17 Eylül 2022 Cumartesi

Torreira o kadar kusursuz 6 ki, biraz daha ona güvenerek riski alıyorsun


Galatasaray orta sahası, çok fazla geçiş imkanı veriyor ve bu tabloda, vermeye de devam edecek. O riski alıyoruz çünkü. Hücum odağını yüksek tutuyoruz. Ön alanda baskı var, bazen stoperler dahi orada basıyor. Top oradan çıktığında ya da kaptırdığında, geçişi yiyorsun. Torreira o kadar kusursuz bir 6 ki, biraz da ona güvenerek böyle hareket ediyorsun. Oliveira'dan da ana beklenti hücum tarafında. Yine de bu kadar geçiş içinde, bazen o da rakip kaleden uzaklaşıyor.

Bu yapıda, o geçişleri vermeye devam ederiz. Galatasaray'ın ihtiyacı olan, daha organize bir hücum. Kanatlar sürekli kat etmeye çalışmayacak ya da merkezde sürekli çalım denemeyeceksin. Sağda gösterdiğin etkinin benzerini, soldan da almak zorundasın. Rakip yarı sahasında biraz daha fazla ve sakin kalabilirsen, kaliteli ayaklar büyük iş görür. Bu şekilde, Oliveira da, Mertens de ana iş olarak, rakip kovalamak durumunda kalıyor.

Özellikle de Mertens, bunu hep yazıyoruz. Rakip ceza sahası çevresinde kalıp, bitirici özelliği ile yürümesi gereken isim. Oliveira'nın attığı gol müthişti mesela. 8 numaranı, henüz oyunun başında rakip ceza sahası içinde topla buluşturduğun ve gol geldi. Hücumda topu tutabilip, daha akıllı oynarsan, bu kadar fazla geçiş yemeyeceksin. Atak sonlandırman lazım. Sen ise çok fazla top kaptırıyorsun ve bazı paslar hala hatalı.

Torreira da bu yapıda ahtapot gibi, geriyi süpürüyor. Açık alanda yakalandığında, ceza sahan içinde kademeye giren de o. Onun rahatlığı da, hücumda kullanacağın futbolcu sayısını arttırıyor. Bu iyi bir özellik, yeter ki daha doğru kullan. Midtsjö orta sahasıyla, merkezde 3'lü oynamak biraz daha oyunu tutmak istediğinde kullanılır. Ana plan yapılmaz, o zaman hücumdan ödün vermek zorunda kalacaksın. Bu da oyun planında yok.

22 yorum:

  1. Çok doğru tespitler
    Benim baştan beri söylediğim şöyle bir fikrim var: Sergio'nun top ayagindayken çok ciddi katkı verdiği anlar var. Bu anlar için sahada zaten. Fakat aynı zamanda, o bunları yapabilsin diye Mertens 'i kaleden uzak oynatiyoruz, geri koşturuyoruz ve az hücum katkısı alıyoruz. Burada, alınanları teraziye koyup bazı anlarda karar vermek lazım. Sergio'yu bu şekilde kullanarak kazanıyoruz deyip devam da denebilir; ya da örneğin Midstjo konulup koşturma işi Mertens'ten alınır, Mertens kaleye daha yakın konumlanır, geçişe daha dirençli olunur. İki tercihten biri ak biri kara değil sonuçta, ikisinin de artıları eksileri var. Direk 11de yapmaya da gerek yok, maç içinde de olabilir.
    Şu ana kadar hep tercih Sergio'yu pili 0%a düşene kadar sahada tutmak oldu. Belki daha erken o karar verilebilir. Bu maç kontrol kaçtığı anlar oldu orta sahamızın git gele yetişmeye enerjisi yetmediği için, skor da dönebilirdi. Benzer durumda müdahale için örnek de olabilir. Yine de kazanacak kadar iyiydik o yüzden devam da denebilir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ya da Mertens o özveriyi kendisi alıyor. Önde kalamadığımız için, geri koşmak zorunda kalıyor. Bizim bunu çözmemiz lazım.

      Sil
  2. Erik Gerets'in Saidou ile oynadığı tek orta sahali düzeni anımsatıyor biraz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Oradaki risk çok daha büyüktü :)

      Sil
    2. O çılgınlıktı ve izlemesi olağanüstü zevkli bir takımdı

      Sil
  3. Takımın geriye dönüşlerinde sorun var. Konyasporun 2 hızlı atağında hem defans (emin bayram nelssson) hem de torreira geriye hızlı koşu yapamayıp topun arkasında kaldılar. Birisi endri cekici nin uzaktan golü oldu bu pozisyonda. İkinci sorun ise muslera çok önde duruyor artık nedense ve yaşın getirdiği handikap nedeniyle refleksleri azalmaya başladı. Bu sezon uzaktan gol yemeyi alışkanlık haline getirdi. Rakip takım teknik ekipleri bunu not etmişlerdir büyük ihtimalle. Sık sık muslera ya uzaktan şut denemeleri ve golleri görebiliriz sanırım. Kaleci antrenörleri de buna dikkat etmeli. Ancak yine de en büyük sorun hala geriye dönüşlerin yavaş kalıyor olması. Acil çözüm gerekiyor buna.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sorun olur, çünkü ön alanda topu kaybediyorsun. Atak sonlandırman lazım. O ortamda, herkes geriye dönüşte sorun yaşar :)

      Sil
  4. Torreria hala bence %50 ile oynuyor dakika 60 koşmasıngereken yerde yürüdüğü vs oldu çok yoruldu malum sezonungeç açtığı için kendi adına ama bu hali bile lig için yeterli ama tam tempo kazanınca başka bir torreria izliycez bu adam premier lig temposunun ğzerüne çıkıp arsenalde parlamış bir adam

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Torreira'yi PL'de izlemis yorumcular da aynisini söyluyor Torreira bu degil yorumuna birkac farkli programda denk geldim umarim cok daha iyi olur derbilerde daha iyisine ihtiyac olacak.

      Sil
    2. Torreira, uyumla birlikte de büyüyecek.

      Sil
  5. Hücumda iyi görünüyor olmamıza rağmen savunma ne yazık ki çok başarılı değil. Risk alıp torreira ya güvenecegiz demekte doğru bir karar değil yada böyle bir plan olmamalı. Eğer risk alacaksak hücumda daha fazla gol bulmak zorundayız. Gol beklentisi yüksek istatistik olsa da gole dönmeyen final paslarında yapılan hatalar nedeni ile gereken skoru alamıyoruz bir türlü. Gomis gibi gelişine vuruş ustası icardi gibi ceza sahasında nereden vurursa vursun gol bulabilen oyunculariniz varsa ona göre bir oyun planı geliştirmek zorundasınız. Hatta seferovic ile oynarken de ona göre bir planınız olmalı çünkü 3 ileri oyuncumuz da farklı meziyetleri olan oyuncular ancak kanatta oynayan oyuncular ne yazık ki buna dikkat etmeden oynuyorlar. Hocanın bu oyunculara bunu hem idmanda hem tahtada dikte ederek anlatması hatta kafalarına kazimasi gerekiyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Savunma riski alıyor diyeyim. Bu risk de alınmaya devam edecek gibi. Yapılması gereken, atak sonlandırmak. Hücumda haldır haldır olmak yerine, daha sakin hareket edebilmek.

      Sil
    2. Katılıyorum. Kerem ve Yunus hala kendi bildikleri ezberlerle top oynuyorlar ve buna bir de Kerem'in fazla çizgiye açılmak zorunda kalması da eklenebilir. Bir kaç tane set oyunu olmalı ve kanatların daha dar alanda kaldığı hücum ezberleri geliştirilmeli. Farklı özellikleri üst düzey olan 3 santraforumuz var ama henüz bu özellikleri parlatacsk oyunları geliştiremiyoruz.

      Sil
    3. Gelişir o oyunlar da zamanla.

      Sil
  6. Ya Torreria Berkan yaparsın ya da Torreria Midtsjö yaparsın. Önlerine de form durumuna göre olivera yada mertens’i koyabilirsin. En azından belli bir takım kurgusunu oturtana kadar bu denebilir.

    YanıtlaSil
  7. Alternatifli güzel bir kadro kurduk, alternatifi olmayan tek isim Torreira , olmadığında çok zorlanıriz 🧿 , geçiş yememizi inanılmaz zekice önledigi çok pozisyon oldu, ki onunla bile ortasahayi zaman zaman verdik Konya'ya son maçta. Hocanın Berkan'i sol önde düşünebilecegini düşünüyorum Dubois arkasında, tek başına Torreira bir yere kadar. Çevresinde Mertens Oliveira Lucas varken top kullanma zaafları kapatılır

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mutlaka zorlanırız ama, maçına göre de idare edebiliri. O alternatifler mevcut.

      Sil
  8. Kaçınılmaz son Kerem yedek kalacak. Gol atmadığı zaman takım oyununda yok. Pas oyununda yok. Sürekli pas hatası ve top kaybı yapıyor ve bu durum düzelmiyor. hiçbir zaman basit oynamıyor. Onun yüzünden çok sayıda kontra atak yiyoruz. Rakip sahaya yerleşemiyoruz.
    Berkan - Torrera yapıp, hem Sergio'yu hem de Martens'i daha efektif kullanabiliriz. İkisini de geri koşturup hücumdaki etkinliklerini köreltiyoruz.
    Ayrıca sol bekte Dubous'un bence PVA'dan iyi olduğuna inanıyorum. Berkan yanında yöresinde kaliteli ayaklar olunca enerjisi ile hem geçişleri engelleyecek, hem de prese ve top kazanmaya katkısı büyük olacak.
    Kerem'in artık kenardan gelmesi lazım. Kasımpaşa'da attığı goller yine kafaları karıştırdı ama doğrusu bence bu.
    Muslera veya Nelson Türk ile ikame edilemeyeceğine göre en iyisi bu. Bu şekilde kenardan sola Rasika, forvet arkasına da Yusuf'u istediğin zaman atabilirsiniz. Ayrıca Kerem'i de kenardan oyuna aldığında Midjo, Mata gibi bir çok hamle yapılabilir. Nelson - Emin, Muslera - Okan'ın takıma etkisi negatif olur.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Onu yedek bırakmak, +3 yerli tarafında zor. Hangi yabancıyı keseceğiz?

      Sil
  9. Başlığı yazarken gözden kaçmış herhalde daha değil da olmalı.

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir