanina donduk. Son bes senede tek bir basarimiz yok. Hoca'yi da babamdan cok severim, Allah uzun omurler versin... Fakat o da artik suyunu cikardi. Ne bir soru alip cevap veriyor, ne cozum nedir anlatiyor. Ustune soru soran adami bozuyor. E cikma abicim o zaman oraya... Galatasaray taraftari anlamistir dedi... neyi anlamistir ben anlamadim. Her trasnfer doneminde bunlar olmadi diyip Ocak'ta gereken yapilacak diyor, Ocak geliyor son gun Avrupa'dan dusen 2-3 kiralik oyuncu. Sonra yine transfer donemi yine husran. Para dokup aldigimiz tek bir oyuncuyu satamadik, Ndiaye haric. Hoca'nin da artik birakmasi lazim.

    Bize gelirse kuculup, kullerimizden dogariz. Alt yapidan gelen cocuklar cikip oynarlar, yanina belki iki uc tecrubeli topcu alirsin.. Hagi, Popescu, Tafarel ornekleri hayal, hic bir Turk takimi o seviye oyunculari artik getiremez. Kisacasi Galatasaray dahil Turk futbolundan bir cacik olmaz. Bu sezon Babel, Arda, Falcao ilk 11 basladigi ne kadar mac varsa izlemiyorum. Cocuklugumda Galatasaray formami ustumden cikarmaz, onunla uyurdum. Beni bile canimdan bezdirdiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Futbolcuyu da mı hoca satsın. İş saha dışı beklentisinin dışına çıkıyor. Başkan da hoca olsun. Zaten tarihin en kötü yönetimi ile çalıştı.

      Sil
    2. bence futbolcunun satılıp/satılamaması kısmen teknik direktöre bağlı. takım iyi oynarsa, futbolculara talip çıkar. UEFA kadrosundan hemen hemen herkes transfer yaptı. Hakan, okan, Emre, arif, ümit hatta fatih akyel vs. gidenlerin büyük kısmı da tutunamayıp geri döndü. neden? çünkü bireysel yeteneklerinden ziyade takım oyunu büyüktü ve bu takım oyunu her birini olduğundan daha iyi, daha potansiyelli gösterdi. bugüne baktığımızda böyle bir takım oyunu, iyi futbol var mı? bence yok. dolayısıyla futbolcularına da talip çıkmıyor. yorumun başında kısmen dedim çünkü yönetimin de tabi ki bu işte payı vardır. ama teknik direktör de 100% suçsuz değildir.

      Sil
    3. Teknik heyet parlatıyor futbolcusunu. Futbolcuyu da mı td satsın. O piyasayı yönetim hazırlar. Fatih Hocanın şu konuda suçu varsa, yüzde 0.1 falandır. O da yönetime bazı noktalarda kol kanat oldu diye.

      Sil
  4. Trabzon Bruno Peres, Gervinho, İsmail Köybaşı ve Marek Hamsik'e imza attirdi yas, maliyet her sey bir yana kisacasi transferi yapan yapiyor, bence bizim yönetim hazirligimiz var lafinin altinda kaldi hoca da yonetim de 1-0 geriden basladilar bu sezona.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bitti de, onlar Haziran ayını boş geçmedi. Bizim net 1 hatta 1.5 ay kaybımız var.

      Sil
  5. Yüksek maaş talep eden oyuncularla aylarca süren görüşme pazarlık yapıyoruz sıkıntı orda. Direkt görüşmeyi bu sebeple sonlandırıp maaş konusunda kararlı olduğunu göstermen lazım.

    Takımın gerçek seviyesi çok düşük bu aslında avantaj ortalama doğru seçilmiş bir oyuncu bu takımda oynar. Bazı isimlerde bu takıntı haline getirmemek lazım.

    Kasımpaşa bizden iyi transfer becerisine sahip, kiraladıkları Thelin'i biz 8m bonservis 2m maaşla alırdık herhalde. Ghezzal a da gerek yok o maliyetle takım tel tel dökülüyor.

    YanıtlaSil
  6. Feghouli şu yaşı ve haliyle 4m alıyorken keza Falcao vs.icinde geçerli hiçbir menajer yönetim oyuncu satamaz. Belhanda aylarca boşta gezdi istediği maaşı bulamadı. Alınırken herkes tepki gösterdi böyle mukavele mi olur diye, sözleşmeleri biterken yenilerini katma derdinde olmayız inşallah.

    Turgay Ciner alıyor Süleyman Hurma alıyor biz kimseyi mantıklı maliyete alamıyoruz, sorun alışta.

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir