24 Şubat 2023 Cuma

Görünen o ki, bu dönem potansiyelli bir 10 numara transferi gelecek


Zakharyan'la başladı bu süreç. Giannis Konstantelias'i konuştuk sonrasında. Şimdi de, Sparta Prag'dan Adam Karabec ve Dinamo Zagreb'den Martin Baturina isimleri medyaya yansıdı. Görünen o ki, bu dönem potansiyelli bir 10 numara transferi gelecek. Yeni scout ekibinden bahsediliyordu. Bu isimler de o kaynaktan çıktı deniliyor. Yeni "scout" yapılanmasını da bir ara konuşmak lazım. Mevcut bir ekip vardı zaten, şimdi yeni bir ekip daha geldi. Erden Timur, işin temelini değiştiriyor. Altyapı, scout.

Futbolcular için "şöyleydi, böyleydi" tarzı yorumlar yapamam. Araştırdığım kadarıyla paylaşabilirim sadece. Daha doğrusu "öğrendiğim" kadarıyla. Öncesinde, bu tarz transferler şu an için öncelik mi diye konuşmak lazım. İşe biraz da fırsat gözüyle bakmaktayım. O fırsat, Avrupa'da transferin kapalı olmasıyla alakalı. Bu futbolcular izleniyor ve büyümeye devam etmekteler. Şimdi bu transfer gerçekleşmezse, yaz dönemi talipleri bol olacak ve almak zorlaşacak.

Belli ki ücret de ayrılmış. Bunu değerlendirme peşindeler. Farkındaysanız, yaş haddi geçmiş ve hazır isimleri konuşmuyoruz. İşin "yıldız" boyutunda hamleler zaten yapıldı. Geleceğe dönük, ileride büyük rakamlar kazanılabilecek isimler de transfer edilmeli. Yusuf Demir'i yaz dönemi bu doğrultuda transfer ettik ama olmadı. Umudu kestik anlamında yazmıyorum. Beklenilen yükselişi maalesef gösteremedi. Yine de bu transfer doğrudur, denemek zorundasınız.

Böyle bir transfer yerine, eldekini kullansak daha doğru olmaz mı diye de sorabilirsiniz. Yusuf Demir için ısrar etmek ya da altyapıdan bazı isimlere bakmak gibi. Mata tutmadı aslında, bu gündemler biraz da bundan oluşuyor. Mata biraz olsun tutmuş olsa, bu tarz bir transfer öncelik de olmayabilirdi. Kenardan getirebileceğin ve katkı verecek, 8 - 10 oynayabilecek bir alternatif gerekiyor. Bu da mümkünse potansiyelli bir isim olursa, geleceğe de umutla bakmış oluyorsun. 

Adam Karabec biraz daha fizikli, Zaniolo tarzı bir forvet arkası. Bileklerine hakim, o fizikle dengeyi nasıl güçlü tutuyor diye sorgulatıyor. Martin Baturina ise tam bir Modric. 6 - 8 - 10 oynar, çok seri, oyun aklı ve pas kalitesiyle ön planda. 2'si de yetenekli elbette ama Baturina'yı çok daha fazla isterdim. 8 için de alternatifi üretmiş olurduk. Bu transferlere biraz da öyle bakalım. 8 numara yok derken, Oliveira'yı de yedeklemek adına.

11 yorum:

  1. Bu adamların alıcıları bile bellidir. Bence yönetim al sat yapmaya başlamış durumda. Icardi için kaynak oluşturduk bu arada. Boey, Zaniola, Nelson, Torreira gibi satışlar ufukta duruyor keşke hiç biri gitmese ama görünen senaryo bu. Gittiklerinde arkalarını da boş bırakmamak adına bir yapılanma olduğu gayet aşikar. Herkes için bir alternatif olduğuna adım gibi eminim. Son olarak basına düşen rakamların da altında transferlerin bitiyor olması ne müthiş bir iştir. Erden Timur effect mi desem buna bilemiyorum. Ama scout ekibi harika işler çıkartmaya devam ediyor. Konuşulan isimler falan harika potansiyeller. Artık biraz daha Portekiz takımları sistemine geçiyor gibi hissediyorum. Kemik bir kadroya genç yetenekler dahil ediliyor. Bu sistem olur işte doğru olan da budur. Genç bir oyuncu alıp tüm sorumluluğu ona yüklemektense onları takıma olabildiğince doğru şekilde monte ediyoruz. Maşallah diyelim saha içerisinde herkes görevini yapıyor. Ama saha dışı personeli de çok çalışıyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nelsson, Boey ve Zaniolo gider diye düşünüyorlar bence. Bu 3 isimden de ciddi bir meblağ elde edilir. O para ile sıfırdan dahi takım kurarsın.

      Al - sat mantığı değerli. Bunu sezon oncesinden ayarlamak daha da değerli
      Ne adım atacağını önceden bilirsen, yarın için rotan belirlenmiş oluyor. Şu an satılacak ve alınacak isimler de bunun üzerinden belli

      Doğru futbol aklı işte :)

      Sil
    2. Eklemeyi unuttum.

      Nelsson 15 - 18 arası desek, Boey bence 18 - 20 aralığı. Zaniolo ise kötü gitse işler 25, iyi gitse 35. Öyle ucu açık rakamın. Şu paranın eline geçtiğini düşününce heyecanlanmamak elde değil. Parayı da doğru ve akılcı yönetmek mesele. Yıldızlar kadar, geleceği olan potansiyelleri de almak durumundasın. Şu wonderkid diye adlandırılan isimlerin gündeme girip, ısrar edilişi değerli.

      Sil
    3. Asıl değerli olan bu tabloda Boey gibi 1 mil alınmış bir oyuncu için konuştuğumuz rakamlar. Bu adamlardan kazandığın parayla da daha rahat kumar oynarsın. Velhasıl Ross’ dan bir Nelson çıkarttığımız senaryonda kar zarar tablosu nerelere gider. İşte böyle garanti hamlelerin yanında denemeler de çok değerli. Zaniola dan kar edeceksin belli. Nelson da aynı mantıkla alındı. Torreira da aynı mantık doğrultusunda geldi. Yusuf Demir için de daha umudumu kesmedim. Oyuncuya dokunuşunu geciktiriyor Okan Hoca. Yunus sakatlanana kadar oynadığı oyun ile geldiğimiz gün itibariyle oyunu arasında fark görüyorum ben. Oyuncu rotasyona düşmesini de dert etmemiş bunlar çok değerli. Öyle bir kadro var ki. Rotasyon oyuncularımız Türkiye’de ilk 5 klübün asları olabilecek seviyenin de üzerinde. Alt yapı oyuncularını bu sene pek konuşamadık ama önümüzdeki sene için çok farklı hissediyorum birçok oyuncu hazırlanıyor önümüzdeki sene için. Seneye gençleri daha çok izleyeceğiz.

      Sil
    4. Boey gibisi de az düşüyor. Onu başarabilmek mutlaka büyük olay olacak. Scout ekibine bu anlamda büyük iş düşmekte. Gerçi böyle isimleri pek bize yar etmiyorlar. Arada seken oluyor, bulmak lazım. Boey için de mutlaka bazı defolar vardı ki bize düştü. Marcao da aynı şekilde. O da bu tarz transferlere örnekti.

      Sil
    5. Abdülkerim de oraya eklesek. Bu gün satsan 10 dan bir kuruş aşağı etmez. Ayrıca birçok Avrupa klübünde çok rahat oynar. Özlemişiz paylaşımlarını şu zor günlerde. Çenem düştü biraz.

      Sil
    6. Abdülkerim Bardakcı bugün gitse yeri asla dolmaz. Böyle bir yerli bulamayız :)

      Estağfurullah bu arada. Yorumlar candır, bu blogun can suyudur. Ben teşekkür ederim ilgin alakan için.

      Yorum kısmında ufak bir sıkıntı var aslında, hala çözemedim. Biraz geç yayınlıyor, yazan da yayınlamadı mi acaba diye üst üste basabiliyor. Bir kere basınca, onay kutusuna dusmese bile o yorum bana gelmiş oluyor. Bu ufak sikintiyi da çözeceğiz mutlaka :)

      Yorum yazmaya devam yani. Yayınla dendiği an mesele yok :)

      Sil
  2. Karabec Tetteh gibi olmasın. Çek ligi iyi bir lig değil. Tetteh fena oyuncu değildi ederi 3-4m en fazla.
    Berkay Özcan 'ı alalım 10 numaraya :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İyi alternatif olur da, bizimkiler belli ki geleceğe dönük bir hareket içinde olmak istiyor :)

      Sil
    2. Doğru olan da bu. Bir plan var. Kim nereye gelecek kim yeni oyuncumuz olacak yada gidenin yerine kim gelecek soru işaretlerini siliyor kafadan. Planımız var ve bu çok hoş.

      Sil
    3. Uzun zamandır da görmediğimiz bir akıl bu. Haliyle de heyecan duyuyor, sabırsızlanıyoruz.

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir