12 Ocak 2022 Çarşamba

Genç futbolcuların hepsini altyapılardan almışız gibi bir algı var


Galatasaray gençleşti de, kadro çoluk çocuktan oluşmadı. Çok da doğru şekilde iddialı bir bonservis yatırımı yapılarak, potansiyel sahibi genç isimler kadroya katıldı. Bu gençleri altyapılardan getirmiyoruz, ağırlığı Milli olmuş ya da olmaya başlamış futbolculardan kurulu, potansiyel sahibi isimler. Gençleşmekten çok, yaş ortalamasını düşürmüş olmanın daha doğru tanım olduğunu düşünüyorum. Gençlerin hepsi altyapıdan çıkmış gibi bir algı var ki, bu çok yanlış. 

Her istenmeyen sonucun ardından "gençlik" vurgusu yapıyor. Ligde bulunduğumuz noktayı bekliyorduk gibi bir havası var. Şampiyon olmayı beklemeyelim de, ligde bulunduğumuz konumu da başarısız kabul edelim. Bu kadronun tavanı yüksek, Avrupa'da izliyoruz işte. Aynı görüntünün lige yansıması yok. Fatih Hoca ise bunu gençliğe, gençlerin birlikte büyüyeceğine, hataların bu yüzden geldiğine yoruyor. Yine yazıyorum, çoluk çocuktan, altyapıdan getirdiğimiz gençlerle bir takım kurmadık. Ciddi bonservis bedelleri ödeyerek, potansiyel sahibi, iddialı bir takım kurduk.

Beşiktaş'ın şu an eksikleri var ve ağırlıklı olarak altyapıdan çıkardıkları futbolculara şans vermek durumundalar. Bu arada da şansı iyi değerlendirip, parlayan gençleri var. Emirhan İlkhan bunların başında geliyor. Henüz 17 yaşında ve önünde büyük bir gelecek var. Teknik direktörleri de gençleri iyi tanıyor ve hedefsiz kaldıkları sezonu geçiş olarak kabul edip, potansiyel sahibi bu gençlere daha çok şans verecektir.

Bu işler biraz da fırsattır. Eksiğin olur, genç futbolcuya şans verirsin ve o da iyi görüntü verirse ısrar edersin. Fatih Hoca'nın Semih Kaya'yı kazanmasını hatırlayın, benzer hikaye. Bugün ise bu tarz hikayelerden bahsetmek güç. 21 yaşındaki Atalay Babacan'a hala 16-17 yaşındaymış gibi muamele yapıyoruz. Bartuğ Elmaz'ı konuşan yok, Işık Kaan Arslan da 21 yaşına giriyor ve ancak şans bulabildi. Bu tarz isimlerle oynarsın da "gençlik" üzerinden mazeret üretirsin. Senin oynadığın futbolcularla, şu an Beşiktaş'ın kullandığı gençlerin ne alakası var.

15 yorum:

  1. Yeni hoca oynatır umarım bu oyuncularda ışık görürse.

    YanıtlaSil
  2. Kerem Gomis moturan
    fernando önüne cicaldao berkan
    Saracci marcao kaan boey
    Okan
    Çok güzel gençleştirme olurdu. Gomis fernando örnek isimler. Gomis fernando marcao ile iskelet yapıp gençleşmek vardı ki..
    Ama taylan berkan cicaldau olmadı işte.
    Yada ileride messi neymarın bile olsa ölümüne bi bitiricin suarezin mutlak olmalıydı. Muhammet taylan ve malesef sol bekimiz bizi buraya getirdi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen katiliyorum birkac tecrubeli veteran ile cok potansiyelli bir kadro olur bu kadro net bir bitirici bir de kesici lazim orta sahaya, hocanin taktik ve duran top bilgisi ise bu ligim cok uzerinde sadece liderlik vasiflarinda Fatih Hoca'dan geri kalir simdiye kadar edindigim izlenime göre.

      Sil
    2. Hocam savunma olayını aşırı abarttı bu algo futbolcularda hücumu minimuma indirdi. Nelson Gs gibi bütçeli bi takım için 7.5m ile büyük lüks. At oraya kaan alpaslan emini, o parayada kaliteli bi ortasaha alsaydı çok farklı seyler konuşuyor olabilirdik

      Sil
    3. O tecrübeleri de maliyetli isimlerden seçemezsin yalnız. Burada olay gençleşmekten ziyade maliyetleri düşünmek. Yazdığın örnekler etiketli, yüksek maaş ve yaşlar. Bu yaşlarla yeni isim almak artık imkansız.

      Sil
    4. Kaan son macta izlediyseniz Nelson'un cok gerisinde, Kaan ilr Avrupa'da ilk 15 dakikada perisan olursun.

      Sil
  3. Katılıyorum. Fatih Hoca sürekli gençlikten bahsediyor ama bu oyuncuların çoğu uluslararası tecrübeye sahip oyuncular ve etiketleri var.Avrupada başarılı olup ligde ise başarısızlık konusunda ise Fatih Hoca ve ekibinin konsantrasyonuna bağlıyorum.Lige konsantre olmadılar. Tff 'de direk etki ettiği çok maç var ama oyun anlamında ligde neredeyse iyi maçımız yok.Atalay,Bartug ,Işık kaan Denizli maçında oynamayacaklarsa hangi maçta oynayacaklar.Bahaneler bu taraftarı sıktı artık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yaş ortalaması ufak da, altyapıdan yeni çıkmış, çok tecrübesiz isimler değiller.

      Sil
  4. Çok isabetli gözlem, en azından yolunu gozledigimiz 2000 jenerasyonundan iki isim rotasyona sokulmuş olsa belki taraftar da daha sabırlı olacaktı, 24 yaşına gelmiş bayağı ciddi bonservisle gelen Cica'ya Mustafa'ya niye sabredelim, o profil gelip doğrudan katkı verecek, misal Rosier benzer yaş ve maliyet, geleli beri safi katkı. Morutan biraz ayrı tutarım hem daha genç hem maliyeti düşük hem de ciddi eksikleri olsa da çok özel yönleri de var, eksiklerini giderirse çok büyüyebilir. Bilmem oyuncu bazında katılır mısın, sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O dediğin isimlere de sabredeceksin, yatırım sonuçta ve potansiyelli isimler :)

      Sil
  5. 20 yaşın altında adam yok.

    YanıtlaSil
  6. Selçuk'un Denizli maçı sonrası yaptığı kalite açıklaması Terim'e büyük zarar verdi. Geçiş oyunlarını iyi yapıyoruz, hücumda bitiricilik eksiğimiz var, savunmamız oturuyor diyorduk ama orta sahada oyun kontrolünü bir türlü sağlayamamıştık. Gedson Fernandes olsaydı muhtemelen bugün çok farklı şeyleri konuşuyor olurduk. Zira, orta saha rotasyonu dışında kalite eksikliğinden bahsetmek oldukça absürt.
    Orta saha üçlüsünü ilk yarının ilk kısmında Berkan-Feghouli-Cicaldau, ikinci kısmında Taylan-Berkan-Cicaldau olarak kurguladık. Bu oyunculardan sadece Berkan için gençlik ve tecrübesizlik mazereti kullanılabilir; ancak kadro yetersizliği nedeniyle ilk yarıda orta sahanın değişmez ismi konumundaydı.
    Genç dediğimiz isimler için kriterimizi 98 ve sonrası doğumlu olanlar olarak koyup, birkaç maç ilk 11' oynamış oyuncuları değerlendirirsek elimizde Berkan, Nellsson, Kerem, Morutan, Halil, Barış ve Sacha kalır (Gustavo hiç oynamadığı için saymıyorum). Barış'ın da sınırlı oynama süresini düşünürsek, geriye kalan oyunculardan Berkan ve Halil hariç diğerlerinin hepsi, takımın en yüksek performans sergileyen oyuncuları değil miydi? Halil'in alternatifleri de zaten hocanın aldırdığı ve ligimiz için maliyeti yüksek olan oyunculardı. Mohammed'in bonservisi için 6m dolar ödüyoruz, Diagne için 13 milyon ödedik. Üstelik Halil'de ısrarcı da olmadık, gol atamayınca yerini Diagne'ye verdik, Diagne aksayınca Mohammed vb., zaten genç veya yaşlı, hiç bir oyuncunun gelişimi adına kötü performanslarını tolere edip, oynatmakta ısrar ettiğimiz bir durum olmadı. Sadece, orta sahada benzer özellikte oyuncu eksikliği nedeniyle Berkan'dan vaz geçilemedi. Hepsini birleştirdiğimizde, hocanın gençlik ve kadro yetersizliği siteminin aslında gençlikten ziyade Gedson transferinin olmaması ve Gustavo'nun tutmaması nedeniyle orta saha rotasyonunun yetersizliğine yönelik olduğunu düşünüyorum.

    Yeni gelen hocanın orta saha topun kontrolünü ele geçirmemize yardımcı olacağını umuyoruz, tabii bu sırada geçiş savunmamızdan da taviz vermemeliyiz.
    PVA ve Sacha Boey gibi kanatları etkili kullanan beklerimiz var, bence hucum ederken geride üçlü dizildiğimiz 19-20 sezonunun yeniden hatırlamalıyız. Transferde kiralık oyunculara yönelecek gibiyiz ve bu işlerde Işıtan Gün ön planda olacak gibi duruyor, bu yüzden Vilhena isminin olma ihtimali yüksek diye düşünüyorum. Gedsondan da vaz geçeceğimize inanmıyorum. Vilhenna ve Gedson muhtemelen merkezde çift pivot olarak oynayacaklar; Cicaldau, Morutan biraz daha ceza sahasına yaklaşacak. Peki ilk 11'deki üç yerli oyuncu kim olacak? Bence ligin ikinci yarısındaki oyunumuzun nasıl olacağını bu soruya verilecek yanıt belirleyecek.
    4-2-3-1 veya 3-2-4-1/3-2-3-2 gibi oynayabiliriz. Ben ikinci ihtimali daha olası görüyorum. Bu durumda Berkan veya Taylan'ın, -hatta Gustavo ve Bartuğ- geri üçlüde kullanılma ihtimali olabilir. Yine Halil veya Kerem'den birisinin mutlaka ilk 11'de olmasını bekleyebiliriz. Bunun dışında garanti bir isim aklıma gelmiyor. Yerli kaleci iyi bir çözüm olabilirdi, ancak kim olur bilmiyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Orta sahada topun kontrolünü ele geçirmek için, topun kıymetini bilecek, daha pas oyununa uygun futbolcular gerekiyor. Bakalım kimler transfer edilecek ya da ne oynanacak.

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir