13 Haziran 2009 Cumartesi

Brezilya Futbol Sayesinde Köşe Oldu


Brezilya gayrı safi milli hasılasının %10'luk bir kısmının ki bu 17 milyar dolara tekabül ediyor futbol gelirleri sadece. Yani Brezilya artık futbolcu makinasi haline geldi. Bazı takımlar Brezilya'ya spor okulları açarak, bazı takımlar orda pilot kulüpler kurarak bir şekilde bu pazarın içinde olup kendilerine futbolcu kazandırıyorlar. Bu iş için elbette gelişmiş scout sistemlerine sahip olmak gerekiyor. Mesela sadece Chelsea'nin scout olayına 2 milyon dolar gibi müthiş bir pay ayırdığını biliyorum. Hepsi Brezilya'dan futbolcu getirmek için hamleler.

Pele ve Zico ile başlayan Brezilya furyası günümüz futbolunda Çin'den Andorra'ya kadar açılan yelpazede bir çok ülkede Brezil futbolcular top koşturuyor. Sporting Lizbon Avrupa'da bünyesinde en çok Brezil futbolcu bulunduran kulüp. Tam 7 Brezilya'lısı var. Ülkeler sıralamasında ise Türkiye Avrupa'da 5. sırada bulunuyor çeşitli kulüplerde top koşturan 40'a yakın Brezilyalı ile. Türkiye'de ise Fenerbahçe Alex, Roberto Carlos, Deivid, Wederson ve son transferi Bilica ile 5 Brezilyalı futbolcuya sahip kulüp olarak birinci sırada. Beşiktaş'ta Bobo, Galatasaray'da Lincoln şimdilik bulunan Brezilyalı futbolcular.


Aslında Brezilya'da futbol tam manasıyla eğlence. Güney Amerika'nın sıcak topraklarında o geniş düzlüklerde futbol oynanmazda ne yapılır? Zaten Brezilya'lı futbolculara biraz dikkat ederseniz mutlaka yaptıkları işten zevk almaları gerektiğini görürsünüz. Hiç bir Brezilya'lı sıkıya gelemez. Bunun en bariz örneği Lincoln'dür. Brezilya'da futbol halkı birbirine en çok yaklaştıran konudur. Hatta Teknik direktör Carlos Alberto Parreira derki; ''Brezilya ulusunu bir araya getiren tek ve nadir olaydır futbol.'' Brezilya Milli Takımı tamda burada devreye giriyor. Dünya Kupasını en çok kazanan ülkedir Brezilya tam 5 defa kazanmıştır bu kupayı. İşte tamda bu noktada çarpıcı bir gerçek gözümüze çarpıyor ülkemizi ilgilendiren. Şimdi hali hazırdaki Brezilya nüfusu 183 milyon ve tıpkı Türkiye gibi gençlerin çoğunlukta olduğu bir nüfus. Neden Türkiye 2. Brezilya olmuyor peki? Yani malzeme var genç nüfus olarak, futbol aşkı zaten çok fazla düşünsenize ben dahil herkesin futbola ait bir düşüncesi mutlaka mevcut. Bunun en büyük sebebi sanırım lisans olayına çok eğilmememiz. Yanlış değilsem Türkiye'de 214bin lisanslı oyuncu var. Ama diğer taraftan Almanya'da sadece lisanslı bayan futbolcu 635bin yani Türkiye'deki toplam futbolcu sayısının 3 misli. Futbol kriz falan dinlemiyor işte gördük Ronaldo'nun Real'e kaç paraya gittiğini. Malzememiz bol bol var tek ihtiyaç yatırım yapmak.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir