18 Aralık 2021 Cumartesi

Galatasaray 1-1 Başakşehir FK, neden 65. dakika?


Çok iyi oynarsın, önde olursun da ritmi bozmamak adına oyuncu değiştirmezsin. 1-0 geridesin, kötü oynuyor, hücumda organizasyon ve beceriden bir o kadar uzaksın. Oyuncu değiştirmek adına 65. dakikayı beklemek, bu maçı Galatasaray'ın kazamama sebebi. 45'de şu hamleler gelse bu maçı kazanmıştık. Bitirebilsen gerçi maç ilk yarıda da çevrilmişti. Ne kadar kötü oynarsan oyna, yine net pozisyonlara giriyorsun. Diagne'nin kaçırdığı 2 gol, Galatasaray'ın "bitirememe" sorununun cevabıdır.

Başakşehir'in pozisyonu var mı mesela? Rakibe pozisyon vermedik diye gururlanmak istemiyorum da, Okaka'nın bireysel çabası ve İsmail Çipe'nin müthiş hatasıyla gelen gol dışında atakları yok. Sen o kadar kötü oynarken, kaleci ile karşı karşıya 2 tane net pozisyon kaçırdın. 65'den sonrası ise oluşan baskıyla birlikte birçok imkan yakaladın. Oyun hızlandı, pozisyonlar oluşmaya, rakip yarı sahada daha etkili olmaya başladın.

Anlamadığım diğer nokta da bu takımın neden çift forvet oynamadığı. Kim tek forvet oynasa kötü işte, olmuyor. Forvetin arkasındaki Halil Dervişoğlu'nu parayla satın alamazsın. Ceza sahası dışında daha büyük bir futbol aklımız yok. Mostafa Mohamed de çok hareketli ve istekli. Kenarlara da Kerem Aktürkoğlu ve Morutan yazıldığında, sana 4 tane çok yetenekli hücumcu demek. 65'den sonrasını böyle açıklarız. Neden bu ana plan değil?

65. dakikadan öncesini konuşmak istemiyorum ve konuşulacak da bir şey yok. Diagne bağlantı olmaya çalışıp, bulduğunu kaçırır halde. Organizasyondan uzak, sadece Morutan'ın çabalamasıyla var olmaya çalışan bir Galatasaray. 65'den sonra Ömer Bayram ve Oğulcan Çağlayan beklere geçti, baskının diğer nedeni de o. Yedlin sağda bomboş, topu ona atsak nasıl olsa kaybederiz diye pas atılmıyor ve sola zorlanıyor, şut deneniyor. Haklılar da, Yedlin'e top geldiği an 3 saniye içinde kaybediliyor.

Oğulcan Çağlayan fizik ve biraz daha akıl koydu. Ömer Bayram'ın da orta kalitesi iyi. Bu da ceza sahası içinde Mostafa Mohamed'i var eder. Halil Dervişoğlu da forvetin arkasında, rakip ceza sahası çevresinde seni daha akılcı kılar. Bunu ana plan yapalım işte. 4-3-3 şart değil. Feghouli ile başlama, ana plan belli. Belki iş işten geçti de, kalan haftalar adına hücumda var olmanın yolu belli. Tabii kalan haftalar İsmail Çipe ile nasıl geçer diyorsanız, buna ben de cevap veremem.

30 yorum:

  1. yapmayın allah aşkına ya , golde ismail'in nasıl bi hatası var. çok yakın mesafeden sert bi şekilde gelen top. ancak bi neuer filan refleks yapar o topa. ben de hiç beğenmiyorum ismail'i ama böyle direkt suçlamak da çok yanlış.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. dümdüz üstüne geldi ama. azıcık bile köşeye gitmedi
      yoksa genel olarak ismail kötü bir maç çıkarmadı.

      Sil
    2. Golde hatası var ama maçın ihalesi ona kalmaz. Bence kötü maç çıkartmadı.

      Sil
  2. Herhangi sağ ayaklı bi oyuncunun, Yedlin'den daha iyi katkı verebileceğini Hoca 3 aydır yeni farketti heralde. Oğulcan'ın en kötü hali bile daha iyidir. Hatta bence Oğulcan yerine Barış Alper de orada denenirse daha iyi bi sonuç alınır.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. en son 80 gün önce 4 dakika oynayan adeta futbolu unutan oğulcan ı böyle gergin bir maçta sahaya atmak da bence çok doğru değildi.
      buna rağmen son anlarda iyi işler yaptı.

      Sil
    2. Oğulcan Çağlayan'ı da hazırlık maçında kendi denemişti oysa.

      Sil
  3. geçen gün de yazdım bu Diagne topa vururken ayakta duramıyor diye. Mohamed'in en kötü halini bile tercih ederim Diagne'ye. ya da Halil'e bitiriciliği kötü diyorlar ya Diagne kadar vurabiliyor topa. ve tabi topla meziyetleri de çok iyi. yani Halil ve Mohamed varken Diagne'yi oynatmak olacak şey değil ya

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. diagne bunları kasımpaşa'da nasıl attı aklım almıyor.
      mohammed ise sadece gol sevinciyle bile formayı hak etti.

      Sil
    2. Abi ayaktaydı gayet vurduğunda :) Bu kötü bitiriciliğin telafisi yok artık. Eskiden bunları net gol yapardı.

      Sil
  4. Hoca çok inatla 4-3-3 oynuyor.bu kadro 4-2-3-1 ile oynamalı. Nedendir bu inat anlamıyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hocamızın senelerdir bitmeyen nefreti var. neden anlamıyorum. muhtemelen ligde herkes 4231 oynadığı için farklı olmak istiyor.

      Sil
    2. 4-2-3-1'in merkez 2lisi adına sorun görüyor sanırım. Farklı formasyonlar da var, önde oynaması gereken isimler sabit artık. Israr etmeli.

      Sil
  5. Sorun her oyuncunun performansının stoperler dışında dip yapması. Eğer bir takımda oyuncular bitikse maalesef td ile yolların ayrılması zamanı gelmiş demektir bu dünyanın her yerinde böyledir Üzgünüm. Hocayı çok severim ve şu an ki durum onun efsaneliğinden bir şey götürmez ama artık bazı şeylerin sonu gelir her zaman. Galatasaray kadro değiştiremez, euro 20 olmuşken transfer yapamaz, yapsa bile en fazla 1 2 tane yaparsan o da çok şey değiştirmez...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Her futbolcuda diplik bir şey görmüyorum. Avrupa Ligi'nde yürüyorsun, orada neden diplik yok. Katılmadım bu yoruma. Aksine gelen genç çıkış sağlıyor.

      Sil
  6. kaleye bir odun koysak bir şekilde çarpardır herhalde o top. Ama sezon başında anlamsızca Okan'ı göndermek; öncesinden 36 yaşındaki Muslera ile yapılan anlaşma... Sayesinde son Sivas maçı dahil 10 puanı vermişizdir. Ama olsun Selçuk İnan'a yapılan kıyak ona da yapılır illaki. senelik 3-4 milyon eurosunu alır bunca yıllık hizmetinin ödülü olarak.
    Euro'nun 20'yı geçeceği yerde hocanın hayali olan hiçbir transfer yapılamaz. Yönetim diye bir şey zaten kalmadı. Ligdeki bu akıl almaz başarısızlığın hesabını birileri vermeli.
    Aykut Kocaman gibi kalemize gelen ilk topları hep gol yiyoruz tarzı yetersiz argümanlara gerek yok. Bitirememek, hakemler vs. vs.
    5 senedir herhangi bir oyun yok. 100 tane futbolcu transfer var. harcanan onlarca milyon euro para var. Var oğlu var. ama ligde küme düşme hattına daha yakınız.
    yönetim olarak da teknik heyet olarak da sınıfta kaldık.
    4-3-3 ısrarı, geriden anlamsızca pas yaparak çıkma ısrarı, forvette hala istikrar yaklayamama, yanlış 11'ler, hatalı rotasyonlar, geç kalan değişiklikler..
    sıkıldık artık gerçekten herkese bir değişiklik gerekiyor. Her hafta izleyip sinir sistemimiz harap oluyor. problemi oyuncuda şurda burda aramak açıklamaya yetmiyor işte.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İsmail Çipe'ye yazmaz bu maç. Golde hatası olsa da, bence iyi bir maç çıkardı.

      Sil
  7. Yazdiklarina katiliyorum ilk yari Morutanin cabalari haric bir sistemli hucum goremedik Feghouli bal yapmayan ari resmen. Istatistiklerde ise en cok kosan 3 oyuncumuz Berkan, Cicaldau ve Morutan surda bari istikrari saglayalim Morutan ilk defa 90 dakika sahada kalmis, hoca biraksin buna devam edelim bari takim olarak ileriyi halen oturtamadik bitirememek halen en buyuk sorun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Feghouli oynamadığı sürece, bu düzenlerin işleme şansı yok. Sahada olduğu kısımlar adına yazdım, yoksa sahada olmamalı.

      Sil
    2. Genis ozeti tekrar izledim Morutan 3. bolgede en fazla pas yapan isim olmus yeniden soyluyorum cok da guzel oynamis uzerine koymasi icin surekli oynamasi lazim ve Fatih Hocanin da artik kesin dokunuslar yapmasi lazim. Kadro disi ya da kizaga cekmek ne ise ne kimsenin yatma yeri degil burasi. Berkan mesela hep geriye oynadi ama mucadelesine kimse laf edemez, Nelson, Mostafa hepsi cok hirsliydi Feghouli bu formayi haketmiyor hicbir durumda isyan etmiyor en az Anadolu futbolcusu kadar savasmayan oyuncunun kadroda bulunmamasi lazim.

      Sil
    3. Morutan çok hareketliydi. Özellikle de ilk yarıda takımın tek çalışan hücumcusuydu dahi diyebilirim.

      Sil
  8. Ligde kimsenin korkup cekinmedigi bir takım olduk bizle maç yapan istediğini alıp gidiyor. Yine oturduk Ocak ayını bekliyoruz. Yeter bıktım ben bundan.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hoca ocak ayını bu sefer oyun için işaret etmişti. kayseri mağlubiyetinden sonra "1 ocakta bambaşka bi Galatasaray olacak" demişti. 10 gün sonra ocaktayız. herhalde kalan 10 gün içerisinde sahada müthiş bi takıma dönüşemeyeceğiz gibi geliyor bana.

      Sil
    2. Pek değişmez, iş yine transfere kaydı.

      Sil
    3. O dönem oyun için söylenmişti ama yine transfere döndü iş. Bıktım artık bundan.

      Sil
  9. Şu halil momo kerem morutanı ne zaman aynı anda kullanacağız acaba? Ligdeki maçların %90ında arkalarına Berkan(Taylan)-Cica koymak yeterli olur. Sıkıldım sürekli sadece Keremle hızlı geçiş pozisyonu aramaktan. Rakipler yemiyor bu taktiği artık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynı anda sahada kalabilseler, hücumda o kadar çok şey değişecekki.

      Sil
  10. Büyük takımsanız kapanan takımları açabilmek için oyun aklı ve teknik kapasitesi ortalamanın üzerinde olan iki iyi beke ihtiyacınız vardır. Çünkü geriden gelip yerleşen rakibe hata yaptırmak için en çok alan ve zaman sahibi olan pozisyonlar beklerdir. Bir büyük takımın iki beki Pva ve Yedlin olursa başarısızlık kaçınılmaz olur. Boey sakat kabul, ama futbolun artık yarısından fazlası planlama ve senaryo üzerine kurulu. Futbol aktörleri kenar yönetimleri artık dakikaları, saniyeleri planlıyorlar. Biz ise planlamada çok geride kaldık bu sene ve bunun acısını çekiyoruz. Kaleci konusu aynı, bek konusu aynı, oyuncu değişiklikleri aynı (Avrupa hariç, bahsettiğim planlama Avrupa için yapılıyor; bu yüzden hocayı maç seçtiği için eleştiriyorum). Hoca kıymetlimiz, başımızın tacı. Oyuna bakışı bence hala çok güncel, ama büyük bir sorun var, bahsettiğimiz planlamayı yapacak bir ekibe çok ihtiyacı var. Çünkü hocanın lig için hem yaşı hem doyum eşiği çok yukarıda kalıyor artık. Ligde bambaşka bir yapıya ihtiyaç var artık, hoca bunu kabul etmeli yada yanında yakınındaki birileri bunu ona anlatmalı. Selçuk ve Necati yeterli olmaz bu planlamaya. Bizim ligde doğru dokunuşlara çok ihtiyacımız var. 45'de Mustafa, Halil ve Oğulcan girse o maç dönerdi. Çok küçük ama yeterli bir dokunuş olabilirdi, bunun için plana ihtiyacımız var. Hakemleri ve federasyonu da işin içine katmak lazım, ama bu kadar doğranmanın en büyük nedenlerinden biri de yetersiz oyun. Bundan çok büyük cesaret alıyorlar. Koca Galatasaray bu kadar düşmemeliydi. Başkanın bu kadar sessiz kalması tabii ki büyük eleştiri unsuru ama başkası gelse de farklı olmayacak süreç. Hakemi de yenmekten bahsetmiyorum ama herkesi korkutacak çok güçlü bir oyuna ihtiyacı var takımın. 2011-12 Galatasaray'ı, 2015-16 Beşiktaş'ı gibi. Sisteme, federasyona ve hakemlere verilecek en güzel cevap budur. Durduramayacakları hissine kapılmaları gerekiyor, bu sene şampiyon olamasak da, gelecek birkaç yılı domine edecek bir yapı gerekiyor bu oyunla. Tabii bu oyunu Pva, Yedlin'le, Feghouli'yle falan oynayamazsınız. Ama Gedson, Boey, Cicaldau, Morutan, Mustafa size bunu sağlar, o da doğru bir yapı ve planlamayla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 65 sonrası etkin işte, baskı ve pozisyonlar geldi. Bunu genele yaymak, direkt ana plan yapabilmek mesele de yapmıyoruz.

      Sil
  11. Takım 433 devam edecekse gedson veya ona benzer biri gelesiye kadar orta saha Berkan Ömer cica olması gerekiyor bana kalırsa daha sağda morutan solda da van aanholt ile üretim yapabiliriz bana kalırsa :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ön alanda oynaması gereken hücumcular belli artık :)

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir