25 Mayıs 2023 Perşembe

Nelsson ve Boey'dan yana beklenti rekor transferler


Bazı futbolcular parladı. Yaz dönemi taliplerinin çıkması ve olası satışları doğal. Nelsson'u geçen yaz dönemi de çok istiyorlardı. 1 yıl daha kalması istendi, o da sorunsuz şekilde kaldı. O 1 yılda da gelişimini devam ettirerek, önümüzdeki başarıda büyük pay sahibi olacak. Boey'in hikayesi daha farklı. Geçen yaz dönemi 2.5 - 3 milyon avro gibi bir bonservis bedeli veren kulüp olsa satılacaktı. Kadro dışıydı, çok çalıştı, hoca ona bir şans verdi ve bu şans iyi kullanıldı. Arkasında Dubois gibi beklenti duyulan bek olsa da, Okan Hoca "forma adaletinden" asla sapmadı. İyi olan oynadı ve Boey'in geldiği nokta ortada. Ligin en iyi sağ beki durumunda.

Bu futbolcular "yatırım" olarak transfer edildi. Fatih Hoca'nın bu transferlerde büyük emeği var. Okan Hoca'nın da bu futbolcuların gelişimi üzerinde büyük emeği var. Geçen sezona oranla kadro büyük oranda değişti ve bu gerekliydi. Kalan isimlerin ise gelişim sağladığını görüyoruz. Boey, geçen sezona iyi başlamış, devamında sakatlık yaşamıştı. Yine de o iyi başladığı günler dahi, bugünün oldukça gerisinde. Boey için "kendi kendine "gelişim sağladı algısı yanlış ve haksızlık. Oyun düzeninin, oynanan oyunun, o oyunu oynatan teknik direktörün katkısının olmaması imkansız.

Nelsson için de böyle. Lider stoper gibi hareket ediyor, daha olgun, ayaklar yere daha sağlam basıyor. Takım savunmasının gücünü görüyorsunuz. Abdülkerim Bardakcı, Torreira gibi isimlerle daha da yükseliyor. Takımın yapısı ve teknik direktörün yaklaşımı önemli. Nelsson için yaz dönemi "15 milyon avro" bir derece görülür diyordum. Bugün ise "çıkış maddesini" kesin olarak bekliyorum. Veren de çıkacaktır. Bu sezon Avrupa'da yer alabilsek eminim ki daha farklı hayaller de kurabilirdik. Buna rağmen, takımımızın kalitesi ve oynadığı futbol, futbolcuların gelişimini daha net gözler önüne seriyor.

Nelsson için Tottenham, Boey için de Arsenal ilgisinden söz ediliyor. Erden Timur'un İngiltere seyahatinde, bu transferler de konuşulmuş. Nelsson için 25 milyon avro'luk çıkış bedeli, Boey için de buna yakın bir rakam istenmiş. Nelsson'un bu çıkış bedelini edeceğini düşünüyorum, Boey için ise 17 - 20 milyon avro arası bir rakam olası görünüyor. Bu rakamlar da oldukça büyük. Galatasaray adına "satış" anlamında rekor bu dönem kırılacaktır. Eminim ki sonrası adına da planlar vardır, bu futbolcuların yerleri dolar. Diğer yandan da yatırım yapmaya, potansiyel isimleri takıma kazandırmaya devam ederiz.

Bu tarz satışlar sürekli olmalı. Her yıl en az 1-2 ciddi satış yapabilmeliyiz. Mali kurtuluş burada, çark böyle dönecek. Diğer yandan yatırım yapmaya, yeni potansiyelleri takıma katmaya devam edeceksin. Scout ekibimiz iyi, oraya da yatırım yapılıyordu. Maddi anlamda elimiz güçlenirse, transfer konusunda daha rahat hareket edeceksin. Bu futbolcuları büyük takımlara ya da liglere sattığında da, x potansiyelin seni seçmesi daha kolay olacak. Seni "geliştirici" bir kulüp olarak görmesi değerli. Bu anlamda tercih edilebilmelisin.

19 yorum:

  1. (Emre)
    En ønemlisi bu iki ismin satisi sonrasi yerlerine oyuncu almak acil de degil bence. Dubois zaten Avrupa kalitesine bir bek. Yedek icin Ali Turap denenir. Yeterli bulunmaz ise transfer.
    Ross da yaz kampinda gøsterecegi performansa bagli Nelsson'un yerini alabilir. Nelsson sonrasi icin alinmisti zaten. Potansiyeli olan bir oyuncu.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dubois öyle de, tarz olarak bize uymaz oldu. Boey ise başka bir oyun verdi.

      Sil
    2. Boey yerini aynısıyla doldurmak çok mümkün değil. Arnold etkisi var sap bekte. Hücüm etkisini de artırmış kendisi. Dubois ile de olmayacak gibi. Bakalım nasıl olacak orası ama scout hamlelerine bu saatten sonra sonsuz güveniyorum. Scout hamlesi de bekliyorum bu yaz 1 2 bölge için. Yusuf Demir de önümüzdeki sene bir kazanım olacaktır diye düşünüyorum.

      Sil
    3. Doldurabilirsin, bu tarz bek bulunur, bulunmaz değil. Eline para geçsin yeter ki.

      Sil
  2. Ross, Mete, Emin gibi 3 tane pırlanta gibi gencimiz var. Nelson da geldiğinde 22 yaşındaydı ve ilk avrupa deneyimiydi. Üstümüzedeki şampiyonluk baskını attık ama boş yere takımı ve kulübü ŞL gerginliği ve baskısına almamak lazım. Camianın burdaki beklentisini iyi hesaplamak lazım. Ben açıkçası Türkiye'deki hiçbir takımın henüz ŞL seviyesinde olmadığına inanıyorum. Bu sene için UEFA avrupa ligi de gayet anlamlı bir hede olabilir. Zira 3 ön elemeden geçeceğiz. Sırf ŞL'ye kalalım diye takıma daha fazla yaşlı yıldız, yüksek maaşlı oyuncu almak ne kadar mantıklı bilemiyorum. Martens, Sergio, Torrera, İcardi ve hatta Muslera gibi yüksek maaşlı ve tecrübeli yıldızımız çok. Bunlar varken 3 tane daha bu tip oyuncu alınırsa Fatih Hoca dönemindeki o Nzonzi, Seri, Lemina, Feghouli, Babel, Falcao dönemine döner mi diye endişe ediyorum. Avrupa'da artık özellikle ŞL'de oynanan oyun tempoya dayalı. Galatasaray da önde baskılı ve tempolu oyun oynuyor. Umarım hem oyun içi tempo dengesi hem de maaş dengesi korunur.
    Nelson ve Sacha yerine Mete/Emin/Ross ve Mert Müldür/Dubous ile devam demek bu manada kötü olmayabilir.
    Şundan emin olmak güzel bir duygu; iyi bir yönetimimiz var. Bu düşündüklerimizin 10 katını düşünüyorlar ve yapıyorlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Alternatifler gençlerden oluşur da, 11 için iyi bir stoper hamlesi gerekir. Şampiyonlar Ligi oynayacağız, seviyeden ödün veremeyiz.

      Sil
    2. Ramos diyorlar da ben ona o kadar sıcak değilim. Kalite büyük olsa da bu saatten sonra defansın lideri Abdülkerimdir. Üstüne emekli oyuncu getirip de dengeleri bozmamak lazım.

      Sil
    3. Yaş ilerledi, kalite ne olursa olsun. Hız düşüyor, bu da bizim tarzımızda oynayan takımlar açısından problemli olabilir.

      Sil
  3. Boey Nelsson Torreira umarım bu 3 isimden birini tutabiliriz , Torreira kalsa bari

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Torreira kalır diye ümit ediyorum :(

      Sil
    2. Torreira ve Boey bir sene daha kalsa Şampiyonlar ligi için ama öyle oynuyorlar ki o ligin büyük takımlarının takibindeler.

      Sil
    3. Bu aslında iyi bir şey de, herkesin aynı anda gitmesi sorun çıkarır.

      Sil
  4. Nelsson giderse Ozan Kabak düşünülebilir. Hem yerli hem de altyapıdan yetişmiş oyuncumuz. Boey 'in alternatifi Dubois olabilir. Şampiyonlar liginde daha kontrollü oyun gerekiyor ve Dubois bu oyun için uygun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ozan çok iyi oyuncu lakin 3 lü stoper oynadığında bir libero gibi oynayınca çok daha iyi. Birde çok sık sakatlık nedeniyle maçtan çıkıyor. Buralara döner mi ondan da emin değilim.

      Sil
    2. Düşünülür ama kimi de kalite düşer diyor. Buna da kısmen katılıyorum. 8+3 girdabında çok iyi alternatiftir yine de.

      Sil
    3. Alternatif için lüks olur. Nelson etkisi alamayız asla. Tam 11 için ideal isim mi ona da emin değilim. Abdülkerim olmasa Ozan çok mantıklı olurdu sol stopere Nelson tarzı bir oyuncu ile oda. Abdülkerim üzerinden oyuncu alınmalı. Muazzam bir aidiyet ve muazzam bir hırs ile oynuyor.

      Sil
    4. Ozan Kabak, yedek olarak lüks kere lüks. Nelsson gider de yerine alınırsa üzerinden yorumladım ben. Bana kalsa, yaşa bakmam, kaliteli, net bir lider stoper alırım. Bu isim Ramos değil tabi de, Ujfalusi tadında olabilir. Daha o yaş aralığına da sıcağım.

      Sil
  5. Nelsson'un yerine isim düşünülürken sadece yetenek değil liderlik vasfı da göz önünde bulundurulmalı. Nelsson kaliteli bir oyuncu olmasının yanında savunmanın lideri konumundaydı. Pozisyonu için bu kadar genç yaşta bu noktaya ulaşmış olması da onu ayrıca değerli kılıyor. Bek konusunda da gönül yine fransa yada belçika liklerinden sağlam bir tarama ile 20-22 yaş aralığında potansiyel isimler görmek istiyor. ama yabancı kuralıda demoklesin kılıcı gibi tepemizdeyken Mert Müldür gibi isimlere de hayır demem. aynı mantıktan yola çıkarak Ozan Kabak ismi de göz ardı edilemeyecek bir transfer alternatifi. Öyle yada böyle ya bek yada stoperde fazladan bir yerli yaratmamız gerekiyor gibime geliyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu yüzden de tecrübeli bir stoper gelebilir diye düşünüyorum.

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir