17 Ocak 2022 Pazartesi

Kaybetmiş olsak da, Torrent'in kötü başlangıç yaptığını düşünmüyorum


Takımın başına geleli 4 gün oldu ve bu kadar kısa sürede dokunuş yapabilmek zor. Taktiğe dokunmayı seven bir teknik adam. Bilmediği bir lig ve ortam. Çoğu noktada da fazlasıyla gerilemiş bir takımın başına geliyorsun. Belki de herkesten fazla zamana ihtiyacın var ama bir yandan da sonuç almak zorundasın. Hatayspor maçına dönersek, çok büyük değişiklikler beklemiyordum. Öyle dokunuşlar oldu ki, beklediğimin ötesinde diyeyim.

4-2-3-1'e dönüş önemli bir dokunuş mesela. 4-3-3'e fazlasıyla bağlıydık ve bu düzen içerisinde Cicaldau'yu doğru kullanmıyorduk. Kaleden uzaklaşıyor en basitinden. Oysa bu adamın Galatasaray'a gelmeden önceki iyi yanı "gole yakınlığıydı". 4-2-3-1 ile gole daha yaklaşmış oluyor ve rakip ceza sahasına yakın daha iyi iş çıkarıyor. Topu tutabilen ve duvar olabilecek bir forvetin olsa, 2'ye 1'ler ile Cicaldau'yu daha fazla gol aksiyonu içerisinde görebilirsin.

4-2-3-1'in diğer artısı da Berkan Kutlu. Çift 6 ya da 8, ne derseniz deyin, o düzenin Berkan Kutlu'ya artı sağladığını düşünüyorum. Alanyaspor dönemi topla ilişkisi çok da kötü değildi. Bugün o konuda biraz daha özgürlük kazanmış, özünü hatırlamaya başlamış olacak. Orta saha merkezin yine de topla çok hünerli değil ve yaratıcılık düşük kalabiliyor. Savunma tarafında da hala merkezi kapatabilmiş değiliz. Bunun için de 6 numara transferi şart.

Hücumlar da organizasyon dahilinde oluşmaya çalışıyor. Torrent'in beklediği işlerden birinin, atılacak gollerin mümkün olduğunca rakip ceza sahası içerisinde olması gerektiğini söylemiştim. Girişilen her hücum organizasyon dahilindeydi. Ceza sahası çevresinde çok seri paslaşmaya çalıştık, bek ya da kanatları mutlaka forvet gibi arka direğin oraya koşturduk ve pozisyonlar bulduk. Emre Kılınç özellikle bu organizasyon içerisinde oldukça büyüdü. Sivasspor günleri tadındaydı.

2. yarıda da 3-4-1-2 gibi bir düzene geçtik. 2-1 öndeyken, rakip de savunma arkasına koşularla etkiliydi. Orayı savunmakta zorlanıyor, daha doğrusu eksik kalıyorduk. Stoperleri 3'leyip, orada üstün kalmayı denedik. Aytaç Kara stoper denendi orada da. Kulübende stoper yoktu ve fizik olarak orada oynayabilecek en iyi isimdi. Çok işe yaramadı gibi görünse de, bence yine hücumda artısı oldu. Kerem Aktürkoğlu ve Emre Kılınç'ı savunma arkasına iyi sarkıtıp, pozisyonlar bulmayı başardık. 

Savunma hataları baki kaldı da, hücum tarafında fazlasıyla umut verdik. Zaman ve uyumla, 3 tane de net hamle yapabilirsek her şey çok daha iyi olacak. Kaleci, 6 numara ve forvet transferleri olmasa olmaz. Sağ kanat demiyorum, Emre Kılınç'ı orada oldukça umut verici buldum. Yarın x yeni kazanım da olabilir, bu yönde de umutluyum. Kaybetmiş olsak da, Torrent'in kötü başlangıç yaptığını düşünmüyorum.

25 yorum:

  1. Halil hiç bir formasyon da takıma uyum sağlamıyor. Ayrık ya tutarsa diye takımı çöplüğe çevirmeyi bırakmalıyız. ( Aytaç, Alparslan,Fatih vb. ) Bunun yerine sonucuna katlanıp altyapıya yönelmeliyiz . Hoca yi yapılması muhtemel transferlerden sonraki süreçte değerlendirmek daha doğru olacak . Ama bence bu takıma ne yapıp edip Hasan Şaş i yardımcı olarak getirmek lazım. Takıma bir ruh lazım...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağlar abi, 2. forvet gibi oynat, forvetin arkasına yaz gayet sağlar.

      Sil
  2. Afrika kupasına gidenler döndüğünde, bir iki de yeni takviye ile daha iyi oluruz. Oyun olarak ufak kıpırdamalar var.

    YanıtlaSil
  3. Fatih Hoca döneminde arkada 5'li (ya da 3'lü diyebilirsiniz) durduğumuzda hücumda çok kısır kalıyorduk. ama dün 5'liye döndükten sonra da organizasyon dahilinde pozisyonlar üretebildik. üstelik 10 kişi kalmamıza rağmen. tabi Fatih Hoca genelde Avrupa'da zorlu maçlarda bu dizilişe dönüyordu yani daha güçlü rakiplerle oynuyorduk, o yüzden iyi uygulayamamış olabiliriz ama dün ben bi ışık gördüm diyebilirim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hücum bana umut verdi. Zamanla, gelişerek bir şeyler rayına oturacaktır.

      Sil
  4. Gelecek adına heyecanlıyım. Maçın kader anı penaltıyı kaçırdığımız pozisyondu.

    YanıtlaSil
  5. Selam, M.Berker Olcer ben, twitterdan :)

    Ben de beklentilerim dahilinde dokunuşlar gördüm, olumlu veya olumsuz diyemem. Maç öncesinde 4231 başlayacağını ve patrick in ileride olacağını düşünmüştüm. Adamın birçok roportajını izledim, maçlarına da baktım, Pep'i de biliyoruz.

    4231 + patrick ile ileride 5li bir hucum grubu yaratmak isteyecekti. Çünkü, elde 4 ten fazla hücumcu yoktu, patrickle beşlemek, keremi içeri kaydırmak tek çözümdü.

    belki ileri beşlide patrick yerine morutan olabilirdi, ancak morutan olursa, (kerem - halil - morutan + cica - kilinc) ortada cica ve kilinc arkasında tek X berkan veya taylan kalır ve bu merkezde riskli olur diye düşünmüştür. o nedenle çift pivot berkan taylanı tercih etmiştir.

    ayrıca çok değiştirmeden, dokunuş yapmadan, önceki hafta oynayan oyuncuların da bir maç devam etmesini istemiş olabilir.

    Ben ileriki haftalarda ciddi ciddi berkandan sol bek bekliyorum, twitterda da yazdım sana. özellikle pas fakiri - ilk dokunuş kontrol eksikliğini, buna karşılık temposunu ve sol ayaklı oluşunu düşünecek olursak, 2 li savunma göbeğinin önünde tek pivot, yanına sol bekten kayacak berkan hem savunma açısından, hem hucumda daha basit işler yapacağı için daha mantıklı duruyor.

    Ancak bunun olması için, ilerideki 5linin tamamlanması gerekebilir:

    örnek: kerem - mohammed - morutan + arkalarında cica + halil (veya kilinc veya morutan merkezde vb)

    ileri beşlinin kanatlarını iyice çizgide seviyor, yani bekleri oraya gönderip dönüşte zaafiyet yaşatmaktansa, bekleri kaptırılan toplarda merkezde baskıda kullanmak daha mantıklı olabilir. Beklerin profiline ve fiziki durumuna göre değişir. Ama elimizde dani alves olmadığı aşikar. (gerçi Lahm da yok, ama berkan - boey, bereket versin, ne diyeyim)

    üstelik kerem morutan gibi ileri kanatlar (oyuna tek kanada yıkıp, diğer kanatta birebire bırakmak açısından) yetenekleri ile hocanın taktiğine çok uygun.

    yani demek istediğim hücumda 2-3-5 gibi düşünelim.
    3lü berkan - X - boey mesela.

    hem bu sayede topu kaptırdığınde önde dinamik bir 5linin arkasında pirana gibi 3lü olacak.

    takım birarada oynamaya yeni sistemde alıştıkça, hücum sırasında araları 3-4 metreden fazla açılmamaya, alanlarını terketmeden kaymalar yapmaya başladıkça, kaptırılan toplarda anında basmak daha kolay olacak.

    üstelik berkan ve boey, arkamıza atılan uzun toplara yetişebilecek kondisyona ve hıza sahipler.

    benim beklentim bu yönde. oturacaktır, çalışılması lazım.

    hoca bir roportajında, her takım bu oyunu oynayabilir, çok karmaşık veya çok teknik bir oyun değil, ancak 3-4 ay gerekiyor demişti. bu maç sonunda da 2 maç üstüste kazanmaktan ve özgüvenden bahsetti.

    bence de mantıklı.

    Karakter sayısı yetmedi, aşağıda devam:

    YanıtlaSil
  6. sonuçta mantık şu:

    hücum ederken belirli parsellenmiş alanlarda ufak yer değişiklikleri ile 2-3 pas opsiyonu yaratmak,
    3-4 metreden fazla uzaklaşmamak
    soğukkanlı pasa devam edip, rakibin sana basarak arkasında boşluk yaratacak tuzağı kurmak.

    soğukkanlılık meselesi bizde hemen tükendi, ilk gol öyleydi mesela, ancak sonra baskıda dağıldık. bu özgüven ve alışlanlıklarla alakalı (çalışılması lazım)

    Pep'in yani hocanın oyununda üç amaç var:
    topu gezdirirken ve oyuncular yer değiştirirken asıl amaç topu veya kendi oyuncularımızı yerinden oynatmak değil, rakibi yerinden oynatmak, tuzaklar kurmak, alan boşaltmalarını sağlamak

    1)Quality: belirli bir bölgede yetenekli 1-2 oyuncunu birebir pozisyonunda bırakacak şekilde etrafını boşaltacak şekilde tuzağa düşürmek (sağa yıkmak, sola ters top)
    2)Quantity: belirli bir bölgede sayısal üstünlük kurmak, örneğin sol önde 3 savunmacıya karşı 4 olmak
    3)Position: belirli bölgede belirli bir açıda ve yerde bir oyuncuyu sokmak, örnek halfspace koşusu, veya sol bek ilave bindirmesi.

    Tabi bunları yaparken, takım şekli bozulmamalı, aralar açılmamalı, çünkü illaki kaptıracaksın, kaptırdığın anda meşhur 5 saniye kuralı: saldır, kafasını kaldıramasın. Kaldırırsa veya topa daha çok hakim olmaya başlarlarsa, rakibin 90 dakikada arkaya sarkma olasılığı artıyor, çünkü oynadıkları süre artıyor. Yani: hatay mağlubiyeti.

    Hatay maçı çok erken ama skorun öyle olması çok normal:
    Takımın özgüveni soğukkanlılığı kalmadı, sakin sakin top sende kalmadı, çeviremedin, tuzaklar kuramadın.
    Merkezin yeteneği soru işareti ama bence xavi ye gerek yok, ortalama bir oyuncu ile de oynayabilirsin bu modeli. Yeterki, Barkan ve diğerleri 2-3 opsiyon görebilsin ve 3 metreye pas atabilsin.
    Topa yeterince hakim olamadın. E doğal olarak rakip topla daha çok süre almaya başladı.
    Patrick kondisyon sıfır, onu da gördük, adam zaten savunmada isteksiz.

    Herşey çok yeni özetle. Çalışılması gereken çok şey var, transfer lazım, özgüven lazım. Ancak hocada bu çalışmaları yapacak bilgi derya gibi, antrenmanlarda değişik driller 3vs4 çalışmalar vb çok bilgisi var. Yeterki oyuncalar istekli olsun, ben oyuncu olsam bu adamı sömürmek isterim, herşeyi öğrenmek isterim. Biraz da güvenleri gelsin yeter ki ama fikstür zor.

    Umarım hem ilk4 e kendimizi atabilir, hem de gelişebiliriz. Hocanın 3-4 ay dediği mayıs oluyor zaten. Ancak hoca yarışmacı, bunu unutmayalım. Adamın bütün takımları kazanırken gelişmesi gereken takımlar, bizim gibi.

    YanıtlaSil
  7. Yukarıda (veya aşağıda) yazdığım yorumlara ek olarak:

    hocanın kendi söylemi:

    hocanın işi oyuncuların işini sahada kolaylaştırmak.

    örneğin:
    hatay maçından sonra dediki, hatay 4 kişi ile hucuma başladı, biz de 5lemek istedik, ancak bekler geri gelemeyince 3 kaldık.

    orada yakalamak istediği oyun kurulumunda sayısal üstünlük.

    veya normal bir anda

    kaleden oyun başlarken stoperleri sağa sola açıp, gerilerinde kaleci, önlerinde dm ile bir diamond oluşturmak. sebep: 2 kişi ile baskı yapıyorlar, onların arasından paslaşıp çıkmak.

    3 kişi ile veya daha fazla basarlarsa, baskı yönüne gore beklerden biri veya merkezden biri daha katılabilir. ama bu baskı sayısı, arkalarında boşluk yaratmalarına, demarke oyuncu bırakmalarına neden olur.

    beklenti: bu boşluğun değerlendirilmesi. eğer 3-4 kişi basarsa, hocanın beklediği ve istediği birşey gerçekleşir, tuzaktır ve bunun değerlendirilmesi lazım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Türkiye Ligi adına bence de Xavi, Iniesta ayarına gerek yok da biraz daha iyi pas yapabilmek gerekiyor. Ama şu an temel mesele savunma. Orayı da kapatmak 6 numara ile mümkün.

      Berkan Kutlu sol bek olabilir ama onun da deneneceğini çok düşünmüyorum.

      Sil
    2. Benim şahsi fikrim, biraz hocanın geçmişinden ve söylediklerinden doğru anladıysam:

      Evet temel mesele savunma, bunu o da söylüyor, hatta hücum şeklimizi savunma şeklimiz belirliyor diyor (tam tersi de geçerli).Rakibin hücum şekline göre belirliyor. O nedenle bazı maç 3lü bazı maç 4lü bazen 5li düşünüyor ve hucumu ona göre kurguluyor. (hatay denemesi gibi)

      Ancak takım savunmasını bir 6 numaraya, bir kişiye indirgemiyor. Onun için bence 6 numarada öncelik oyun görüşü, ilk kontrolü ve pas kalitesi.

      Onun için savunma komple takım refleksleri ve hücumda kaptırma anındaki takım yerleşimi ve bölgesel sayısal üstünlük.

      Yani 6 numarayı savunma yapsın diye istemeyecektir. en azından %60 teknik %40 savunma diye düşünüyordur. Ha tabi busquetsi çıkaran adam bu. 190cm boyu olursa ne güzel.

      Bir roportajında, bir maça hazırlanırken, analizler gelir, ilk iki gün savunma çalışırız, yerleşimlerimiz belli olur, onun üzerine 2 gün hücum çalışırız diyor. Öncelik savunma yani. o yüzden hatay maçından sonra çok takılmıştı bu mevzuya. 5li yapmaktan bile çekinmedi ama olmadı malesef, 3lü kaldık.


      Berkan sol bek meselesi ise benim şahsi takıntım. Bu adamların (pep, torrent) 433te 8 numaraları aslında teknik açıdan hep safkan 10 numaralar. aşırı iyi futbolcular. ve bu adamlara pres yaptırıyorlar. geride de 1 adet DM bırakıyorlar.

      Berkan'a yer yok yani. Berkan bence oynamalı ve aklıma yatan tek pozisyon maalesef sol bek (orta solda kalan) Hoca için DM-CM-CM de CM ler cica - halil - morutan vb gole yakın adamlar olacaktır kanımca. özellikle ligde. E yukarıda da DM için, teknik dedik. berkan açıkta kaldı. Bence çok güzel sol bek olur KYLE WALKER gibi. koşar basar parçalar, gerekirse ters top atar. basit oynar. diğer pozisyonlar için fazla düz bence. ama kesin takımda olmalı.

      Sil
    3. Temel felsefe savunma derken, en iyi savunma topa hakim olmak modunda. Berkan Kutlu pas aksiyonunda bu kadar kötü değildi, bizde geriledi. Bence toparlayacaktır.

      Sil
  8. Hoca uzun topa karşı değil veya mutlaka 433 oynarım değil, illa uygun oyuncular olsun, transfer yapalım adamı değil. Adam maç maç düşünüp, eldeki malzeme ile problem çözme adamı. Bunu roportajlarında da soyluyor. Belli bir mantığı alışkanlık haline getirdikten sonra, oyuncular 3 metreye pas atıp, yer değiştirerek opsiyon yaratacaklar sadece. Xavi olmaya gerek yok. E tabi xavi olursa çok daha iyi, o ayrı :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Taktik esneklik iyidir, o konuda umutluyum ben.

      Sil
  9. Sol bekin, sağ beke yerden orta açtığı bir hücum bile izledik. Ancak atanımız-tutanımız yok, hakemler bizi doğramaya yemin etmiş bir şekilde çıkıyor maç yönetmeye; yönetim ise eski yönetimleri aratır halde. Taktik, teknik güzel ama bu şekilde gitmez bu iş. Yönetim kendini kurtarmak için sezon bitmeden bir teknik adam değişikliği daha yapar, ya Okan hocaya ya Bülent hocaya gider. Rahmetli Canaydın'da kibarlığın posasını çıkarmıştı, yola çıktığı teknik adamı satmıştı ama düdük astıracağım dediği hakemede düdüğü astırmıştı. B. Elmas'ın günahı > sevabı durumunda. Yönetime aldığı adamların geçmişi saçma sapan. Bir an önce koltuğu bırakması lazım. Rezan Epözdemir TFF'ye karşı sessizliğin en büyük sorun olduğunu söylediği için aforoz edildi yönetimden ama haklı olduğunu bir kez daha görüyoruz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir bekin diğer beke asist yaptığı hücumlar bana göre bir hücumun görebileceği en önemli zirvedir. Bu da çalışmayla, zamanla alakalı bir gelişim.

      Sil
  10. Forvet 6 numara ve kaleci tespitleriniz çok yerinde hocanın 4 2 3 1 oymadıgını düşünürsek 6 ve forvet için hangi tarz futbolcular yararlı olur bunla alakalı yazınızı keyifle okumak isterdim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Forvet öncelikle net bir bitirici olacak, mümkünse bağlantı da olabilecek. 6 numaranın ise hem defansif, hem pas aksiyonu önemli.

      Sil
  11. Saha içi yorumuna katılıyorum. Benim yorumum saha dışı ile ilgili olacak.

    Resmen Canaydın dönemini yaşıyoruz. Başımızda rastgele yerli kaleci alacak çapta bile bir yönetim yok.

    Benim merak ettiğim Burak elmas görevden ayrıldıktan sonra hangi yüzle yorum yapacak. Onun yerinde olsam tekrar yurt dışına yerleşirim. Gerçi yüz olsa çoktan seçim kararı alırdı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. (Emre)
      Iyiki de rastgele yerli kaleci alacak capta yønetimimiz yok. Zaten cogu Fatih hocanin istegi olmak uzere bu rastgele transferlere evet diyen yøneticiler yuzunden kulup borc bataginda.

      Ayrica sezon basinda Okan'nin gidisine izin veren, ve Ismail Cipe'yi ikinci kaleci yapalim diyen Burak Elmas degil.

      Sil
    2. Bu saatten sonra kendisini çok fazla görmeyiz.

      Sil
  12. Kişisel fikrim yönetim ne yapıp Edip edip sert bir 6 ve kaleci transferini bitirmeli. Hem bir iç savaştan yılsonu iyi oynayan bir takım sayesinde çıkar, hem de kırılganlık içinde takım gelişimi sekteye ugramas özgüven ile devam eder.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sezonu tamamlayabilmek adına bu olmazsa olmaz zaten.

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir