11 Mayıs 2009 Pazartesi

Bildiğin Golcü (Gökhan Ünal)


Ligimizin golcü sınıfındaki oyuncularından. Bu sezon Trabzonspor'un en golcü oyuncusu konumunda. Senelerce Kayserispor'da gösterdiği futbolla, attığı gollerle bu noktaya geldi. Milli Takım'a kadarda yükseldi. Bugünde Gökhan Ünal aklıma düştü ondan bahsetmek istedim. Ankara doğumlu Gökhan Ünal futbola Petrol Ofisinde başladı. Sonra Gençlerbirliğine transfer oldu ve orada forma şansı bulamayınca önce Gençlerbirliği Oftaş sonrada Ankaraspor'da forma giydi. Yimpaş Yozgat'ta da kiralık oynadıktan sonra Gençlerbirliği onu Kayserispor'a sattı. Gökhan için bundan sonra çıkış başlıyordu. Gökhan Kaysersipor'da ki ikinci senesinde 25 gol atıp gol kralı oldu ve Kayserispor'un başarısında büyük rol oynadı. Ondan sonraki sezon sakatlığına rağmen 16 gol attı. Geçen sezon ise 11 gol atıp ligi tamamladı. Hakkında birçok transfer söylentisi vardı. Özellikle Galatasaray ile adı çok anıldı. Kayserispor başkanı çıktı açıklamalar yaptı, ortalığı karıştırdı, olaylar çıkarttı sonunda 6 milyon euro'ya Gökhan'ı Trabzonspor'a sattı. Yıllardır büyük paralara topçular satan Trabzonspor'un böyle paraya Gökhan'ı alması hepimizi şaşırttı. Sadri Şener'in şampiyonluğu ne çok istediğinin kanıtı bu olsa gerek. Bana sorarsanız Gökhan golcü yani, ligimizin iyi oyuncularından ama 6 milyon euro'da eder mi bilmiyorum. Bu takım Fatih Tekke'yi bu paralara sattıki Gökhan onun boşluğunu asla dolduramaz. 

Gökhan 27 yaşında ve kariyerinin en güzel dönemlerini geçiriyor. Bu sezon ligde 14 gol atmış durumda ve Trabzonspor'un bu konumunda faydası çok. Ersun Yanal'ın sisteminde Umut Bulut'la birlikte forvet hattını oluşturdular. Bazısı Gökhan'ı çok eleştirdi, bazısı takdir etti ama Trabzonspor bu noktalara geldi. Çok fazla gol kaçırıyor bazen çıldırtıyor adamı. Pozisyonlara giriyor, golü kokluyor ama son vuruşlarda biraz daha etkili olsa bugün Trabzonspor'dan da iyi bir transfer yapacaktı. Bazende bakıyoruz inanılmaz goller atıyor şapka çıkartıyoruz. Stili Ümit Karan'a benziyor yani tipik golcü. Gol adamı bu Gökhan'dan fazla savunma beklemezsin, olağanüstü konuşar beklemezsin ama gol atar bu adam. Hava toplarına hakim, ayaklarına hakim, son vuruşları zayıf olsada etkili oyuncu. Trabzonspor ligde 47 gol atmış durumda Beşiktaş'tan, Galatasaray'dan, Sivasspor'dan ve Fenerbahçe'den daha az gol atmışlar. Daha çok savunma takımı görüntüsü veriyorlar ama kağıt üzerinde etkili hücumcuları var. Gökhan, Umut, Yattara, Alanzinho gibi. Orta saha hücum için fazla çalışmayınca forvetlerde bu konuda kısır kalıyor. Gökhan bunun sıkıntılarını bu sezon çok çekti, eline geçen büyük fırsatlarda değerlendirilemeyince bu noktalara gelindi.

Olayın özü şu aslında Gökhan Ünal golcü oğlu golcü. Her sisteme uyar tek santrafor oynar, çift oynar, üçlü oynar. Ama Gökhan'ın arkasını sağlam tutacaksın ona pozisyonlar hazırlayacaksın, en uygun noktada topla buluşturacaksın. Trabzonspor bu sezon bunu yapamadı. Şimdi Yattara ve Alanzinho aynı anda kullanılıyor bu Gökhan Ünal için şans. Ayrıca Gökhan Ünal'la Umut yan yana oynatılıyordu ikiside aynı tip oyuncu. Yani sırf golcü geriye gelip top almazlar, hücum başlatmazlar ancak pozisyona girerler. Örnek verirsek Gökhan Ünal - Baros müthiş ikili olur Baros sarkık oynuyor, Nonda olur yine aynı tip ama Nobre ile ikili olamazlar. Bunun gibi yani. Gökhan'ı iyi beslersen her sene 15-20 gol atar sana. Bu sezonki gibi olursa bu olay Gökhan'dan tam randıman alamazsın. Yani Gökhan Ünal 5-6 adam çalımlayacak, orta sahadan top alacak, orta açacak, yanındakini besleyecek bir santrafor değil. Günümüzde gerçi santraforlarda forvetleşmeye başladı Gökhan bu yüzden çağın gerisinde kalmış gibi yani kendisini bu noktada geliştiremedi. Yinede kalitesinden ödün vermez, gelecek sezon doğru sistemle Trabzonspor'a büyük yarar sağlar. 2011'de mukavelesi bitecek ve performansını bu çizgide sürdürürse mutlaka büyük bir takıma transferini gerçekleştirecektir.

4 yorum:

  1. 2011'de bitecek sözleşmesi diye biliyorum.

    YanıtlaSil
  2. Trabzonspor'un resmi sitesinde 2010 yazıyor. Onların yalancısıyım :)

    YanıtlaSil
  3. http://www.tff.org/Default.aspx?pageId=30&kisiID=557340

    TFF 2011 diyor, resmi site yanlış yazmış demek ki. :) Yoksa iki yıllık sözleşme az olurdu. 08-10 olsa.. Sene başında da üç yıllık anlaştığımızı biliyorum zaten.

    YanıtlaSil
  4. Düzelttim beni Trabzonspor resmi sitesi yanılttı :) Bundan sonra onları dikkate almayacağım. Adamlar kendi oyuncusunu gönderecek neredeyse :D

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir