7 Şubat 2022 Pazartesi

Bu kafayla devam edeceksek, ancak bireysel performanslar ile ligde kalabiliriz


Bu kafayla devam edeceksek, ancak "bireysel performanslar" ile ligde kalabiliriz. Gomis, Pena ve Pulgar gibi isimlerin performansına bakar bu iş. Gomis, bulduğu tek tük pozisyonlarda müthiş bitiriciliğini konuşturur, Pulgar senkronu tutturur ve en azından topun kıymetini bilirsin, Pena da kurtarır. Pena iyi başladı, Pulgar da iyi iş çıkartabileceğinin ışığını yaktı. Gomis'i ise zaten tanıyoruz. Ligin sonuna kadar da acı çekmeye devam ederiz.

Torrent'in başarısız görüntüsü, Fatih Hocayla geçen günleri iyi kılmaz. Değişiklik gerekiyordu, hatta geç de kalındı. Fatih Hoca ile yolların ayrıldığı ilk gün, ligi ve camiayı iyi bilen bir teknik adamla anlaşılmasını ve geminin karaya yanaştırılması gerektiğini yazmıştım. Torrent, çok büyük bir kumardı. Yazın bu hamleyi yapsan belki başka şeyler düşünürsün de, bugünün hocası olmadığı belliydi. Yine de imza attıktan sonra şans vermek zorundasın, Milli Takım arasının ardından oynanacak Alanyaspor maçı da asıl sınavı olacaktı.

İyi kötü pozisyona giren ama bitiremeyen, bir türlü de rakibi durduramayan bir Galatasaray izliyorduk. Bugün ise pozisyona girmekten uzak, odağını rakibi durdurmak üstüne kurmuş ama yine durduramayan bir Galatasaray var. Ancak yavaşlatabildik diyeyim. Sen galibiyet aramıyor musun? Rakip 10 kişi, ilk değişikliklerini yapmak için 82. dakikaya kadar bekledin. Değişikliklerin zamanlaması felaket, tercihler ise apayrı bir tartışma konusu.

Ne oynuyor bu takım? Hatayspor maçında bazı dokunuşlar ümitlendirmişti beni, Kasımpaşa karşısında hayal kırıklığına uğradık. Trabzonspor karşısında ümitlendik ama sonuçta kaybettik. Alanyaspor karşısında da yine hayal kırıklığına uğradım. Bu değişkenler çok keskin. Gemi de bu şekilde karaya yanaşmaz, ancak acı çekeriz. Olay tekniğin, taktiğin de dışına çıkıyor artık. Bu takımın ayağa kalkması, birinin Galatasaray'ı onlara hatırlatması şart.

32 yorum:

  1. 5 değişiklik hakkı varken 82. Dakikaya kadar bekleyip takımı yormak saçmaydı. Sanırım hoca anlattigi plana takımı iyice alıştırmak istiyor.

    YanıtlaSil
  2. Aynen öyle. Artık bireysel çabalarla galibiyet gelir. Oturmuş sistematik bir oyun beklentim yok. Galatasaray bu hallere düşmemeliydi. Teknik heyet de oyuncuların büyük bölümü de umut vermiyor. Taraftar baskısıyla kendi evimiz de ki maçları özellikle Gomis'in katkısıyla kazanmaya bakacağız. Korkum şu gi eğer bir kaç galibiyet gelirse bu takıma bu hocaya iyi diyenler olacak bütün maçları da kazansak ben hiç bir zaman bu ifadeyi kullanmayacağım bu bizi yanılgıya uğratır ve gelecek yılımızı da çöpe atmamıza sebep olur. Alp)

    YanıtlaSil
  3. Maalesef bu işin Torrent ile olamayacağını gördük.. Okan için çok ideal bir zamandı aslında. O şansı hakediyordu.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Burak Elmas varken Okan Buruk gelemez aralari iyi degil belki Bulent Korkmaz gelebilirdi o da gelemez tazminattan dolayi artik cok gec.

      Sil
    2. Biri gelebilirdi, yöntem belliydi.

      Sil
  4. Hatayspor ve Trabzonspor maçlarında sadece kalede Pena olsaydı iki maçı da kazanabilirdik, en azından yeterince pozisyona girmistik. İki haftalık kamp takımın kafasını karıştırmış belli ki. Ama sonuçta sene başından beri bence en önemli sorunumuz kaybettiğimiz topları geri kazanamamak; böylece hem rakibe pizisyon veriyoruz hem de atak sürekliliğini sağlayamıyoruz. Terimle çok sayıda pozisyon üretebiliyorduk ama yine de atak sürekliliğini sağlayamıyorduk. 11-12 de pek çok maçta rakibi kalesine hapsettiğimiz 10-15 dakikalık sekanslar izlerdik ve böylelikle 2-0, 3-0 gibi skorlardan dahi geriye dönebilirdik, bu sezon Trabzonspor ligin ilk yarısında bize karşı 2-0'ı çevirirken nispeten böyle bir baskı oluşturabilmişti mesela.
    Ben bu konuda ümitliyim, pozisyon oyunu bunun için doğru bir strateji, Alanyaspor, Trabzonspor gibi takımlar bunu bizden çok daha iyi yapabildiğine göre sorun pozisyon oyununda değil, sorun daha ziyade hücum oyuncularımızın özelliklerinde. Geçiş hücumlarında başarılıyız, merkezden dikine delici oynayarak pek çok pozisyon bulabiliyoruz fakat oyunu kenarlara genişlettiğimuz zaman etkili pozisyonlar üretemiyoruz. Topa sahip olmak için oyunu genişletebiliriz fakat nihai pozisyonlarımızı merkezden dikine hazırlamamız icin bir engel değil bu. Merkez hücumlarına yoğunlaşabilmek için merkezi kalabalık tutmak avantajlı olacaktır, üçlü savunma bu anlamda çok pratik bir çözüm olabilir. Bu yüzden ismi ne olursa olsun oyun kurulumuna katkı sağlayacak atletik bir stoper transferi bizim için çok değerli olacaktır. Cicaldau veya Halili ikinci forvet olarak oynatacağımız 3-1-4-2 ve 3-2-3-2 bizim için ideal sistemler. Kaleci Pena'nın top tekniği de bu sistemlerin işlemesini kolaylaştıracaktır. Merkezde tek veya çift pivotla oynayabiliriz, hem Taylan hem Berkan çift pivot oyununda daha rahat olabilir. 3-1-4-2 oynarken iki 8 numaraya ihtiyacımız var, şu an elimizde Morutan/Emre/Feghouli olduğu için bu pozisyonda transfere ihtiyacımız olmaz, Kerem'de oynayabilir zira. 3-2-3-2 de ise tek 8/10 ile oynadığımız için Emre-Morutan-Feghouli yeterli olabilir fakat bir tane 6/8 özellikli orta saha oyuncusuna ihtiyacımız olur. Gedson Fernandes bu yüzden değerliydi, ikinci 6 olarak ta, 8/10 rotasyonunda da kullanılabilirdi, fakat maliyeti yüzünden olmadı. Transferin son gününde top kapıcı fakat aynı zamanda pasör özelliği de olan bir 6 numara transferi diliyorum, genç bir Atiba bulabiliriz umarım. Robson/ Marshall böyle oyuncular mı bilmiyorum ama en azından atletik görüntüleri umutlandırıyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merkezde hangi oyuncu o delici dikine oyunu oynayacak acaba? Berkan ve Taylan la olmaz o iş. Cicaldau haftalardır yoklari oynuyor. Feghouli desen hem ince iş yapsın hem baskı yapsın desen hem oyun kursun desen birini yapsa ikisini yapamaz durumda. Ayrıca Taylan ve Berkan in bireysel hataları sürekli kalende gol ile sonuçlanıyor. Gol pozisyonuna sadece kerem in kanattan içe girmesi ile bulabiliyorsun da bir yek kerem ile nereye kadar gidecek? Anlayamadım açıkçası. Biraz daha açabilir misin?

      Sil
    2. Geçen sene ligin ilk yarısında Arda Turan'ın bir açıklaması olmuştu hoca çizgiye basmamamızı istiyor diye, yani kanat oyuncularının sürekli içeriye devrildiği bir dönem vardı Kayseri maçıyla başlayıp ilk yarının sonuna kadar devam eden, Arda, Feghouli, Belhanda, Emre Kılınç ile sürekli merkezden etkili ataklar üretiyorduk. Bu sene de Morutan, Cicaldau, Emre Kılınç, Halil Dervişoğlu gibi isimlerle bunu yapabiliriz. Kerem'in kanatlardan içeri girdiği bölümler hücumda en etkili olduğumuz bölümler, katılıyorum, ama Kerem çoğunlukla çizgide kalıyor, çünkü çizgide topu alıp hemen driplingle kaleye doğru yönelmeye çalışıyor ve çoğu zaman içeri girme fırsatı bulamayıp çizgide ilerliyor ve top kaybına neden oluyor. Bu sene geçiş oyunlarıyla buralardan da ciddi katkı sağladı, Marsilya maçında sol ayağıyla yaptığı asist gibi, ama bunu her zaman yapması mümkün değil. Dolayısıyla merkez deliciliği açısından bence Kerem'in rolü bizi zayıflatıyor.
      Bence mevcut kadro yapımız üç stoper ve önlerinde tek pivotla oynayıp, çizgiyi tamamen beklere kullandırarak kanatlarda Morutan ve Emre gibi oyuncuları sürekli içeri kat edecek şekilde kullandırmayı gerektiriyor. Gomis ve Mohammed gibi kuvvetli fiziğe sahip bitiricilerimiz var arkalarında bağlantı oyuncusu olarak Cicaldau veya Halil'i koyarak merkezde bu forvetleri savunma oyuncularıyla teke tek bırakabilecek pozisyonları bulabiliriz. Kerem de bu rolde denenebilir ki geçen sene ligin ikinci yarısında bu şekilde oynatıldı ve skor da üretti. Aslında Tudor döneminde Tolga solda, Feghouli sağda ve Belhanda 10 numarada oynarken Gomis'e benzer birebir pozisyonları yaratabiliyorduk ki sol bekte latovlevici ile yapmaya çalışıyorduk bunu, ikinci yarıda Nagatomo'nun gelişi ve Garry Rodrigues'in ikinci forvet gibi oynamaya başlamasıyla Ndiaye'yi kaybetmemize rağmen daha da etkili bir şekilde devam ettirebilmiştik.
      Eğer transfer yapmayacaksak ben Taylan'ı stopere çekip üçlüye dönerim, önüne Pulgar'ı koyarım, önlerine de Morutan ve Emre Kılınçı delici olarak yerleştiririm. Gomis'in yanında ister Halil, ister Cicaldau ister Kerem'i koyup farklı şeyler deneyebiliriz. Böylelikle kanat beklerine tüm kanadı kullandırarak oyunu genişletir fakat esas ataklarımızı merkezden yapılacak delici koşular üzerinden şekillendirebiliriz.

      Sil
    3. Teşekkür ederim cevabın için...

      Sil
    4. Merkezde topu dikine öne taşıyacak, dripling özellikli 8 bence şarttı. Bunu da bir tek mevcut kadrodan Emre Kılınç sağlar. Transfer gerekiyordu bu yüzden, eksik bıraktık. Cicaldau şu an hiçbir iş yapamaz halde. Morutan kısmen yapar ama ısrarcı olmak lazım.

      Sil
  5. Alanya maçını bence ölçüt almamak lazım. Çok daha iyi zamanlarımızda bile bize kan kusturan, ters gelen bir rakip. Bir sefer yendik, onda da Davidsona özel önlem alarak, geri bekleyip kontradan 1 gol atarak zor bela 1 0. Yani bu maç her halükarda böyle geçecekti.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Her maç ölçü artık, bize acil 3 puan gerekiyor.

      Sil
  6. Gol pozisyonu konusu bence odak olmalı. Eğer işi sırf sayılara bakarak, analitik olarak ele alacak birine GSnin istatistiklerini verip analiz ettirsek, teşhis koy desek olacağı şu:
    Maç kazanamıyor => neden => gol sayısı düşük => neden => pozisyona girebiliyor mu => evet, sayılar bunu gösteriyor => neden gol yok => çünkü gole çevirme yüzdesi çok düşük => sonuç olarak çözülmesi gereken sorun bu.
    Topun oraya pasla mı, yerden mi havadan mı gittiği aslında tamamen fuzuli tartışma. Hele ki ligin ikinci yarısının bu zamanında. Belki tek iyi yaptığı şey pozisyona girmek. Onu hiç kurcalamayıp tüm odağı pozisyon değerlendirmeye vermek lazım. 5 gün her antremanda uzun uzun son pozisyonda pas tercihi, doğru koşu, son vuruş, duran top çalışılsa anca ilerleme olur. Şu anki görüntü hiç bir çalışmaya işaret etmiyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Torrent, hücum organizasyonları ile ön plana çıkan bir td'ydi. Şu an elimizde olan tek tük hücumu da sıfırlamış gibi.

      Sil
  7. 2 hafta çok kritik. 6 puan alamazsak bittik arkadaşlar. inanılmaz stresliyim.

    YanıtlaSil
  8. Torrent galatasarayı ve Ligi çözene kadar sezon sonuna gelinir yapacak bir şey yok maalesef

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fenerbahce'nin defalarca yaptigi hatanin aynisini yapiyoruz.

      Sil
    2. Bu yüzden de yerli, burayı bilen bir td gerekiyordu. Çok da güzel adaylar vardı.

      Sil
  9. En buyuk korkum yabanci hocanin takimi taniyana kadar denemeler yaparak odagi kacirma ihtimali idi ve o da oluyor, Omer Bayram'i sag bekte gorunce inandim artik bu kafayla Rize vs. tarzi maclarda bile ustunluk kurabilir miyiz acaba diyor insan derbileri falan gectim onlari dusunmek bile istemiyorum.

    YanıtlaSil
  10. Son yabanci kontenjanina Omar'in yazilmasi hakkinda ne dusunuyorsun adam 14 aydir top oynamamis, Tuzla macinda kademesinden 2 gol yedirmis ne olacak bu takimin hali arkadas son transfer umudumuz da gitti.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yanlış karar. Sağ bek bir şekilde idare edilirdi. Takımın bu kadar büyük 8 numara ihtiyacı varken yanlış yaptılar.

      Sil
    2. Kesinlikle be abi bizim gordugumuzu nasil goremiyorlar inanilir gibi degil bence Semih bile Yedlin kadar defansif sah bek oynar ki bize gelmeden oynamisligi da var. Bu karar tamamen yanlis karar, Avrupa'dan herhangi kiralik bir orta seviye 8 numara bile bizi cok ferahlatirdi.

      Sil
    3. Mostafa Gomis Halil varken Babel niye birden vazgeçilmez oldu anlayamadım, kötü bir futbolcu değil ama teklif varken gönderilmesi gerekirdi. Hazır ligi kaybetmişken ve projeden bahsediliyorken bence öncelik takımdaki yatırımların değerlenmesini sağlamak olmalı, bu anlamda Avrupa ligindeki performansımız çok önemli. Gedson Fernandes transferini UEFA listesi verilmeden önce bitirmeli ve ismini Gomis yerine listeye vermeliydik.

      Sil
    4. Babel işini ben de çözemiyorum. Sanırım gitmeyince, en azından kadroda tutalım denildi. Gedson işi başka, o iş kolay değildi.

      Sil
    5. Gedson'da 1 milyon menajer komisyonu varmis hocam onu vermemis bizimkiler Besiktas yok biz ihtiyac icin aldik diyorlar ama resmen bize transfer golü atmak icin her seye razi geldiler.
      Gedsom'un Rize macinda son anlardaki oyununa bakinca sanki de dogru yaptilar gibi gorunuyor, basarili olma ihtimali yuksek sartlari gecmise takilmak istemiyorum ama zorlamaliydik bence de.

      Sil
    6. Çok karışık iş. Artık oraya takılmamak gerekiyor.

      Sil
  11. Küme düşme ihtimalinin mümkün olmadığını görerek ve Torrent'in yetkinliğine güvendiği için sezon sonuna kadar ligi ve oyuncuları tanıyıp gelecek sezona bu şekilde başlanacağı düşünüldü bence. Bir yabancı getirmek için bence en ideal dönem.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mümkün gayet, herkes kendince hamleler yaptı.

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir