19 Kasım 2022 Cumartesi

Puan beklentisinin daha fazla olması gerekmez miydi?


İlk kez böyle bir dönem yaşıyoruz. Dünya Kupası, Kasım / Aralık aylarına kayınca, liglerin ilk ve 2. yarılarının dengesi de şaştı. Süper Lig'de şu ana kadar 13 hafta geçti ve bir anlamda ilk yarısı kapandı diyebiliriz. 2. yarısı adına bir bekleme süresi olmayacak çünkü. Açılış ve kapanış ligleri gibi diyelim. 13 hafta ısınmaydı, asıl maçı Dünya Kupası arasının sonrasında izleyeceğiz. O dönem de, çok daha iyi bir Galatasaray izleyeceğimize eminim. Çünkü çok iyi noktada bıraktık.

Comparisonator Türkçe Twitter hesabının, Galatasaray'ın geçtiğimiz sezon ve bu sezonki ilk 13 maç performans karşılaştırması şu şekilde;

2021/22 🆚2022/23  

Gol: 19 / 23 
Gol Beklentisi (xG): 22.71 / 34.06 
Yediği Gol: 17 / 10 
Yediği Gol Beklentisi (xGA): 14.56 / 14.89 
Puan: 21 / 27 
Puan Beklentisi (xPoints): 22 / 28

xG değerlerinde bazı anlamadığım detaylar var. Fikir üretmek adına güzel istatistik de, bazı değerleri yansıtabilmesi de imkansız. Yine de çağrışım yaptığından, beklentiler üzerine yorum yapmak mümkün. Rakamlara baktığımızda da, geçen sezonun üzerinde olduğumuz açık. Bugünün kadrosu elbette daha kaliteli de, geçen sezonun kadrosunu da Fatih Hoca kurdu. Mazeretsiz bir kadroydu. Maaşları ve yaşları düşük ama bonservis gideri yüksek bir takım. Böyle bir takımı o da kurabilirdi, imkan verilecekti. Kendi tercihi olduğundan, eleştiri olacaktır.

Sadece 4 gol yukarıda olsak da, gol beklentisi noktasındaki fark büyük. Bu takım daha çok üretiyor, hücum kalitesi daha güçlü ama son haftaya kadar sürekli kaçırdı. Penaltı da alamıyor bir de. Penaltıların xG değeri üzerindeki etkisi büyük. Fenerbahçe'nin o büyük hücum rakamlarında, penaltıların payı büyüktür. Galatasaray'ın böyle bir kazancı da yok. Duran topları bir kenara bırakıp, akan oyun üzerinden tartışmasız en iyisiyiz.

Savunması da güçlü bu yapının. Çok daha az gol yiyip, çok az pozisyon veriyoruz. Hücumda daha bitirici olsak, ortaya öyle farklı rakamlar çıkacaktı ki. Puan beklentisi enteresan ama. Gol beklentisi xG'sine kıyasla, puan beklentisi düşük değil mi? Şu an 27 pundayız, beklenti 28 diyor. Oysa gol beklentisi bambaşka noktada. Puan beklentisinin daha fazla olması gerekmez miydi? xG değerlerinde anlamadığım detaylar da bunlar işte.

8 yorum:

  1. ya abi bu xg'ler, beklentiler filan boş şeyler, hiçbir şeyi de yansıtmıyorlar. alanya maçının ilk yarısında skor çok rahat 6-0 ya da 7-0 olabilirdi. ama o maçın ilk yarısındaki gol beklentisi 1.8 yazıyordu. maç zaten 2-0' a gelmiş yani saçmalığa bakar mısın

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mantıksız tarafı çok. Çağrışım oluyor diye konuşuyorum ben de :)

      Sil
  2. Xg genel anlamda mantıksız değil, galatasaray için mantıksız. Xg ile husumetimiz var bizim xg ile yaşadıklarımızı başka takımlar 1-2 maç bilemedin 3 maç yaşar biz yıllardır yaşıyoruz. Bunun istatistik biliminde karşılığı yoktur tez konusudur. Xg bi sal artık bizi yallah başka takıma 😄 1 maç saldı olanlar malum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok kaçırıyoruz maalesef :)

      Sil
    2. Xg genel analamda mantikli olup galatasaray a mantıksız diye düşünüyorsan galatasaray yanlıştır zaten bu durumda. Bunlar saçma istatistikler hocam. Sonuçta önemli olan skor! Sen istersen tüm maç %99 topa sahip ol istersen ceza sahasında %99 topla buluş maç başı gol beklentin 99 olsun gol atamadiktan sonra herhangi bir puan alamıyorsun. Bu istatistik işlerine bu kadar takılmamak gerekir. Çağrışım bile yapmaması gerekiyor bence.

      Sil
    3. Gayet esprili bir yorum yapmış arkadaş. Bence saçma olan bu yorum olmuş hocam. Bu blogda xg'de konuşulacaktır hocam, konuşmayan bloglarda bekleriz seni :)

      Sil
  3. Barcelona dan beri her takım garip bir şekilde tiki taka benzeri oyun tarzına yönelmeye Barcelona yı taklit etmeye çalışıyor. Eğer Barcelona değilseniz bu oyunu oynayamazsiniz. Daha direk oyun oynamak zorundasınız hatta futbolun temeli budur. Direk oyun. Mümkün olan en kısa sürede top forvet ile pozisyon oluşturacak şekilde buluşmali. Bunu da elinizdeki oyuncu gurbuna en uygun oyun planı dizilim formasyon artık adına her ne derseniz onunla yapmanız gerekiyor. Geçen sezon oynanmaya çalışılan pas oyunu kadronun oyuncu profiline uymuyordu ama fatih hocam ısrarla bunu oynayamaya çalıştı ve sonuçta ciddi başarısız oldu. Morutan cicaldau gibi oyuncularla defanstan topla çıkayım orta sahada bayiltici pas yapayım rakip kapansa bile pas trafiğinden başı dönüp açık versin planı olmazdı olamadı da. Misal valerian İsmail direk oyun oynatmaya çalışıyordu ama elindeki oyuncular ile o oyunu oynatamazdi. Bizim bu seneki kadromuz ile de çok fazla pas yapmadan topu Mümkün olan en kısa sürede ilerideki oyunculara iletmemiz halinde bitiricilik sorununun da üstesinden geliriz çünkü ilerideki adamlar ciddi kaliteli. Biri icardi ki İtalya da 2 kez gol kralı olmuş bir adam. Italya özellikle dedim çünkü İtalyan takımları defans takimlaridir. Diğeri mertens ki napoli nin en çok gol atan yabancısı. O yüzden defanstan topla çıkayım top hep vizde kalsın hep topa sahip olayım ceza sahasında topla çok bulusayim felsefesini bırakıp oyunu kanatlara açıp kapanıp ta sizi ortaya sıkıştıran takımların oyununu açmanın en kolay yolunu uygulamak gerekiyor ve hatta basaksehir maçında gördüğümüz üzere bunu yapmak bile yetiyor. İstatistik sadece sayılardan ibarettir. Önemli olan skorboard dur.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Önemli olan elbette skordur da, skoru da bu istatistik detaylar belirliyor.. Günümüz futbolu budur. Galatasaray da iyi oynamaktadır. Bitirememenin de anlattıklarınla bir alakası yoktur. Demek ki top geliyor, pozisyon oluşuyor. Oyun işliyor demek ki :)

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir