17 Kasım 2021 Çarşamba

Morutan'ın oyununun gelişimi açısından değerli rakamlar var


Lihtenştayn maçı elbette ölçü değil de, Morutan'ın oyununun gelişimi açısından değerli rakamlar var. 3 top kapma, girdiği 2'li mücadelelerin yüzde 70'ini kazanması gibi. Lokomotiv Moskova'yla kendi sahamızda oynadığımız maçı hatırlayın. Savunma yapmaktan, mücadele etmekten ve rakibi kovalamaktan, neredeyse hücumu unutmuştu. Hücum beklentileri üst düzey olsa da, oyunun 2 yönünde vermeye çalıştığı katkı değerli.

Bu tarz yeteneklerin, biraz daha şahsi oynamasına alışığız. Kendi futbollarını oynarlar, bireysel takılırlar ve takım oyununa uyum sağlamaları güç olur. Morutan'ı da Romanya'da izlerken görüntü farklı değildi. Hatta böyle bir yeteneğin, neden hala Romanya Milli Takım'ında oynayamamasını sorguluyorduk. Yetenek yetmiyor işte, oyununuza yön katmanız, daha da önemlisi, takımın düzenine uyumunuz önemli.

Morutan da bu dönüşümün içinde. Hücum yeteneklerini unutmuyor bu arada. Bazısı çıkar, Morutan'ı kısıtlıyoruz der de, öyle değil. Modern bir hücumcuya dönüşüyor. Orta sahanın merkezinde oynayabilmesinde, potansiyelinin daha uç noktada olduğuna inanıyorum. Bunu da hareketliliği ve mücadelesi sağlayacak. Topla ilişkisi zaten iyi, orada sorun yok. Topla dikine iyi çıkar, seri rakip geçer, şut atar, tabelasını yapar. Bunun yanında, takımın direncini de yükselten isimlerden olacak.

Cicaldau da böyle. Tabela özelliğiyle ön planda olan bir 10 numaradan, 8 numaraya evrimini izliyoruz. Bunu da başarıyla sağladı ve daha modern bir görüntüye ulaştı. Yarın o bahsedilen "bağlantı" orta sahası da alınırsa, Cicaldau'nun tabela etkisi daha net hissedilecek. Morutan ise belki kanatlarda devam edecek ama Feghouli'den bu yana alıştığımız "kanat oyun kurucu" rolünü üstlenecek. Devamlılığı sağladığında, 90 dakikaları da tamamlayacak.

6 yorum:

  1. Derbi de herkes morutan ın yedek başlayacağını söylüyor, korktuğum bir şey vardı ve gerçekleşiyor gibi bu. Hoca morutan ı pek tutmuyor gibime geliyor maalesef. Hatırlarsan çok iyi oynadığı bir ts maçında 2.yarı da oyundan almıştı ve yerine babeli koymuştu bahane olarakta savunma yapmalı falan demişti. Ee şimdi deli gibi savunma yapıyor, peki neden yedek kalıyor veya erkenden oyundan alınıyor her seferinde? Antep maçında golü attıktan sonra morutan neden sevinmedi neden suratı asıktı mesela? Çünkü oyundan alınan ilk oyuncu olduğu için olabilir mi? Bu adam 3 tane maç aldı ama hep oyundan alınıyor 90 dk tamamladığı bir maç olmadı şimdiye kadar. Bu hafta da olmayacak bu çok büyük bir sorun hocanın ısrarla sağ kenar oyuncusu istemesi de beni bu düşünceye itiyor üzgünüm ama geçmişte sanırım brezilyalı bir oyuncuyu( adını unuttum şu an) hoca iyi oynamısına rağmen silmiş umarım morutan da böyle olmaz, böyle bir potansiyel heba edilmemesi lazım...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Felipe örneği vereceksin de, o genç bir futbolcu değildi. Ben de tam aksi örnekler veririm. Morutan konusunda maalesef yanlış düşünüyorsun.

      Morutan'ın 90 dakikaya yayabileceği enerjisi henüz yok. Daha doğrusu, ekonomik oynamayı öğrenecek. Oyunu değişiyor, değer kazandı. Bunu da Fatih Hoca sağladı. Morutan çok hareketli, enerjik olmaya çalışıyor. Bazen savunma yaparken, hücumu dahi unuttuğu oluyor. Genç oyuncu, bu dengeyi kuracak.

      Kenardan da gelebilir bu maçta. Lokomotiv Moskova deplasmanda da geldi ve maçı çözdü. Her maçın farklı planı var.

      Potansiyeli aldıran da Fatih Hoca. Potansiyeli parlatan, seni bu düşüncelere iten de yine Fatih Hoca. Az sakin :)

      Sil
  2. Sakat dönmüş sanırım. Bakalım yokluğunda onun rolünü kim alacak

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İyi durumu, çıkıyor idmanlara.

      Sil
    2. Evet dün takimla calisti Morutan ama duyumlara göre Feghouli ile baslayacagiz amansiz bir press yapmayacaksak ve oyunu ikinci yariya kadar gol yemeden tutabilirsek Morutan yorgun Feneri cok zorlar diye düsünüyorum. Fenerbahce'nin ozellikle ikinci yarilarda direnci cok kesiliyor bu mac özelinde Morutan'i ikinci yari oynatmamiz daha dogru olabilir yeter ki hoca degisiklikte gec kalmasin en az 30 35 dakika oynamali Morutan zira maci koparabilecek 2 oyuncumuzdan birisi.

      Sil
    3. Morutan, hamle açısından da değerli. Kenardan gelmesinde mahsur yok.

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir