22 Temmuz 2021 Perşembe

Kaliteyi yükseltme noktasında, tecrübeli transferler de gerekir


Transferde oluşan algılardan biri de, ısrarla 25 yaş altı isimler alma durumu. Transferin temelini böyle oluşturabilirsiniz. Elbette, sonraki satış noktasında çok daha büyük rakamlar kazanabileceğiniz isimler gerekli. Şu an mevcutta o tarz isimler olsa dahi sayısı artmalı. Bundan yana kimsenin kuşkusu yok da, tüm transferlerin bu şekilde gerçekleşmesi imkansız. 96 - 2000 arası örnek veriliyor ya da hayal ediliyor ama, o dönem de takıma katılan tecrübeli isimlere bakın.

Bu demek değil ki, tecrübeli isim alınmayacak. Bazen fırsat düşer, bonservissiz şekilde bu tarz isimler gelir. Bazen alacağın katkıya inanırsın, 30 yaş civarı bir isme de bonservis verirsin. Herkesi sonradan satarız mantığıyla alamazsın, bazısı da satılmasın. 3-4 yıl garanti katkısını versin ve öyle takımdan ayrılsın. Gençleşelim, geleceği düşünelim de, bir yandan sportif mücadele içindeyiz. Garanti diye baktığınız hamleleri de yapmak zorundasınız.

Larsen de böyle biri. Transferi gerçekleşirse ne kadar bonservise gelir, kaç para yıllık alır bilemem. Bu rakamlar açıklandığında, üzerine ayrı olarak konuşuruz. Şu an saha içi boyutunda bakıyorum. Larsen, istikrarlı bir futbolcu ve alacağın katkıyı iyi kötü biliyorsun. Büyük anlamlar yüklemeden, futbolcunun iyi olduğu özellikler üzerinden gidersen de mutlu eder. Sağ bek deyince, herkeste bir Mariano aranıyor. Yeni bir Mariano bulmanın zor olduğu gibi, Mariano'nun Galatasaray forması giydiği dönemde aldığı eleştirileri unutmadım.

Larsen, takım savunmasını yükseltir. İstikrarı düşmez, bence kötü oynayacağı maç sayısı da az olur. Sağda savunmacı bek, solda da daha hızlı, tempolu ve hücumu düşünecek bir bek kullanırsın. Bu demek değil ki Larsen'in hücumu yok. Hücumu da zorlar, savunma arkası koşuları iyi atıyor ve arka direkte onu topla buluşturabilirsen de hücum katkısını alırsın. Hücum düzenine bakar bu iş, Larsen'i kullanmalısın. Sol bek, stoper gibi oynayabilmesi de cabası. Buralarda da çok net katkısı var.

Ya Mahmut Keskin gibi bir potansiyelim var, risk alıyorum ve onun üzerinde ısrar edeceğim diyeceksin. Ya da Larsen gibi tecrübeli bir isim alıp, Mahmut Keskin'e bu tecrübenin yol göstermesini sağlayacaksın. Bu tarz tecrübeler de gelecek yani, gelmeli de. Tüm transferleri 25 yaş altı yapma gibi bir şansın yok. Ağırlığını öyle kursan da, araya tecrübeli hamleleri mutlaka eklemelisin. Özellikle de kaliteyi yükseltmesi noktasında.

9 yorum:

  1. Abi ghezzalvari tecrübeli bir sağ açığın arkasına yine tecrübeli bi adam almak mantıksız geliyor hani sola alıp keremin arkasına tecrübeli birini koyarsın ghezzalin arkasına da genç birini koyarsın orada da ghezzal tecrübe koyar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tecrübeye değil, tarza bakarım ben. Larsen de savunma özelliği ile Ghezzal'in arkasını doldurur.

      Sil
  2. Saygı duyarım bu görüşe de. Yine de bir yandan kaliteyi yukarıda tutmak lazım.

    YanıtlaSil
  3. Tek tek transfer yorumlamadan önce beni asıl korkutan fatih hoca dün 3 yıl lazım dedi, 4 yıl geçmiş tamam kabul ffp vardı diyelim takımın fiziken ezilmiş, hücum prese karşı mantıklı hiçbir planı olmayan ve ezbere değişiklikleri şiar edinmiş bir takımda artık onu bunu alma olayından öte bu sorunları çözmek lazım şu futbol endristrüsünde kim kime 7 sene dayanıyor. Bence makas açıldı diyen fatih hoca kendi adınada makasın açıldığını kabul etmeli ve ona göre önlem almalı yoksa fatih hoca sürekli kendini geliştirmeye çalışan birisi ama bu konuşardaki tavrı beni hem şaşırtıyor hem korkutuyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Makas açık falan değil bence. Biz fizik olarak ayakta kalamiyoruz ki. Çoğu takım, daha mütevazı kadrolarla, gayet ilerleyip, ses getirebiliyor.

      Sil
  4. İlla 96-2000 arası örnek olacaksa o kadrodaki Capone görevinde olabilir

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gelirse zaten öyle olacaktı da, artık olmayacak gibi.

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir