24 Temmuz 2021 Cumartesi

Fizik durumunu aşabilmek bizim adımıza mesele oldu


Benim anlamadığım bazı noktalar var. Takımın felaket düzeyde düşük bir "mesafe kat etme" istatistiği vardı ve her Avrupa maçı sonrası da aynı şeyleri konuşuyoruz. Hadi 2 yıl önce Real Madrid ve PSG gibi takımlar karşısında ezildik de, PSV karşısında da aynı şekilde ezilmek bizleri üzüyor. Ben "makas" muhabbetine de inanmaz oldum. İş fazlasıyla "tempodan" geçiyor. Taktik dokunuş bir şekilde gelir de, fizik durumunu aşabilmek bizim adımıza mesele oldu.

PSV karşısında, bu duruma tuz biber de olduk. Arda Turan'ı orta sahanın merkezine çekip, Babel'i de forvet oynatınca, otomatik olarak 2 isimden 0 tempo katkısı alıyorsun. 60 dakika sahada tuttuk bir de. Hadi 45. dakikada bir şekilde 2-1'i bulmuşsun, 2. yarıya girerken hamlelerini yap ki, reaksiyon ver. 60. dakikaya kadar bekleyince, hem maç 3-1'e geldi, hem de iş işten geçti. Bu 2 isim ile alakalı "alternatif" olurlar diye düşünüyordum. İlk maçtan, 11'deki yerlerini aldılar.

Hatta Arda Turan'ın, geçen sezona oranla çok daha az şans bulacağına inanıyordum. Son 15 - 20 dakikalarda, oyunu tutmayı denerken iş görebilirdi. PSV maçında 11'e yazınca, tempoda zaten 1 kişi eksildin. Bir de Babel'i forvete ekledik. Nasıl top tutacaksın, ön alanda hareketliliği nasıl sağlayacaksın? Futbolcu tercihleri de faciaydı ve ortaya hazır olmayan bir görüntü de çıkınca, bu fark kaçınılmaz oldu.

Sanki PSV'e bilerek elenmek istiyormuşuz gibi. Maç öncesi açıklamalar, taraftarın ruh haliyle de, turu zaten vermiştik. En azından reaksiyon beklerdim diyeyim, biraz olsun kıpırdanmak, diş göstermek lazımdı. Galatasaray tarihinin en utanç verici mağlubiyetlerinden birini aldık. Rakip de tam olarak hazır değil ve eksikleri var. Buna rağmen böyle bir fark. Tabii onlar maçtan 1 gün sonra da hazırlık maçı oynadı, herkesi hazır tutuyor. Bizim ise oynadığımız hazırlık maçı sayısı sadece 2'ydi.

12 yorum:

  1. Son 5 sene belki de daha cok kosu mesafelerinde önde oldugumuz Avrupa maci hatirlamiyorum ama yine de 3 5 km fark olurdu ki o maclarda da bu kadar ezilmezdik. PsV-GS macinin mesafeleri:
    PSV: 117 km
    Galatasaray: 102 km
    15km fark inanilmaz bir fark resmen 2 kisi fazla oynamislar rakamlar bunu söylüyor, hocanin konsantrasyonunu bilemiyorum ama teknik ekip ve kondusyonerlerin acilen degismesi gerekiyor zorlamanin anlami yok bu ekiple olmuyor ileri gidemiyoruz.

    YanıtlaSil
  2. Onyekuru bile hız tehdidiyle bir ümit silahtır. Babel de ne enerji kalmış ne de Arda da Arda yapan çalım yeteneği. Zaten top saklayamıyorsun.

    2 aydır Salih Ucan'i nile alamadık biraz top yapsın bonservisi elinde ön elemeye kiminle çıkmayı planlıyorduk acaba?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Salih Uçan yerine oraya Cicaldau geldi işte. Biz orada tabelaci bir 8 - 10 arıyorduk ve o tarzda biri geldi. Salih Uçan hızlı bir orta saha da değil.

      Sil
  3. Psv maçındaki km farkı bizim sürekli kendi sahamızda 6lı savunma hattıyla beklememizden kaynaklandı. Ama yinede bu büyük ve en önemli sorun fatih hoca bunun çözümünün iyi şerformans uzmanları ve antreman tekniklerinin revizyonundan geçtiğini mutlaka biliyordur ama neden yapmıyor anlamış değilim. Yabancı yardımcı konusunda muhtemelen getirse olabilecek pozitif değişimlerde başarı onlara lanse edileceği için girmiyordur çünkü yıllardır kendisine ve takıma faydası olabilcek tecrübeli yardımcılardan ziyade kendisinin sevdiği isimleri yardımcı yaptığı bir gerçek ama son 3-4 yoldır taç antrönörlerinin türediği bir ortamda bundan artık kaçılmaması gerekir. Duran top konusunda uzman antrönerlere sahip olsak geçen yıl şampiyonduk nokta.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Babel ve Arda Turan da etken tabii o konuda. Duran top konusunda iş biraz da iyi bir atıcının olmamasıydı.

      Sil
  4. Fizikle birlikte taktik de ciddi eksiklik. Hala bir oyunumuzun olmaması. hocanın tespiti anlaşılan oyuncu yetersizliği, istediği kadroyu 4 senedir FFP ve yönetimsel nedenlerden ötürü kuramaması. bu kısmen doğru olsa da kendisinin taktiksel anlamda çözüm üretememesi, fizik olarak takımın hep ezilmesi de etken.
    Transfer stratejik olarak genç ve tempolu güçlü oyunculara yönelmemiş iyiye işaret. Ancak esas sınavı taktiksel ilerleme ile vereceğiz. Bu gençlerden ne oynadığı belli olan, modern futbolu gereklerine uygun takım yaratmak zorundayız. Yoksa PSV maçı gibi hezimetleri hep yaşarız.
    2. eleştirim de taktiksel yetersizlik konusunda maalesef hocanın ısrarla ekip kurmamasının sebep olduğuna inanıyorum. Bakıyoruz, dünyada bu işi iyi yapan, iyi yerleşen, sahayı iyi parselleyip alan ve adam bırakmayan takımlara; taç hocaları, duran top hocaları bile var. Biz de kadraja; evlatlar giriyor. Bu arkadaşların yeterlilikleri nedir, teknik direktörülük eğitimleri bile var mı belli değil. Hoca her işi kendi yapamaz. orda insan çok kaliteli, kendi alanında yetkin kalabalık bir ekip görmek istiyor. Taktiksel çözümler üretme, rakip analizleri konusunda yaratıcı fikirler geliştirme anlamında...
    Burda da inatla aynı çağdışı düşünce devam etmekte maalesef.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. PSV maçında da kadro ciddi anlamda eksikti. Mazaret elbette bu durum :) Evlat kısmına da katılmıyorum ben. Bazı işler mecburi ilerledi.

      Sil
  5. Senenin başı olduğu için oyuncular fiziksel olarak hazır değildi diyeceğim ama PSV nasıl öyle oynuyordu madem. Antrenman teknikleri konusunda Avrupa'nın ciddi anlamda gerisindeyiz. Adamlar paramparça edip içimizden geçip gidiyorlar. Şampiyonlar ligi gitti. Uefa'da bu sezonda da gruplara kalamazsak Fatih Hoca'nin ekibini kökten değiştirmesi gerekiyor demektir. Her anlamda işini bilen antrenörler gelmeli.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Daha iyi hazırlanıp, hazırlık maçları oynadılar. Bize karşı üstündüler maalesef. Daha oturmuş bir yapı.

      Sil
  6. son sezonlarda fiziken dominant rakiplere karşı cevap vermekte çok zorlanıyoruz. bu konuda takım tercihi kadar antreman hususunda da sorunlar var korkarım. Fatih hoca yerli yada yabancı gerektiğinde kendi ile tartışabilecek kalibrede isimleri yanına almalı sanki. zamanında kendisi de piontek ile böyle bir ilişki içinde teknik direktörlüğe hazırlanmıştı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ligin sonlarına doğru ya da 2. yarısında o mesajı veriyoruz da, hızlı giremiyoruz sezonlara.

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir