15 Aralık 2022 Perşembe

Tozlanmış parçalı #21; Batista


Gaziantepspor'un ülke futboluna sunduğu "iyi yabancılardan" biri. Çok hakkı verilmez de, 2001 - 2002 sezonunun ara transfer döneminde Galatasaray'a geldiğinde, şampiyonluktaki payı büyüktür. Fatih Hocanın ilk Galatasaray döneminde de beğenisini kazanmıştı. 2. döneminde o büyük değişimi yaşattığında, Batista'yı takımda tutmuştu. Tuttuğu gibi de, ilk etapta kendisi için ısrarcıydı. Tabi sonrasında o da düşüş yaşayan futbolcuların arasındaydı ve 2 yıl boyunca da kendisini göndermek için her yol denendi.

Temposu üst düzey, pres gücü yüksek, hareketli bir orta sahaydı. Baskı ve mücadele arayan takımlar adına değerliydi. Lucescu döneminde de o mücadele gücü üst düzeydi ve Batista'nın transferi şampiyonluk yolundaki kırılma anlarından biri. Suat Kaya da son dönemine girmişken, o boşluk adına bu hamleyi yapmıştık. Fatih Hoca döneminde de Batista'nın parlamasını beklerdim. Maalesef sirkülasyon o kadar yüksekti ki, herkesten çok kolay vazgeçtik.

2002 - 2003 sezonu bittiğinde, takımdan gönderilmek ve yabancı kontenjanını boşaltmak için çok uğraşıldı. Takımda kaldı, çoğu maçta yine şans buldu. Aklımda kalan, iyi oynadığı maç pek yok. Biz o dönem sonrasında 6-8 numara adına eksiklik yaşadık. Conceicao / Saidou 2'lisi takıma katıldı mesela. Conceicao'nun kalitesi yüksekti de, Saidou'nun gerisinde bir isim değildi Batista. Takımda tutulsa, çizgisi bozulmasa, belki daha uzun bir geleceği olacaktı. Hoca faktörü de önemli. Herkes Gerets gibi eldekini kazanayım diye düşünmüyor, kolay kestirip atmıyor.

Neyse ki Lucescu var. Lucescu, Shakhtar'ın başına geçtiğinde, Türkiye Ligi'nden birçok ismin transferini istedi ve bazılarını da transfer etmeyi başardı. Batista da onlardan biri. 1.6 milyon avro'ya transfer ettiğimiz ve yarım sezon haricinde katkı alamadığımız bu adamı 3 milyon avro karşılığı sattık. Ekonomik olarak zor günler yaşadığımız zamanlarda kazanılan piyangoya bakar mısınız? Mesela kimse bu satışı da konuşmaz.

Shakhtar sonrası Konyaspor ve Kasımpaşa formalarını giydi. Türk vatandaşlığı da almıştı diye aklımda. Galatasaray dönemi o hakkı almış olsa, önünde daha uzun bir gelecek olabilirdi. Yabancı kontenjanı sorun oluyordu. Yerli olunca, krediniz daha yüksek olabiliyor. O zaman da iyi bir alternatif üretmiş olurduk. Lucescu dönemindeki Batista'yı beğenirdim. Çok iyi katkı aldı hoca. O dönem keşke Şampiyonlar Ligi'nde de oynatabilseydik. Statü gereği oynayamamıştı.

2 yorum:

  1. Müthiş tempolu ve önde pres gücü çok yüksek bir oyuncuydu. Çabuk tükettik maalesef.Lucescu oyuncuyu yükseltmeyi çok iyi biliyordu.Bülent Akın, Florquin,Victoria gibi sıradan oyunculardan dahi müthiş verim almıştı. Fatih Hoca'yı takımın başına getirme sevdası Lucescu'nun kaybedilmesi ve şampiyonluğun Beşiktaş 'a gitmesine neden olmuştu.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Topla ilişkisi de fena değildi. Yararlı orta sahaydı, uzun yıllar katkı verebilirdi.

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir