23 Ekim 2022 Pazar

Geçen zaman ki #4; Bir insan hiç mi transfer diye yakınmaz?


Ribery'nin futbolu bırakışını görünce, Galatasaray dönemine gittik ve olmasaydı sonumuz böyle dedik. Bir yandan da aklıma Gerets geldi. Ribery ve Gerets, Galatasaray'da birlikte değillerdi. Gerets geldiğinde, Ribery skandalı patlak vermişti. Bir yandan da, büyük emekçi Gerets'i konuşma gereği doğdu. Galatasaray'a gelirken ne hayal ediyordu, ne buldu. Konuşulması gereken konu bu. Herhangi bir zorluk karşısında yakındığını hiç görmedim.

İyi bir forvet hattı olsa da, takımın geri kalanı alternatifsiz ve kalitesi tartışmalıydı. 2004 - 2005 sezonunda, bu anlamda Hagi'nin de iyi iş çıkardığını düşünüyorum. 2005 - 2006 şampiyonluğunun temeli de bir anlamda o sezon atıldı. Gerets'in göreve gelişi, sonrasında da Sasa Iliç transferiyle birlikte, atılan o temel şampiyonluk gördü. Hem de, tarihin en güçlü Fenerbahçe kadrolarının birisi karşısında. Gerets'i sevmeyelim de, taşa mı dönelim.

Gerets, Galatasaray'ın teklifini kabul ettiğinde, eminim ki kafasında Ribery, Conceicao ve Hakan Yakın gibi isimler vardı. Hakan Yakın, Hagi dönemi neredeyse hiç şans bulamasa da, çok kaliteli bir futbolcuydu. Conceicao da çok yararlı oynamasına rağmen, hakkı hiç verilmemiştir. O verilmeyen hak sonrası da, Galatasaray kampına katıldığında "gidiyorum" dedi. Çünkü kendisine, öncesinde "git" denilmişti. Ribery de parlayan yıldız zaten, kim heyecanlanmaz ki?

Ribery ayrılıyor, yeri dolmuyor. Hakan Yakın gidiyor, en son da Conceicao. Galatasaray da o kadar ekonomik olarak zor halde ki, kadro dışı olan Saidou'yu apar topar çağırıyor. 6 numara için yapılan transfer, kadro dışı olan Saidou. Gerets de o Saidou'dan müthiş bir katkı alıyor. Yetmiyor tabii. Ertesi sezon da Saidou ayrılıyor ve yeri transferin son günü Inamoto / Mehmet Topal ile doldurulmaya çalışılıyor. Gerets ise, kimseyi transfer etmezsek Mehmet Güven'le devam edeceğiz diyor. Yine "transfer" diye yakınmadan.

2005 - 2006 şampiyonluğunda da, altyapıdan gelmiş birçok ismi ana rotasyonda görebilirsiniz. An geliyor, Aydın Yılmaz ile galibiyeti alıyor. Uğur Uçar ve Ferhat Öztorun gibi isimleri en kritik maçlarda kullanabiliyor. Mehmet Güven ve Özgürcan Özcan gibi isimlere de yer yer şans verebiliyor. Takım ise, bir önceki sezondan temeli atılmış halde. Sağ beki devşirme Cihan Haspolatlı, sol beki de devşirme Orhan Ak. 

Heinz apar topar getiriliyor ve istenilen katkı alınamıyor. Bu sefer de Ayhan Akman'ı sol kanada kaydırıp, müthiş katkı alabiliyor. Heinz alınana kadar da, sol kanatta oynayan isim Altan Aksoy. İşi daha zorlaştırılmış ve başarılı olmuş, bu denli bir teknik direktörümüz bence yok. Lucescu'nun da 2001 - 2002 şampiyonluğu bu anlamda özeldir mesela. Kalli'nin son dönemi de bu şekilde ama hadi orada farklı bir yapılanma vardı. Gerets dönemi bambaşka.

8 yorum:

  1. 2015'den sonra niye çalışmamış acaba ? şu an fatih hoca, şenol ve jesus ile aynı yaşlarda

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hastalıklarla mücadele ediyor çünkü, durumu hiç iyi değil.

      Sil
  2. Duruşuyla, hücumcu yapısı ile, kadro ve taraftarla kurduğu bağ ile ve dediğin gibi asla şikayet etmeyen yapısıyla muazzam bir karakterdi Galatasaray tarihi için. Kadıköy'de kafasına gelen cisimle alnı yarıldığında gözünü kırpmadan maça odaklanmaya devam etmişti. Keşke daha düzgün bir yönetimle daha uzun yıllar çalışabilseydi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 2 sezon çalıştı, 2 sezonda da dert tasa çok büyüktü.

      Sil
  3. 2005 2006 Sezonunda 83 puan toplayan takım nasıl olur da ertesi sezon aşağı yukarı aynı kadroyla ve üstelik Arda Turanın eklenmesiyle 56 puan alır? Benim şahsi tahminim 2005 2006 sezonunda nasıl olursa olsun yeter ki şampiyon olalım deyip yerli oyunculara tavizler verdiler. O yerliler de ertesi sezon işi ciddiye almadılar. Gerets ile ilgili unutamadığım şey kadıköy deplasmanında alnına yabancı cisim isabet etmesine rağmen hiçbir şey olmamış gibi devam etmesiydi. Başka biri olsa hükmen galibiyet alabilmek için olayı büyütürdü. Geretsin bu asil davranışını unutamam.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Arda Turan eklendi, Saidou gitti ve son güne kadar da yeri dolmadı. Hatta son gün de dolmadı mesela. Sen sıkıntılarla boğuşmaya devam ettin. Ekonomik sorunların var, ödeme diye bir şey yok. Doğaldır düşüş, bir şey diyemem. Doymuşluk da olabilir ama Gerets'in suçu olduğuna inanmıyorum.

      Sil
  4. Müthis yazı xok iyi tespitler, pek bir sey eklemek istemiyorum, tebrik ederim gencligimize götürdün bizleri, futboldan o zamanlarin yarisi kadar bile zevk almiyorum koca takimda degil bu kadar yildiz isim (Hagi elbette bir istisna onu saymiyorum) taninmis 2 3 furbolcumuz olurdu yine de müthis oynar herekese kafa tutardik, cok güzel günlerdi.

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir