19 Mayıs 2009 Salı

Bugün Günlerden Kurtuluş

Bugün 19 Mayıs Ata'nın Samsun'a çıkışının 90. yıl dönümü. Birinci Dünya Savaşı'nın ardından harap ve bitap düşmüş bir milletin zincir vurulamaz egemenlik yürüyüşünün ilk adımının atıldığı Samsun'dan bütün ülkeye bir güneşin doğduğu günün yıl dönümü. Memleket kurtarılıp emin ellere teslim edildikten sonra Mustafa Kemal bugünü yarınımız dediği gençlere armağan ettiği gün bugün.

Ata Samsun'a çıktığı günleri şu cümlelerle anlatır; "Samsunluların hal ve vaziyetlerinde gördüğüm, gözlerinde okuduğum vatanperverlik, fedakarlık, ümit ve tasavvurlarımı müspet kanaate ulaştırmaya kafi gelmişti. Bu kanaatimi o zaman İstanbul ricalinin en büyüklerine ulaştırmakta gecikmedim. Fakat onlar memlekete ve millete atfı kıymet etmekte çoktan düşmanların gerisinde kalmışlardı. Muhterem Samsunlular hakkında ilk müşahademin verdiği fikir ve kanaatteki bir isabetimi, 5 seneyi aşan bir devrin bütün hadiseleri ve neticeleri bariz bir surette ispat etmiştir. Bu kıymetli memleket ve bu temiz şuurlu fedakar halk, zaman zaman ve layık olduğu derecede temsil edilmemiş bulunmakla beraber, Samsun’u ve Samsunluları daima gördüğüm gibi ve bugün tekrar gördüğüm gibi tasavvur etmekte asla tereddüt etmedim." O gün memleketin karanlık günlerine yaktığı kibritin bir güneşe dönüşeceğinide çok iyi bilerek söylemiş bunları. 19 Mayıs'ın bir diğer anlamıda soyadı kanunundan sonra nüfus cüzdanları değiştirilecektir. Mustafa Kemal'e doğum tarihini sorarlar ve rivayete göre Paşa o gün 19 Mayıs demiştir.


Gelelim 19 Mayıs'ın bir diğer özelliğine. 19 Mayıs aynı zamanda Dünya Galatasaray'lılar Günüdür. Biliyorsunuz Galatasaray'ın kuruluş tarihi 1905'dir. 19 Mayıs'ıda 19.05 olarak yazdığımız zaman 1905'e ulaşırız. Diyen ne güzel demiş Kasımlar sizin olsun Mayıslar bizim diye. Mayıs ayının hemen hemen her gününde Galatasaray'a ait bir kutlama var. Galatasaray'lıların günü kutlu olsun.

Bağımsızlığımızın ilk adımı olan 19.05 Gençlik ve Spor bayramımız kutlu olsun. Bize bugünleri yaşatanlara şükürler olsun. Mekanları cennet olsun. Türk milleti dünyadan kazınana dek bu vatan bu topraklar bizim olarak kalacaktır. Atam sen rahat uyu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir