1 Ekim 2021 Cuma

Marsilya 0-0 Galatasaray, Şampiyonlar Ligi tadında Avrupa Ligi


Şampiyonlar Ligi tadında olan, içinde olduğumuz "Avrupa Ligi" grubu belli olduğunda, gençlerin kazanacağı tecrübe açısından önemli diyordum. Bir yanda da, Galatasaray'ın Avrupa'da yeniden "benliğini" hatırlama gerekliliği vardı. Gençlere bu tecrübeyi kazandırırken, grupta iddia sahibiyiz. Lazio karşısında muhteşem futbol ve alınan galibiyet, Marsilya deplasmanında da aynı şekilde doğru oyun ve alınan puan. Umutlu olduğumu söylemiştim, kaybetmeyeceğimize inanıyordum. Maçın ilk yarısında ise, beklediğimden de daha iyiydik.

İlk 30 - 35 dakikanın hakimiydik mesela. Tempo yapıyorsun, topa sahipsin ve rakibe pozisyon vermiyorsun. Belki net pozisyon üretememiş olsan da, rakibe de imkan vermiyorsun. Net pozisyon üretememiş olmanın nedeni biraz "tecrübesizlik". Özellikle Kerem Aktürkoğlu imkan buldu ama ayakta kalamadı. Aslında ilk yarı biraz da ön alanda fizik üstünlük istiyordu. Halil Dervişoğlu da stoperler arasında kayboldu diyebiliriz. Orada ayakta kalabilsek, biraz fizik koyabilsek pozisyon da üretir, golü bulurdun. Gerçi hakem olmasa, ilk yarı yine 1-0 öndeydik.

Diagne hamlesini biraz daha erken bekledim. Direkt 45. dakikada bile bu değişiklik olabilirdi. Rakip yarı sahada kalamamak, rakibin baskısına neden oldu. Marsilya 2. yarıya iyi girdi ve baskı kurdular. Pozisyonları var olmasına var da, savunmada ayakta kalıyoruz. Nelsson / Marcao tandemi Lazio karşısında da iyiydi, Marsilya karşısında da. Stoperlerin ayakta kalıp, Muslera da biraz özünü hatırlayınca kalende güven veriyorsun.

Boey / Marcao 2'lisinin dönüşü de takımın oynamak istediği oyunu direkt olarak etkiliyor. Boey de Dieng'i kilitledi mesela, nefes aldırmadı. Cengiz Ünder'i de yavaşlatabildiğin kadar yavaşlattın. Daha doğrusu, rakibin savunma arkasına sarkmasına izin vermedin. Bunu da ilk yarıda hücum ederek, daha etkili oynayarak başardın. Taylan Antalyalı / Berkan Kutlu / Cicaldau 3'lüsünün temposu harika. Bu tarz maçlarda da müthiş bir geçiş oyunu oynamaya başladık. Lazio maçında temeli atmıştık, Marsilya deplasmanında ise öz güveni kazanmış olalım.

34 yorum:

  1. Macta dikkatimi ceken Halil ve Kerem'in kaybolmalariydi, ozellikle Halil final paslarinda cok hata yapti ve o bekledigimiz ekstra isleri yapamadi. Mesela Cengiz bizde olsaydi sonuc farkli olabilirdi ozellikle final paslarda cok etkili cok begendim Cengiz'i.
    Cicaldau %91 pas isabet orani ile takim lideri yine, Marcao da mukemmeldi, Diagne'yi de begendim bu mac icin Halil'den daha uygun oldugunu da kisa surede gosterdi bana göre.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Halil Dervişoğlu stoperlerin arasında kayboldu gerçekten de, orada tutamadı bizi. Rakip yarı sahasında biraz daha kalabilsek, ilk yarıda sonuç bambaşka olurdu.

      Sil
    2. Rakibin fizik gücü cok yüksekti Diagne ile basa cikabilirdik ancak Mostafa da kaybolurdu bence. Yine ayni sekilde Berkan da toplara yetisti müdahale etti ama ayakta kalamadi mesela ikinci toplari genelde kaybetti iyi ki Assuncao ile oynamadik diyorum.
      Cicaldau, Berkan, Taylan merkezi su an icin en iyi secenek sana katiliyorum.
      Boey icin ayri parantez acmak lazim istatistiklerde yine en tepede milli mac arasinda ancak geri dönebilirmis deniliyor.

      Sil
    3. Assunçao, Avrupa Ligi kadronda yok. Berkan Kutlu'dan da vazgeçemezsin, nefes alabilmen onun sayesinde çünkü.

      Sil
  2. Iyi mücadele ettik, biraz daha bitirici olmaliyiz. Hakem direkt olarak sonuca etki etti. Önce penaltı kontrolü yaptırmadı, sonra da golü önledi. Ikili mucadelelerde ise hep aleyhimize karar verdi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoca da bunun altını çizdi, set oyununu güçlendirecek.

      Sil
  3. Nelsson oturdukça savunmada çok iyi bir hal alacağız. Çoğu avrupa kulübünün savunmadan güç kaybetmeden pas oyununu ve top hakimiyetini arttırmak için döndüğü 3lü pasör stoper olgusunu 2 stoperle oynayabiliriz , bu çok ama çok değerli. Ayrıca ilk yarı saliba bütün hücum oyuncularımızı yere yığarken diagnenin arka arkaya darbelerle yıkılmaması keşke kerem yerine diagne başlasaydı dedirtti.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nelsson'un oturması da, Marcao'nun dönüşüyle alakalı. Taşlar yerine oturuyor.

      Sil
    2. Nelsson Marcao ikilisi ile dev rakiplere karsi gol yememisiz resmen Juventus merkez defansi gibi oynuyorlar, nazar degmesin.

      Sil
    3. Çok iyi iş çıkarıyorlar, keyifle izliyorum.

      Sil
  4. ya bu cicaldau iyi hoş oyuncu da çok bencil ya. ilk yarıda bi pozisyonda sağda morutan bomboştu ama cicaldau kendisi vurdu. atsan kahraman mı olacaksın sanki ! morutan hem daha müsait hem daha iyi şutör. önceki maçlarda bikaç defa daha böyle yapmıştı. böyle kendini düşünen oyuncuları sevemiyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Allah başka dert vermesin ne diyeyim. Cicaldau da kötülendi ya, daha ne diyeyim..

      Sil
    2. Cica dayak yiye yiye oynadi, futbol oynamislar bilir bu tip fizikli rakiplere karsi dezavantajli fizikle top yapmak cok zordur, rakip cok sert oynadi hakem de göz yumdu ozellikle ileride Morutan ve Cicaldau hatta Berkan bile sürekli yerdeydi.

      Sil
    3. Ona rağmen elinden geleni yaptı işte. Bence sezonun bizim adımıza en iyi transferi.

      Sil
  5. Değişiklikler çok geç oldu. Göztepe maçı mesela 45 de diagne bi girdi maç gelmişti burada da diagne girdikten sonra marsilya baskısı kırıldı hatta pas bile yaptık rakip alanda. Bir de neden morutan çıkıyor onu yine anlamadım, bana göre hücum hattında en iyi oyuncumuzdu, hem inanılmaz savunma yapıyor hem de dribblinglerle takımı öne taşıyordu. Gerçekten özel bir oyuncu, karakter koyuyor ama ilk alınan yine o oluyor. Kerem de baş tacı göz bebeğimiz ama bir süredir formu düşük alınması gereken oydu.He hücum da formsuz olsa da daha fazla savunma yapıyor artık ama bu sefer hücumda enerjisi kalmıyor bence fazla eleştirildi kerem bu konuda. Neyse inşallah rotasyon gelir önüzümdeki maçta yoksa Rize maçı kötü geçebilir çok yorulduk çünkü.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 45'de Diagne bence de girebilirdi. Bu sayede rakip yarı sahada kalır, Marsilya baskısına engel olabilirdik.

      Sil
  6. Bu arada bizim en büyük sıkıntımız net boey dışındaki beklerimiz, yedlin bir girdi saçma sapan hareketler yapmaya başladı girer girmez, pva zaten yeni transferler arasında tek sırıtan transfer, gerçekten felaket durumda devre arası sol bek şart haline geldi bence, toplar içinden geçiyor herifin böyle savunma yapılmaz, hücumda desen zaten yoksun. Saracchi savunmasına laf ediyorlardı bide, vallahi taş gibi bekmiş bu adam bilemedik değerini

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. van Aanholt'u bu maçta beğendim ben. Aşırı bir öz güveni olsa da (çoğu zaman gereksiz), özellikle savunma tarafında, Cengiz Ünder gibi bir isim karşısında yapabileceği her şeyi yaptı.

      Sil
  7. 2000'li yılların başında özellikle lucescu ile avrupa'da mütevazi ama savaşan bi galatasaray'a dönmemizin göstergesi spiker'in mondragon demesidir :)

    YanıtlaSil
  8. Fiziken ezilebileceğin maçlarda diagne ve barış daha çok iş görecek gibi duruyor :) Galatasaray büyük bir virajı atladı bu grupta deplasmanda puan kopartabilmek önemli :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Elinde imkanlar var yani, kullanmak lazım :)

      Sil
  9. diagne diagne diagne!
    tam bir asker savaşa hazır. bu takımın bankosu olmalı artık yeter.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Banko kısmını bilmem de, daha sık oynamalı.

      Sil
  10. kerem yetenekli tabi ama çok da ahım şahım bi oyuncu değil. mesela son sezonundaki bruma ya da biraz uç bi örnek ama bi keita gibi bişeye çıkması imkansız. taraftar çok büyük yıldız olacak beklentisi içine girdi kerem için ve doğal olarak da hayal kırıklığına uğruyorlar. ve tabi tepki de maalesef hemen geliyor. överken de yererken de çok abartıyoruz. beklentiyi doğru ayarlamak lazım. kerem bana göre yabancı sınırı olmasa galatasaray'da ilk 11 oynayacak bi oyuncu değil ama sınır varken mecbur oynayacak ve ona göre de oyuncuya bakış açımızı doğru ayarlamalıyız.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Genç o da, gelişecek, öğrenecek. Bu seviyelere geç geldi sadece. Ciddi potansiyel.

      Sil
  11. Her iki maçtaki konsantrasyon yüksekliğini de görünce. Böyle zor bir gruba düşmemiş iyi olmuş diyorum. Oyuncular maçlara çok yüksek konsantrasyonla çıkıp ellerinden geleni yapıyorlar aynı durum kenar yönetimi için de geçerli. Maç öncesi bu deplasmandan bir puan yazıyoruz deseler herkes kabul ederdi. Kimse itiraz etmezdi. Beraberlik ve bir puan için övgüler dizemem ama sahadaki diri takımı tebrik edebilirim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gençler açısından da büyük tecrübe oldu. Berkan Kutlu'nun söyledikleri o noktada değerliydi.

      Sil
  12. Bu takıma sabredersek birkaç yıl içinde 1996-2000 arasında izlediğimiz takımı izleyebiliriz.Taraftarin sabretmesini gerekiyor.Daha önce de yazmıştım büyük maçlarda bu takım daha iyi sonuçlar alacaktır.Bunu Trabzonspor,Lazio ve Marsilya maçlarında gördük.Ancak bize karşı kapanan maçlarda sıkıntı yaşamamız normal.Takimda maçı koparacak yıldız tarzı tek Morutan var ve onunda tecrübe kazanması gerekiyor.Morutan henüz Romanya A milli takımında dahi oynamıyor.Takima solbek mevkisinde Boey tarzı genç ve iyi bir transfer yaparsak bu takımda eksiklik kalmaz düşüncesindeyim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 96 - 2000 diye çıtayı yüksek tutmayım da, gelecek aydınlık olur diyeyim.

      Sil
  13. Boey'in riske edilmesini ben şahsen doğru buluyorum. Biz zaten Galatasaray'ı ligden çok Avrupa'da iyi görmek istemiyor muyuz ? Milli ara da gelmişken bu maçta riske etmek son derece yerindeydi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Riske ettin de, daha kötüsü olabilirdi. Oynayabilirim mesajını vermese zaten sahada olmazdı.

      Sil
  14. (Emre)
    Hatali oyuncu degisikligi oldugunda nasil elestiriyorsak, dogru yapilinca da øvmemiz lazim.
    Luyindama'nin o son dakikalar girmesi ve 3 stoper olmasi cok dogruydu. Son anlarda Marsilya iyi geliyordu. Gol yeme sansimiz gol atmamaizdan daha yuksekti son dakikalar. Savunmanin direncini yukseltmek ønemliydi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu konu hakkında daha detaylı bir şeyler yazacağım. Çok haklısın.

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir