31 Aralık 2021 Cuma

Okay Yokuşlu & Galatasaray, yine bu transferi konuştuğumuz günlere geldik


Okay Yokuşlu ismini hemen hemen her dönem konuşur olduk. Celta Vigo'da uzun zamandır gözden çıkmış halde. Geçen sezonun Ocak ayında Diagne ile birlikte West Brom formasını giymişlerdi ve o da iyi bir dönem geçirmişti. O performansın üzerine iyi bir transfer yapar diye beklerken Celta Vigo'da kaldı. Bu sezon ligde sadece 6 maçta forma giyebildi ve toplamda 32 dakika. Piyasası da her geçen gün ölüyor. Transfer edilecekse ideal zamanlardayız.

Okay Yokuşlu ile alakalı geçmiş dönemde yazdığım yazılara bakarsanız, bu işe biraz soğuk bakıyordum. Fatih Hoca'nın 3 tane 8 numara ve daha tempolu, hareketli isimlerle oynama isteğine ters kalan bir futbolcuydu. Okay Yokuşlu net bir 6. Kimi "çapa" diye de ifade eder. Fizikli, bence bir 6 numara için pas ve teknik özelliği iyi, kesici, pozisyon almasını, nerede duracağını bilen bir isim. Ağır tabii, o kadar da tempolu bir futbolcu değil.

Galatasaray'da 6 numaralardan biriyle yolların ayrılacağını düşünüyorum. Taylan Antalyalı için talipler vardı, belki de bu satış gerçekleşecek. O gitmişken de, klasik bir 6'ya dönüş olabilir. 8 numara için Gedson Fernandes'i istediğimiz kadar, 6 numara adına da istekler vardı. Orada klasik bir 6 tutup, önünü Gedson Fernandes ve Cicaldau yapmak çok da mantıksız durmadı. Savunma zafiyetimiz var, bazen merkez delik deşik oluyor. Orayı doldurmak ve stoperlerin arasına sokabileceğimiz bir 6'yla birlikte savunma kalitesini yükseltebiliriz.

Makul transfer bir de. Yerli olmasının avantajı bir yana, piyasa değeri de aşağıya düştü. Fatih Terim'in bildiği, birlikte çalıştığı isimlerden. Bizler de az çok ne alabileceğimizi tahmin ediyoruz. Biraz da şartları düşünerek bu transfer olabilir diyorum. Fırsatları kovalayacağız, olur işler gerçekleşecek. Ayrılık gerçekleşmeden bu işler imkansız tabii, önce o kaynak oluşmak zorunda. Bol miktarda kiralık iş de görebiliriz. Şaşırmam bu duruma.

18 yorum:

  1. Abi ağır, temposuz her 6 artık kötü. Stoperlerin arasına girerek oynayan, kesici her 6 artık kötü. Aman savunmanın önünü kapasın düşüncesi artık kötü. Futbolunu imrenerek izlediğimiz hiçbir takım artık o tip sabit, tek yönü ağır basan, statik çapa ile oynamıyor. Savunma güvenliği istiyorsan artık topun etrafında kalabalık olmak bunun çözümü. O da ancak dinamik oyuncu sayısını arttırmakla oluyor. Statik orta saha demek sürekli serseri top kaybedip baskı yemek demek artık, sürekli çıkmaya çalışırken top kaptırıp gol yersin. Biz dinamik orta saha ile bizden üst düzey takımlarla kafa kafaya oynayıp namağlup çıktık gruptan. Orta sahanın savunma yönü yetersiz olsa orası esas ayyuka çıkacağı yerdi, hiçbirşey olmadı. Ligde yenen gollerin (rotasyon kasacağız diye saçma kadrolar ile çıktığımız bir iki maç hariç) hiçbiri orta alanı, oyun hakimiyetini kaybedip baskı altında gelmedi. Ekseriyet sakarca kaptırılan toplar ve kontralar. Yani kısaca gerek yok Okay modeli oyuncuya, direk geri basarız oyun olarak.
    Ayrıca savunma zafiyeti ve merkez delik deşik olması konusuna da katılmıyorum, yukarıda bahsettiğim üzere. Genelde rakibin etrafında kalabalık olup bir şekilde topu alıyoruz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ağır ama pozisyon almasını biliyor ve işin savunma aksiyonunda yaşadığımız sorunları dindirecek özellikleri var.

      Sil
  2. Bu ligde net 6 ya ihtiyaç var. Öyle 6 olsun ama 8 gibi de olsun falan değil, Öyle ayağı iyi olsun da geriden oyun kursun falan da değil. Bariz net 6 olacak josef gibi. Kesici olacak savunmada defansın göbeğine girecek. Öyle çok süper pas atmasına falan gerek yok önünde iyi pas yapacak birileri olacak. Pasör 8 ler yada iyi bir 10. Bu ligin şifresi mi dersin bug ı mı dersin bilmem ama dizilişi bu. Ayrıca yeni yılınız kutlu olsun senin ve herkesin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Katılıyorum, bu tarz bir 6'ya oynadığımız oyunda ihtiyaç var. Orayı süpürecek, kesecek, merkezi kapatacak, fizik oluşturacak.

      Sil
    2. Valla samimiyetle söyleyim ikinize de katılmıyorum. Neden bir takoza ihtiyaç olsun anlamıyorum. Yazdıklarınıza da ihtiyacın nedenini göremedim. Ayrıca ligde savunma zaafiyeti olduğunu da düşünmüyorum. Kimseye orta alanı bırakmadık. Kontra yediğimiz oldu, onu 6yla da yeriz. Önde top kazanarak girilecek 4 5 fazla pozisyonu fiziğiyle alacağı 1 2 fazla ikili mücadeleye feda etmem. Topu kaleye dürtme kabızlığı hepimizde travma yaratmış olmasa siz de etmezdiniz.
      Kaldı ki o fizik olmadan da top kazanıyoruz, bence o aranan sertlik tamamen illüzyondan ibaret. Gidip atamıyoruz, sakarlıktan gol yiyoruz savunma zaafiyeti var oluyor.

      Sil
    3. Neden Konya dan 3 yiyoruz? Neden öne geçtiğimiz bir çok maçta puan kaybettik? Atamadigimiz gol kabızlık yediğimiz gol sakarlık... durumu böyle açıklamak olayı basite indirgemekten başka bir şey değil. Olay sadece 6 ile ilgili de değil. İnce işler yapacak adam eksikliği de söz konusu. Dediğim gibi taş gibi bir 6 numara olacak önünde de İnce işler yapacak 8 ler yada 10 numaran olacak. Ligde başarı istiyorsan takımda bunlar mutlaka olacak.

      Sil
    4. Konya'dan degil Kayseri'den 3 yedik, sanırım onu kast ediyorsunuz. Ilk mesajımda dediğim gibi zorlama rotasyon denediğimiz maçlarda oyun kimliği tamamen kayboldu. Yani, Kerem yerine Babel, Cicaldau yerine Fegouli koyup ben yine kendi oyunumu oynarım deyince oynayamıyorsunuz. Çünkü girenler çıkanlarla aynı tarz değil, başka oyuncular. Daha kalitesiz degil, ama onlar kadar dinamik değiller. Kaldı ki o maçta Asuncao ilk kez ilk 11 tercih edildi, orta saha tamamen benim bahsettiğimden farklıydı.
      Öne gectiğimiz maclarda yememizin nedeni genel savunma zaafı degil. 3, 4 gol olabilecek fırsatları atamayıp bir de üstüne kendi ceza alanınız önünde, içinde top kaybederseniz hiç işi olmayan rakibi maçta tutarsınız, "ben buna diş geçiririm" der adam. Önde basarken 3 tane yerse ağzı yandığı için tekrar denemez, ama hem fark açamayıp üstüne bir de basan 1 tane atıp maçı alıyor imajını yerleştirirseniz tabi zorlanırsınız. Bu 6 ile çözülecek iş değil.
      Ayrıca, biz tempo silahını ligde hiç kullanmadık. Herkesten daha genç ve dinamiğiz. Ama hiç rakibi bayıltana kadar tempolu başlayalım demiyoruz. Tempoyu sürdürelim demiyoruz. 2 atıp 35te frene bastığımız, ilk yarım saati rotasyonlu kadroyla ciddiyetsiz geçirdiğimiz kaç maç var. Böyle olunca TR standardında giden maçlarda rakipler de oyundan düşmemiş oluyor.
      Sahadaki oyun tamamen aynı olup, aynı sayıda pozisyona giriyor olsak ama sadece topu altıpastan kaleye dürtmeyi yapabilmiş olsak, bence siz ve taraftarın ekseriyeti oyundan hiç şikayetçi olmazdı. Tabela farklı gösterse kimse demezdi orta alan zayıf diye. Bu gol kısırlığının da sürekli devam edeceğini düşünmüyorum. Eşyanın tabiatina aykırı herkesin sürekli kaçırması, tüm oyuncuların sezon boyu gol orucu yaşaması.
      Uzun oldu biraz, ama söylediğim basite indirgenmiş olmaması için yazdım.
      İnce iş yapacak adam farklı konu tabi, takımın temposuna uyacaksa buyursun gelsin. Ama ben yine de etrafindakiler topu kaleye sokamıyorsa çok fark edeceğine inanmıyorum. Bizim sıkıntı birilerini karşı karşıya ya da 2 ye 1 bırakamamak değil kollektif olarak son vuruş zayıflığı.

      Sil
    5. Bu kötü gidiş öyle toz pembe, şanssızlığa bağlanacak gibi değil. Net şekilde savunma zafiyetin var. Avrupa'da kapanırken ve geçiş kovalarken sorun yok da, ligde top sendeyken, rakibin kaptığı her topta açıkta yakalanıyorsun, merkezi kapatamıyorsun. Bu net eksikliktir. Bitirememe konusu ise beceriksizliktir ve şanssızlıkla açıklanamaz.

      Sil
    6. Öncelikle zaten herşey toz pembe değil tabi, öyle bir iddiam yok. Ama bahsedilen tarz bir oyuncu gelince kaptırılan toptan yenen gollere nasıl engel olacak onu anlamıyorum. FB maçında Mesutun, Adanada Yunusun attığı gole mi engel olacak yetişip? Ya da Sivasta maç kaybettiren Muslera Lyundama çarpışmasına mı engel olacak? Kaptırılan topu fizikli adam geri alır diye bir kural yok ki. Keşke imkan olsa yenen golleri beraber oturup tekrar izlesek. Çok büyük çoğunluğu yukarıda verdiğim örnekler gibidir. Çok azı genel savunma zaafiyetidir. Gol yenip maç kaybediliyor o zaman demek ki orta alanda savunma zaafiyeti var gibi bir düşünce var ve ben buna katılmıyorum. Mesele bahsettiğiniz gibi topa sahipken rakip alanda olduğumuz anlarda yenen hızlı atakları kesmekse, zaten anlatılan profil ona ilaç olmaz ki. Hareketli adam lazım o iş için. Tarif edilen kesici yerleşik savunma düzeninde iş yapar. Ama o konuda Avrupada görüldüğü üzere zaten iyiyiz diyorsunuz.
      Ben zaten 6 numara oyunculara karşı değilim. Sadece, stoper tarzı, dinamizmiyle değil kalıbıyla var olan, hücum katkısı minimal profile karşıyım. Böyle olmayanı gelecekse başımla beraber.
      Durum toz pembe değil, ama puan tablosunun gösterdiği kadar kötü de değil. Seçilen yol doğru. Statik oyunculara dönmek yoldan sapmak olur.
      Atamama kesinlikle beceriksizlik evet ve müdahale lazım. Taç antrenörü varsa bunun da antrenörü vardır. Alıp getirsinler çalıştırsın, çünkü mevcut ekip geliştiremiyor belli. Ama orada da bir oyuncunun gelip sihirli değnek gibi herkese gol attırmaya başlayacağına inanmıyorum. Gol sıkıntısı çözülecekse bu oyuncular atarak çözülecek.

      Sil
    7. Denizli maçı diyecektim pardon. Her ne kadar 1 golü nelson kendi kalemize atmış olsa da o maçta 3 gol yiyip elenmek bir faciaydi. Söylediklerine gelirsek. Evet lyundama nin çarpışmasını engellemeyecek ama evet yunus un o golünü engelleyecek o net 6 numara. Ayrıca hareketli adam hareketsiz adam nasıl oluyor anlamadım sen 6 numarayı sadece defansın önünde duran ve hiç kipirdamayan adam olarak mı algiliyorsun? Dediğim gibi bu ligin belirli sifreleri var ve bunlardan en önemlilerinden biri net 6 numaran olması. Ayrıca Avrupa da kaç maç oynuyorsun ligde ve kupada kaç maç? Ligde bu adamın eksiğini çekiyorsun bu bariz belli. Ha bu adam Okay mıdır orası şüpheli. Çünkü biraz ağır bir oyuncu ama zaten Okay üzerinden değil 6 numara ihtiyacı üzerinden konuşuyoruz.

      Sil
    8. 6 numara gerekiyor. Merkezi kapatamadığın sürece orası delik deşik olmaya devam edecek.

      Sil
  3. O bölgeden topla cikmamiza faydası olmaz. Bizim yavaş pas hızımızi iyice yavaşlatır. Gerek yok bence bu transfere.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aksine olur, topla ilişkisi Taylan Antalyalı'dan iyidir mesela.

      Sil
  4. Dogru hamle olur, 6 numara onune Gedson ve Cicaldau ligde cok basarili olur bu takim Avrupa'da yavas kalir ama orada da formasyon degisirsin yoksa Denizliye bile Taylan ile ustunluk kuramiyorsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şu an oynadığımız oyunda yaşadığımız savunma eksikliğini dindirir diye düşünüyorum.

      Sil
    2. Kesinlikle benzer dusunuyoruz hocam bu ligin iki sifresi var birisi hizli kanat digeri kesici/supurucu orta saha bu ikisi ust duzey olan takimlar her zaman ilk 3te yer almistir, iyi de forveti varsa sampiyon olmustur. Yaratici orta saha bile oncelik degil zira Besiktas gecen sene averajla da olsa Joseph faktörü ve iyi forvetle isi bitirdi.

      Sil
  5. Bence fatih hoca 6 için okayk istiyorsa 4 yıldır aldırdığı dönüştürdüğü oyuncular ile tezat duruma düşer biz 4 yıldır playmaker 6 ile oynuyoruz fernando gittiğinden beri, doğru yanlış ama şimdi okay demek sistem değişimi demek bizim gibi makineleşmemiş taktiksel zaafiyetler olan takımlarda bazen çapa 6 bazen oyun kurucu 6 ile düzen kuramazsınız herşey çorba olur, ne yapmaya çalıştığımızı ne oynamaya çalıştığımız konusunda şüphelerim var yoksa okay çapa 6 için çok değerli bir oyuncu

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Playmaker 6 ile oynuyoruz da kim bizim o bahsettiğin 6? Taylan mı Berkan mı? Bekler ne defansif ne ofansif katkı verebiliyor bu durumda çapa 6 her halükarda gerekiyor. Ayrıca defans bu kadar ileri çıkarken bence zaten çapa 6 ya mecbursun. 4 senedır oynadığımız bir oyun yok öyle orta sahamız da oyun falan tutamıyor. Dizilişi değişmeli bir çapa 6 alınmalı mutlaka ve onun önünde de hem bağlantı kuracak hem de hücumu yönlendirecek birileri olmalı. Gedson gelirse bu durumda iyi olur ama bu o zamanda kaleyi yerli yapmak gerekiyor tabii ki.

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir