25 Eylül 2022 Pazar

Mata'nın resitali


Mata'nın transferi sürprizdi. Beklemediğimiz yerden geldi diyelim. İlk etapta, kafamda oturtamadım. Öyle bir yapı oluştu ki, kim kenara gelse yazıl olacaktı. 1-2 saat düşününce, Mata transferinin mantığını "kendimce" bulmuştum. Son 30 - 35 adına, takımın çilingiri olacaktır diye baktım. İstanbulspor karşısında izlerken ise, neden bu kadar "küçük düşündüğümü" düşündüm. Fazlası çünkü, bitmemiş bu adam. Sadece oyun aklının dahi, kenarda bekleyişi lüks olacak.

Galatasaray'ın oynadığı oyunda, Mertens'e bir türlü doğru rolü veremediğimi yazıyorduk. Özverisi yüksek de, ekonomik ya da doğru kullanmak bu değildi. Mertens'e verdiğimiz o rol, Mata'ya daha uygun. Oyun kurucu çünkü, bu adam beyin. Mertens, forvet özelliğiyle ön plana çıkmalı. Mata ise yönlendiriciliğiyle. Mata, tam anlamıyla hazır olduğunda, kenarda bekleyecek isim olmayacaktır. 11 nasıl olur derseniz, onu ben de bilmiyorum. Üstüne konuşulur.

İstanbulspor karşısında, tek maçtan "sezonluk görüntü" çıkardı. Kaç kez, takım arkadaşını kaleciyle karşı karşıya bıraktı sayamadım. O harcanan 2'e 1, 3'e 1 pozisyonlarda da, hep Mata imzası var. Tempoyu ayarladı, rakip kapandığında kilidi çözdü, açık alanda arkadaşlarını koşturdu. Geriye geldi oyunu kurdu, önde kaldı pozisyon oluşturdu. 2 tane de kendi girdiği pozisyon var. Hazır olmayan, uzun zamandır "istikrarlı" şekilde oynamayan Mata'dan söz ediyoruz.

Bira ivme kazandığında, fazlasını da verecek. Oyunun aklı olacak, takımını sürükleyecek. Oyun aklıyla, çok maçı çözer. Şu sıra kenarda gelir, sonrasında 11'e de yerleşir. Neden transfer edildiğini de bizlere gösteriyor. Mata gibi bir futbolcunun seyir zevki başka, bunu da özlemişiz. Klas ayaklarımız hep oldu da, Mata da oyun tarzıyla bambaşka. Biraz da profesyonellik işte. Yeter ki sakatlık düşürmesin sizi. Yoksa kalitenizi bir noktada daima yakalarsınız.

20 yorum:

  1. Sneijder'den sonra ilk defa şapkadan tavşan çıkaran bir oyuncumuz olduğunu hissettim dün akşam.

    YanıtlaSil
  2. Ben şahsen kolay çalım atan yerine ayağında top tutmadan tek pasla oynayan ve arkadaşına güzel pas atan futbolcuyu tercih ederim. Bu tip adamlar hem arkadaşlarını oynatır hem de sana olmadık pozisyonları hazırlar. Hazırlık maçı olabilir ama yıllardır tek pasla bu kadar rahat oynayan topçu görmedim takımda. Ve attığı min 5 pası türkiyede atabilecek oyuncu sayısı bir elin parmaklarını geçmez. Bu adamla oynayabilmek tüm takım adına şans. Hele topsuz oyunda az iyiysen bu adam seni kral yapar. Yasin gibi adamı sneijderin neler yaptırdığını gördük zamanında. Kerem çalım veya içe kat etmekten ziyade şu adamın atabileceği yerlere koşsa geçen seneki istatistiklerini çok rahat yakalar bence. Aslında tam onyekuru luk ortam oldu. Barış ve rachide ile oynamalı mata. Yunus kerem ile oynarsa atacağı topların çoğu ezilir. Aslında iki farklı tipte kanatlarımız oluştu. Kerem yunus topla içeri kateden milos ile barış çizgiyi kullanabilen kanatlar. Hocanın denge kurup sağ veya solda kaçabilecek birini oynatmasını isterim açıkçası. Hep içe kat etmek yetmiyor çoğunlukla ve kaptırdığın toplar hızlı şekilde sana hücum olarak dönüyor. Yunus ve kerem matayı izleyip oyununu geliştirmeli. Ayakta top tutmadan, ikili mücadeleye de girmeden büyük topçu nasıl olunurmuş öğrenmeliler. Hoca kimi oynatacak artık çok merak ediyorum. Miçoya nasıl yer açılır derken bir de mata geldi. Mertens gibi adam kovalatırsak bişey yapamaz bence. Şu takım da herkesin rolleri bi otursa kim kimin yerine oynar bi netleşse takır takır top oynayacak takım. Hocanın büyük sınavı işte şimdi başlayacak. Bu kadar büyük topçuyu küstürmeden oynatabilmek. Matanın ayrıca küsecek karekterde olduğunu düşünmüyorum. Gir oyna deseler girer çık deseler çıkar. Çok iyi bir joker olacak bizim takım için mata

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mata o anlamda iyi bir organizatör. Oynadığımız oyunda da, 10 numara için daha çok uyacak isim gibi.

      Sil
  3. Mata ve Yusuf transferi çok büyük iş.Bu iki oyuncunun değerini gün geçtikçe daha iyi anlayacağız.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok ciddi, iyi bir alternatifli kadro kurduk.

      Sil
  4. Hagi Hagi Hagi...
    Mata'nın pasları, organizetörlüğü, etrafındakileri abi tarzında oynatması.
    Snejder farklı bir tarz.
    Ama Galatasaray'a gelişinden gidişine kadar izlediğim Hagi=Mata.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Böyle demek için erken, gereksiz de :) Dur daha 1 maç oldu ve Hagi de pek ulaşılmaz seviye.

      Sil
    2. Hagi'nin esas olayi mesafe tanimaksizin isabetli şutlariydi abi, en az Mata kadar da iyi pasördü Hagi bambaşka bir seviye ama bazi paslari Hagi'yi andirdi dün gece yalan yok bizim klasik orta sahalar gibi kolaya kacip yanina vermiyor, Mata da bizim Süper lige göre başka bir seviyede orasi kesin.
      Mata çok iyi de frikik kullaniyor, gözleri bagli baraj üzerinden 4te 4 yaptigi bir antrenman videosu var mutlaka izleyin.

      Sil
    3. Hagi başka bir yerde :)

      Sil
  5. Mata bize geldiği güne kadar birçok takımla görüşmüştür. Kendisinin de dediği gibi proje var ve o projeyle ilgilendim. 2 saat içerisinde karar verdim. Demek ki bir proje var pek dillenmedi. Bu adamlar 1+1 kontrat yapacak isimler değil. Hiçbiri düşünmeden imzalamış. Geçen yılki konum da ortadayken bu tarz isimleri bu kontratlar ile buralara getirmek büyük başarıdır. Hep isimleri konuştuk lakin Erden Timur başarısını göz ardı edemeyiz. Başarı gelmez ise bu adamlar belki de son kontratlarını yapmış olacaklar. Bu sebeple 1+1 lik kontratlar çok değerli. Oyuncuyu da itiyor kontrat oynatıyor. Sahada bulunan herkes çok mücadele ediyor. Bunu söylediğimde Seferoviç neden mücadele etmiyor dendi geçen. Seferoviç de mücadeleden yana bir eksiği yok. Daha fazla oynaması form tutması gerekiyor. Geçen yıl neredeyse oynamadı. Mücadele etmiyor demek yanlış olur ediyor lakin sadece kendisine de bağlamıyorum sorunu. Etrafı da hareketli görünen hayaletler ile doluydu. Kerem Yunus içe kat etmekten vazgeçmediği 2. Bir opsiyonu denemediği sürece bu adamı kullanamayız. Pva formsuzluğu da mum dikiyor ne yazık ki. Seferoviç ligin forveti esasında.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kariyerinde hiç lig şampiyonluğu yok. Bunu kazanmak için geldiğine inanıyorum.

      Sil
  6. Juan Mata vs Istanbulspor editleri youtube ve Twitter'a düstü sadece 2 dakikanizi ayirin izleyin, adamin tek verimsiz pasi yok zaten ilk devre 100% ile oynamis deniyor ve attigi butun paslar ileriye ve zor paslardi ( Taylan gibi yana ve geriye degil) bu kaliteyi en son Senijder da gördük ve Hagi'yi canli izlemis birisi olarak yukaridaki arkadasa da katiliyorum ona da benzettigim anlar oldu, o topun dibine girerek verdigi paslar özellikle. Ingiliz ünlü bir yorumcu Mata Ingiltere'deki en iyi pasör 10 numaradir diyordur adam hakliymis.
    Mata kesin 11 oynamali su anki kadronun 10 numarasi budur, Kerem veya Mertens kenardan gelmeli onun yerine.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Büyük bir akıl. Son zamanda böylesine de pek denk gelmedik.

      Sil
  7. (Emre)
    Mata ve Mertens'in ayni anda oynadigi maclar cok zevkli gececek gibi. Kimsenin de bu oyunculari "tasimalarina" gerek yok. Yaslarina ragmen hareketli ve tempolular.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynı anda kullanmanın formülünü bulalım da :)

      Sil
  8. Juan Mata, İstanbulspor maçında 8 kilit pas vererek Kasım 2015'ten bu yana Galatasaray'da bir maçta en çok kilit pas veren oyuncu olmuş, fazla söze gerek yok bu adam daha hazır bile degil.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Muhteşem bir resital. O aradığımız inceci ismi bulduk sonunda :)

      Sil
    2. Oyunumuza uygun kadrodaki.en iyi isim Mata bunu sen de belirtmistin maceraya gerek yok hemen sisteme montr etmeliyiz ve takim Mata ile oynamaya alismali.

      Sil
    3. Adana Demirspor maçında 11 oynayacağı söyleniyor.

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir