17 Mayıs 2009 Pazar

Güle Oynaya Şampiyonluklar

İtalya Ligi'nde lider İnter, bitime 2 hafta kala matematiksel olarak şampiyonluğu garantiledi. Portekizli teknik adam Jose Mourinho'nun çalıştırdığı İnter, 36. haftada kendi maçını oynamamasına rağmen, en yakın rakibi Milan'ın Udinese'ye deplasmanda 2-0 mağlup olmasıyla 17. kez Serie A şampiyonluğuna ulaştı. Serie A'da İnter bir maç eksiğiyle 78 puanla ilk sırada yer alırken, AC Milan 36 maç sonunda 71 puanda kaldı.

Son yıllarda şampiyonluk konusunda zaten İtalya'ya damga vurmuşlardı. Onlar için önemli olan İtalya'dan gelecek şampiyonluk değil Şampiyonlar Ligi'nden gelecek başarıydı. Senelerdir çeyrek finalden öteyi göremediler. Bu yüzden Mancini'yi gönderip yüksek maliyetli Mourinho takıma geldi. Şimdi soruyorum Mancini'nin günahı neydi. Mourinho'nun da bu sene fayda getirmediğini gördük. Ibrahimoviç'in etrafında toplanmış Inter takımı. Ibrahimoviç çıkıyor birçok maçta takımı kurtarıyor. Avrupa'da başarı gelmemesininde sebebi bu. Inter pek takım halinde oynamıyor. Hücumcuları zayıf. Bu sene Quaresma geldi o da yar olmadı. Stankoviç, Figo, Adriano'dan çok medet umdular. Adriano zaten ayrı bir sorunsaldı gitti. Balotelli'yi kazandılar çok yetenekli genç. Santon genç oyuncu onuda kazandılar. Stoper bölgesinde fazla oyuncu olmasına rağmen iş yapar Chivu ve Samuel görünüyor. Inter'in bu derin kadrosunda büyük bir derinsizlik var. Avrupa'da başarı için daha kaliteli transferler şart ve takım Ibrahimoviç'in elini öpmeyi bırakmalı. Mourinho gelecek sezona başarı olacak ben inanıyorum. Bu sezon başarının temellerini attı. Italya ligindeki yarışa gelirsek yarış falan yok aslında. Prostat Milan, kendine yeni gelen Juventus. Piyasada olmayan Roma, Lazio gibi kulüpler. Inter şu haliyle bile açık ara önde bu takımlardan.

İspanya'da ise 36. hafta karşılaşmasında lig ikincisi Real Madrid deplasmanda Villarreal ile 3-2 mağlup olunca lider Barcelona şampiyonluğunu ilan etti. La Liga'da bitime 3 hafta kala Barcelona'nın 8 puan gerisinde yer alan Real Madrid, milli futbolcumuz Nihat Kahveci'nin takımı Villarreal'e 3-2 mağlup olarak şampiyonluk şansını kaybetti. Bu sonuçla bir maç eksiğine rağmen Barcelona, La Liga'daki 19. şampiyonluğunu elde etti.

Barcelona bu dünyanın üstünde uzay futbolu oynuyor. Her bölgesi çok güçlü hemen hemen kusursuz bir takım. Günümüz futbol dünyasında 10 numaralar kanatlara yayıldı diyoruz Messi var Henry var, forvette Eto'o. Orta sahan hem hücum hem defans yapacak diyoruz Xavi, Iniesta, Yaya. Defansında Puyol, Pique. Kanatta Alves. Mükemmel bir takım görüntüsü çizdiler. Guardiola aslında risk gibi gözüktü genç hoca, yeni hoca gibi ama Barcelona zaten onu bu iş için hazırlıyordu. Ronaldinho, Deco gibi yıldız oyuncuları göndererek takımda temizliğini yaptı. Hem ligde hemde Avrupa'da başarı geldi. Zaten ligin devre arası bahis şirketleri Barcelona kesin şampiyon diye ödemeleri yapmaya başlamıştı. İspanya Ligi'nde de büyük farklar var Real Madrid kötü görüntüdeydi. Onların arkasında da herhangi bir takım yoktu. Barcelona Madrid'de 6-2'lik skoru alınca olay bitti. Şimdi Şampiyonlar Ligi finali var rakip Manu. Bu sezon Barcelona'yı sadece Chelsea kilitledi. Manu'da benim favorim görüntüsünde.

İngiltere Premier Lig'de 2008-2009 sezonunun şampiyonu, son iki sezon olduğu gibi, Manchester United oldu. Premier Lig'de 37. haftaya 86 puan ile en yakın takipçisi Liverpool'un 6 puan önünde giren Manchester United, sahasında Arsenal'i ağırladı. Şampiyonluğunu ilan etmesi için sahadan beraberlikle ayrılması yeterli olan United, 'Devler Ligi'nde yarı finalde safdışı bıraktığı rakibi karşısında kontrollü bir oyun sergiledi. Savunmada fazla risk almayan ev sahibi takım, Arsenal kalesinde önemli gol pozisyonları üretemese de rakibine gol şansı tanımadı ve karşılaşma golsüz eşitlikle sona erdi. Bu sonuçla Manchester United puanını 87'ye yükseltirken, Premier Lig'de üst üste üçüncü kez şampiyonluğa ulaştı. Manchester ekibi 18. Premier Lig şampiyonluğunu elde ederken, menajer Alex Ferguson 23 yıldır başında bulunduğu takımla 25. kupasını kazandı.

Güle oynaya bir şampiyonluk daha. Geçen sezonda gelen şampiyonluğun ardından Manchester United yine şampiyon oldu. Ferguson'un kurduğu sistem 23 sene oldu hala paslanmadı hala yaşlanmadı tıkır tıkır çalışıyor. C.Ronaldo'nun etrafında kurulan bir takım görüntüsüde yok takım halinde müthiş işler yapıyorlar. Hemen hemen onlarda kusursuz gibiler. C.Ronaldo, Rooney, Ferdinand gibi süperstarların yanına yeni genç isimlerde katılmaya başladı. Yine bir döngü dönüyor yani. Ronaldo için transfer haberleri arttı bu arada Real Madrid'e gidecek büyük ihtimalle. Gelecek sezona kayıp olacak bu ama Ferguson çaresini bulur. Premier Lig'e bakarsam Manu ayarında kimse yok. Chelsea Scolari ile başladı büyük kayıplar yaşadı. Hiddink sezon başında Chelsea'de olsa işler böyle olmaz. Ben Liverpool'u başarılı sayıyorum. Arsenal genç kadro her sene daha iyiye gidiyor. Geçen sezon gelen Şampiyonlar Ligini bu yılda almak istiyorlar. Rakip Barcelona herkes Messi - Ronaldo eşleşmesini bekliyor. Çok büyük maç olacak.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir