30 Nisan 2024 Salı

Galatasaray olunca "ya o futbolcu toparlanırsa" korkusuna kapılırlar


Mustafa Demirtaş'a, Oliveira + Dubois karşılığında Gedson Fernandes'in Beşiktaş'ta oynama hakkını takas eder misin diye bir soru gelmiş. Beşiktaş, futbolcunun yüzde 50'si için 6 milyon avro ödemişti. Bu tarz bir takas uzun yıllardır gerçekleşmedi. Galatasaray ve Beşiktaş arasında gerçekleştiğini hatırladığım tek takas da, Ayhan Akman / Ahmet Yıldırım + Mehmet Aksu olmuştu. 2 - 2.5 milyon avro gibi de bir bonservis bedeli ödemiştik.

Beşiktaş, kısa vadede Ahmet Yıldırım'dan iyi bir katkı almıştı. 100. yıl şampiyonluklarında, 3-5-2 düzenin sol stoperini müthiş doldurmuştu. Mehmet Aksu, Galatasaray altyapısı çıkışlıydı ve o sezon Malatyaspor'da kiralık olarak oynamıştı. O olmadı mesela da, Ahmet Yıldırım'ı tutturdular. Galatasaray ise Ayhan Akman'dan uzun yıllar faydalandı. Ayhan Akman, Beşiktaş'a rekor ücretle transfer olmuş ve beklentinin altında kalmıştı. Bazı çiçekler, bazı topraklarda olmuyor durumunun en iyi örneklerinden.

Hayali senaryoda gerçekleşen "takas önerisine" gelirsek, Gedson Fernandes'e karşı büyük bir soğuma içindeyim. Beşiktaş'a neden gitti demiyorum. Çünkü transfer olduğu dönemde, Galatasaray'a almamak için büyük bir çaba gösterildi. Soğuk olmam, Beşiktaş günlerinin o kadar iyi geçmemesi üzerine. Potansiyelini yansıtamadı, beklenen büyümeyi gerçekleştiremedi. Yaşı 25 geldi, yerinde sayıyor. Seviyesinin yükseldiğine inanmıyorum.

Galatasaray'da parladığı dönemdeki kadroyla, bu dönemdeki kadro da bir değil. Tarz olarak düşününce, 4-2-3-1'de aradığımız 8 numara tarzını da bence tam anlamıyla karşılamıyor. Prese yatkınlığı, dripling özelliği tamam da, hücum kısmında o kadar "üretici" diyemem. Gol ve asist katkısı bence düşük. Orada biraz da temiz ayak arıyoruz, olay sadece dripling değil. Dikine topla çıkabilmek en büyük ihtiyaç da, Kerem Demirbay'dan da boşuna vazgeçilmiyor.

Oliveira ve Dubois gibi futbolcular, Beşiktaş'ın yabancı kalitesini arttırır. Oliveira'yı bizler yabana atsak da, Beşiktaş düzeni içinde iş yapar. Dubois gibi de bir bekleri yok. O da net katkı sağlardı. Böyle bir takas ihtimal olsa, birkaç süsleme de görürdük. Rashica'yı da ekleyelim hatta, hayali büyütelim. O da Galatasaray için hala bir alternatif. Büyüklerin, bonservis ile kendi aralarından transfer yapmaları zor. Fenerbahçe / Beşiktaş belki yapar da, söz konusu Galatasaray olunca "ya o futbolcu toparlanırsa" korkusuna kapılırlar. Quaresma / Baros takasını hatırlayın, bu yüzden gerçekleşmedi.

19 yorum:

  1. Gedson ileri gitmedi ve kendisini geliştirmedi. Gedson'da 8 numara için yaratıcılık ve tabela sorunu var.Takas olacak ise Raschida bize daha yararlı olur.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beşiktaş tercihi ile birlikte yerinde bile sayamadı, düştü..

      Sil
  2. Gedson sabaha kadar toplansın rotasyondan öte gidemez ihtiyaç bu tarz değil çünkü. Bize daha tekniği topu daha iyi kullananı lazım.

    YanıtlaSil
  3. Yaş 25 artık yatırımlık kıvamı da geçti sanki. Bu saatten sonrada kumar oynamak olur Gedson. Ben Rashia’ya bile negatifim bu arada. Bize artık bir tık üstü lazım. Bunlar takımlarında hayvan gibi oynaması lazım ki bizim seviyeye transfer olsunlar. Geçmişiyle transfer yap diyorsunuz. O dönem geride kalsın.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu saatten sonra potansiyelim günleri geride kaldı.. Belli bir seviyeye gelmesi lazımdı.

      Sil
  4. Biz komple bir orta saha peşindeyiz. Gedson'un atletizmi, dinamizmi, temposu, dikine çıkışları tamam ama buna ilaveten hucümda da skor yapan, pas verebilen bir orta saha almalıyız. Ben böyle bir orta saha için gerekirse yaşı da gençse 15 milyon + verilmesine karşı çıkmazdım. Örneğin Nelson'u satıp , oraya Emin'i monte edip; gelen tüm parayı 25 yaşından büyük olmayan böyle bir orta saha için harcanmasına ok derdim. Hem son sahibi olmadığın hem de birçok özelliğe sahip yıllardır özlemini çektiğimiz gerçek bir 8 numaramız olurdu. Torrera ile birlikte harika bir ikilimiz olurdu. Bence GS yönetimi bunu yapmalı. 10 numara için Yusuf'u alıp pekala seneye Martens'le birlikte ikili bir yapı neden kurulmasın? Galatasaray'ın gerçekten ihtiyacı 3 tane oyuncu gibi duruyor: Sağ bek, Orta saha, 10 numara. Geri kalan yapılacak tüm transferler yapılırsa yedek kulübesine yapılır gibi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesin yine gidip bir dünya kanat alırlar ;)

      Sil
    2. Bunun için de gereken bonservis ödenmeli, yatırımdan kaçınmamak gerekiyor..

      Sil
  5. gedsonu rashicayı alıcağına,git rey manajı,haris hajradinovici al daha iyi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Manaj'ı sana ne kadara bırakacaklar mesela :)

      Sil
  6. Sergio'yla kafa kafaya anca takas ederim su durumuyla. Dubois gibi Fransa milli takımında 13 kez forma şansı bulmuş, hala 29 yaşında olan bir oyuncuyla ayni cümleye konulacak bir kalitede degil artık. İmkan varsa Dubois'i tutmak isterim zira iki beki de yedekliyor ve iyi bir profesyonel.

    YanıtlaSil
  7. 8 no'da hem dripling hem pres hem teknik hem üretkenlik vs çok şey istiyorsun abi :) öyle komple bi paket bulmak çok zor. fiyatı da uçuk olur zaten. yakın zamanda da bu özellikleri belhanda taşıyordu. onun dışında da hatırlamıyorum. o tarz bi oyuncu bulmak çok zor. geçen yaz bulmuştuk ama fb'ye kaptırdık maalesef; fred..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu gerekiyor, ciddi bonservis ücreti de gözden çıkarılmalı. Benim bahsettiğim tarz Badou Ndiaye'nin Osmanlıspor'dan gelen hali.

      Sil
    2. Ndiaye de komple paket değil aslında. Tabela az çok yapar yine ama pasör sayılmaz, tekniği de çok iyi değil. Üstteki arkadaşın da dediği gibi Fred bütün özellikleri taşıyor.

      Sil
    3. Üst düzey tekniği de olanı alamazsın, onun değeri 50 milyon'dan başlıyor artık. Fred de taşımıyor, yaş haddi var, sık sakatlanıyor. O yaşta bir isme 15 milyon avro'luk yatırım yapmam.

      Sil