16 Mayıs 2009 Cumartesi

Kemik {Ergün Penbe}

Hergün efsane kadrodan bir futbolcuyu yazıyoruz bugünde sıra Ergün Penbe'de. Sahaların kemiği, buz adamı, Türkiye liglerinin en efendi futbolcusu. Sadece Galatasaray'ın değil bütün futbolseverlerin gönlünde taht kurmuş futbolcu. Galatasaray'da oynadığı futbolla büyük beğeniler kazanmış birçok teklife rağmen Galatasaray'la sözleşme yenileyip zamanında Avrupa'ya gitmemiştir. Galatasaray'da forma giydiği son güne kadarda formasının hakkını vermiştir.

67 numara deyince aklımıza hemen Ergün gelir. Futbola Kilimlispor'da başlamış oradan Gençlerbirliği'ne transfer olmuştur. Orada da 2 sene oynadıktan sonra Galatasaray'a gelmiştir ve aralıksız 13 sene Galatasaray'da forma giymiştir. Sol bek, sol açık, orta sahanın ortasında oynayabiliyordu. Günümüzde onun futbolunu Abidal'e benzetmek mümkün. Sol kanatı Hakan Ünsal'la birlikte uzun süre kimseye bırakmadılar. Ergün bu çok yönlü oyunuyla takımında vazgeçilmezlerinden oldu. Hatta bir maç stoper bile oynadığını biliyorum. Hagi'nin teknik direktörlüğü döneminde de Conceicao ile birlikte ön libero oynuyordu. Sakin futbolu, soğukkanlı oluşu ve efendiliği ile Türkiye liglerine damga vurdu. Kariyeri boyunca sadece bir kırmızı kartı var o da 1996 yılında çift sarı karttan dolayı. Ergün'ün mevkisinde oynayıpta kariyeri boyunca tek kırmızı kartta kalmakta büyük olay. Uefa Finalinde penaltılarda Fatih Terim ilk Ergün'e sormuştu "penaltıyı atar mısın?" diye. Ergün'de soğukkanlı biçimde, sıfır heyecanla golü yapmıştı. 17 Mayıs doğumlu olduğu için kendine güzel bir doğum günü hediyesi vermişti.

Milli formaylada birçok maça çıktı. 2000 Avrupa Şampiyonası ve 2002 Dünya Kupası ve 2003 Konfedarasyon Kupası kadrosunda yer aldı. Kariyerinin son dönemlerinde bile Gerets'le şampiyon olurken Ergün son haftalarda sol beke geçmiştir. O heyecanı o soğukkanlılığı takıma yansıtmıştır. Galatasaray'la sözleşmesi bitince bir sezon Gaziantepspor'da forma giydi ve şimdilerde Hacettepe'nin teknik direktörü durumunda. Ergün geleceğinde önemli teknik adamları arasına gireceğe benziyor. Şu güçsüz Hacettepe'de önemli işler yaptı. Belki küme düşmeyi garantilediler ama Ergün'den sonra havaları çok değişti. Galatasaray'da gelecek sezon yeni teknik direktöründe yardımcılığına getirilmesi gündemde. Ergün yine Galatasaray'a hizmet edip, önemli işler yapacaktır.

Günümüz futbolunda aslında Ergün gibi futbolculara çok ihtiyaç var. Bu kadar yönlü oynayabilen isimler çok az. Galatasaray'ın bu o sezon büyük şansıydı. Ergün Penbe olsun Ümit Davala olsun hatta Hakan Ünsal olsun birçok mevkide görev yapabiliyorlardı. Ön liberoda oynarken orta sahayı derleyip toparlardı, keskin pasları vardı. Sol kanatta oynarken sol kanatı koridor gibi işletirdi çok isabetli ortalar açardı. Hakan Şükür zamanında bu ortalardan çok nasiplendi. Sol beke kaydırman gerekirdi öyle fazla hücum yapmazdı ama geriyi mükemmel kapatırdı. Bu sayede onun önünde oynayan oyuncuda hücumu düşünüp savunma ile pek uğraşmazdı. Ayrıca Ergün'ün uzun zaman sakat kaldığı görülmemiştir. Bu yüzden arkadaşları arasında ona kemik derlerdi. Ergün için özet yapmam gerekirse gelecek nesillerin, yeni futbolcuların kendine örnek alması gereken bir numaralı futbolcudur. Hem profesyonelliği hemde insanlığıyla.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir