2 Haziran 2009 Salı

Antrenör Sirkülasyonu

Ligimizde en gözde işlerden birisi aslında antrenörlük. Takımlarda istikrar falan olmadığı için sürekli antrenör değişikliği oluyor. Sezon içinde bu sayı bazen 3 veya 4'e kadar çıkabiliyor. Ondan sonra başarısız olduk, istikrar yok falan muhabbetleri dönmeye başlıyor. Kimsenin kimseye güveni kalmamış. Herkes günlük başarılar için çalışıyor. Küçük kulüpler zaten durumu kurtarma peşinde. Büyük takımlarımızda istikrardan bir haber olunca birçok teknik direktör görmüş oluyor bu ülke. Hiddink'i Türkiye'ye getirmiş başarısız diye kovmuş ülkenin evlatlarıyız. Veya Lucescu'yu şampiyon yapmış, Şampiyonlar Ligi'nde elindeki kısıtlı kadroyla büyük işler yapmasına rağmen gönderen ülkenin çocuklarıyız. Ligimizde bu istikrar kavramına uyan tek takım Sivasspor görüntüsünde. Bülent Uygun'la müthiş bir yapılanma kurdular ve her sene biraz daha katarak yollarına devam ediyorlar.

Turkcell Süper Lig ekiplerinde, teknik direktörlerin, takımlarda görev yaptıkları hafta sayıları şöyle:
Ankaraspor: Aykut Kocaman (34)
Antalyaspor: Jozef Jarabinksy (8), Mehmet Özdilek (26)
Beşiktaş: Ertuğrul Sağlam (6), Mustafa Denizli (28)
Bursaspor: Samet Aybaba (9), Güvenç Kurtar (7), Ertuğrul Sağlam (18)
Denizlispor: Ali Yalçın (9), Ümit Kayıhan (8), Mesut Bakkal (16)
Eskişehirspor: Rıza Çalımbay (34)
Fenerbahçe: Luis Aragones (34)
Galatasaray: Michael Skibbe (21), Bülent Korkmaz (13)
Gaziantepspor: Nurullah Sağlam (23), Jose Couceiro (8)
Gençlerbirliği: Mesut Bakkal (9), Samet Aybaba (25)
Hacettepe: Osman Özdemir (9), Erdoğan Arıca (12), Ergün Penbe (13)
İstanbul Büyükşehir Belediyesi: Abdullah Avcı (34)
Kayserispor: Tolunay Kafkas (34)
Kocaelispor: Engin İpekoğlu (4), Yılmaz Vural (11), Erhan Altın (18)
Konyaspor: Raşit Çetiner (3), Giray Bulak (27), Ünal Karaman (2)
Ankaragücü: Hakan Kutlu (7), Ünal Karaman (7), Reha Erginer (2), Hakan Kutlu (9), Hikmet Karaman (9)
Sivasspor: Bülent Uygun (34)
Trabzonspor: Ersun Yanal (29), Ahmet Özen (5)

Yukarıdaki listede bu sezon Süper Lig'de görev yapan teknik direktörleri göreceksiniz. Kulübünde iki yıldır çalışan sadece Bülent Uygun, Abdullah Avcı ve Tolunay Kafkas. Onun dışındaki bütün teknik direktörler bu sezon gelmiş. 34 haftayı ise görebilenler Bülent Uygun, Tolunay Kafkas, Abdullah Avcı, Aragones, Rıza Çalımbay, Aykut Kocaman. Aragones ile yollar sezon sonunda ayrıldı, Aykut Kocaman'da istifa etti. Sivasspor, Kayserispor ve IBB zaten istikrar tutturmuş durumda eğer Eskişehirspor'da bunu sağlarsa önemli işler yapacak.

Beşiktaş Ertuğrul Sağlam'ı gönderdi Mustafa Denizli'yi getirdi ve şampiyon oldu. O Ertuğrul Sağlam Bursasspor'un sezon içindeki 3. teknik direktörü oldu ama geldiğinden bu yana Bursasspor'un çehresini değiştirdi. Şimdi Bursaspor'un önünde bahsettiğimiz istikrarı yakalama şansı var. Rekor Ankaragücü'nde bu sezon 5 farklı teknik direktörle çalıştılar ve işin suyunu iyice sıktılar. Zaten ligde de son hafta kümede kalmayı başardılar. Buna bir sınırlama gerekiyor artık bir takım sezon içinde en fazla 2 teknik direktörler anlaşmalı. Bir sezonda 3 teknik direktör onu geçtim 5 teknik direktör ne demektir ya.

Biz her sene bu senaryoları izliyoruz ve izlemeye devam edeceğiz. Ülkemizde 2-3 sene bir kulüpte kalan teknik direktör başarılıdır. Bunuda 10 yılda bir görür olduk. Türkiye'de kalıplaşmış bazı teknik direktörler var büyük kulüpler haricinde olan takımların gözdeleri. Her sene takım değiştirirler, Türkiye'de görmedik yer bırakmadılar. Erdoğan Arıca özellikle Türkiye'de küme düşürmediği takım kalmadı. Yılmaz Vural desek her sene başka bir yerde. Güvenç Kurtar yine gezicilerden. Hikmet Karaman aynı şekilde. Yeni teknik direktörlerinde önü açılmıyor. Bazı kült isimlerde çakılı kaldık.

1 yorum:

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir