6 Haziran 2009 Cumartesi

Rijkaard ve Galatasaray : Başarının Anahtarı Sabır

Dün Rijkaard'ın Galatasaray'a geldiğini öğrendiğimiz an aceleyle bir yazı yazdık ama uzun analizi şimdi yapmak istedim. Galatasaray öncelikle müthiş bir işe imza atmıştır. Adnan Polat'ın dediği gibi Dünya üzerindeki elit 10 teknik direktörden birisini getirdik. Bu seçimimizle futbol vizyonumuzu kanıtlamış olduk. Rijkaard'ı Galatasaray'a kazandıranlara özellikle Haldun Üstünel'e büyük teşekkürler ediyoruz. Beni Fatih Terim'den bu yana en çok heyecanlandıran teknik direktör oldu. Kafamda şimdiden yeni sezona dair düşünceler belirdi ve yeni sezonu sabırsızlıkla bekliyorum. Geçen sezon yapılan Skibbe yanlışından sonra yönetimin başına saksı değil çelik kasa düşmüş olacakki bu yıl böyle bir işe imza attılar. Adnan Polat'ın kafasında şu yatıyor Ali Sami Yen'e veda sezonumuz olan bu yılda önemli başarılarla Aslantepe'ye girmek ve yeni dönemi başlatmak. Şu yapımızla büyük başarılar kazanmamızın imkanı yoktu. Futbolun yeniden inşa edilmesi gerekiyordu ve bu yapının bir an önce harekete geçmesi gerekiyordu. Skibbe ile denediler bunu olmadı. Skibbe belki ileride Almanya'da ismini duyuracak ama şu aşamada Galatasaray ile yapısı uyuşmazdı. Bülent Korkmaz ise Galatasaray'ın en zor zamanında göreve koşmuştur daha önemlisi yönetim ona güvenmiştir. Bülent Korkmaz'a da buradan bir alkış diyorum. Keşke kabul etsede Guardiola örneği gibi Galatasaray'ın 2-3 sene çeşitli kademelerinde çalışsa. Sonrada Galatasaray'ın başına gelse. Ama Bülent Korkmaz'ın yapısında bunu kabul edecek görüntü yok.

Rijkaard kariyer olarakta imaj olarakta Türkiye'ye gelen en kaliteli teknik direktör. Kariyerine bakarsak futbolculuk dönemi zaten en üst seviyede geçti. Teknik direktörlük kariyeri ise 1998 yılında Hollanda Milli Takımının başına geçerek başladı. Tabi bu zamana kadar Hiddink, Van Gaal gibi çok kaliteli hocaların yanında yer aldı. Yani ülkemizdeki örnekler gibi damdan düşme teknik direktör olmadı. Hollanda Milli Takımına oynattığı futbolla büyük beğeni topladı, 2000 Avrupa Şampiyonasında yarı finalde İtalya'ya elendi. O maçı hatırlıyorum maç içinde 2 penaltı kaçtı, tek kale oynadılar ama futbol bu penaltılarda elendiler. Sonrasında Sparta Rotterdam macerası oldu. Bu takımdan sonra Barcelona'ya geldi ve Rijkaard için herşey yeni başlıyordu. 5 sezon çalıştığı Barcelona'da 2 lig şampiyonluğu, Şampiyonlar Ligi ve İspanya Süper Kupası şampiyonluğu yaşadı.

Barcelona'ya geldiğinde çok eleştirilen bir hoca oldu. Hollanda Milli Takımı dışında kariyeri olmayan bir hocaya bu yaşta görev vermeyi kimse anlamadı. Ama Barcelona'nın bugünlerde oynadığı sistemi, kurulu düzeni oluşturan Rijkaard'dır. Iniesta, Xavi, Messi gibi futbolcuları yarattı. Orada öyle bir sistem kurduki bugün Barcelona yenilmez armada durumunda. Üstelik ilk iki senesinde şampiyonluk göremedi. Israrla Barcelona onun üstünde durdu. Demek istediğim şu Galatasaray için sezon kötü başlayabilir ama Galatasaray Rijkaard'dan asla vazgeçmemeli ısrarla üzerinde durmalı. Rijkaard Türkiye'ye yabancı ve Galatasaray'lı çoğu futbolcuyu tanımıyor. elbet bilgi almıştır ama görmeden bilmek çok güç. Uyum dönemi, futbolcuları tanıma dönemi, Türkiye'ye ayak uydurma dönemi olacaktır. Rijkaard hava alanına geldiğinde oluşan kalabalığı gördünüz. Dünyanın hiçbir yerinde böylesine birşey yok. Rijkaard gerçi burası bir futbol ülkesi bekliyordum desede ben şaşırdığına eminim. Ülkemizde basını biliyorsunuz hemen bir adamın üstüne çullanır. Daha ilk 3-4 maçta gelebilecek kötü sonuçlarda yüklenmeler yeni hoca adayları ortaya çıkar. Rijkaard'ın bu aşamada da işinin çok zor olduğunu düşünüyorum. Çok farklı bir kültüre geldi kendide risk aldı ama başarının anahtarı risk almaktır zaten. Ben Rijkaard'ın Galatasaray'a katacağı değerlerin yanında Galatasaray'ın da Rijkaard'a sağlayacağı değerlerin olduğunu düşünüyorum.

4-3-3 Rijkaard'ın vazgeçemediği sistemi. Hücumu düşünen ama savunmasınıda o ölçüde güçlü kuran isim. Baros santrafor olarak güçlü Kewell'da onu tamamlayıcı güç olarak duruyor ama sağ tarafa bir futbolcu transferi gerekiyor. Güçlü bir santrafor alınırsa Baros o bölgeye kaydırabilir. Arda için özellikle Rijkaard'ın büyük şans olduğunu düşünüyorum. Arda'dan bir Iniesta yaratılabilir. Bu sistemde orta sahan güçlü olmak zorunda. Hem hücumu hem savunmayı aynı çlçüde yapacak kaliteli futbolculara ihtiyacımız var. Bu futbolcuların maliyetide ortada ama Rijkaard'ı getiren yönetim bunu da düşünmüştür. Hazırlık kampında futbolcuları görecek buna göre ayrılması gereken isimleri belirleyecektir. Ayrıca Galatasaray'da Rijkaard'ın gelişi yeni bir ekolünde işaretçisi durumunda. Yıllardır alıştığımız 4-4-2'li veya geçen sezon oynanan 4-2-3-1'li sisteme veda ediyoruz. Futbolcu transferlerinde de buna uygun futbolcular takıma getirilecek. On numara mevzunu tamamen rafa kaldırıyoruz gibi. Yani modern futbolun bütün gereksinimlerini karşılayacağız. Lincoln'ün artık kendini toparlamasını veya takımdan ayrılmasını bekliyoruz. Dediğini yaptıracak, kaprisleri ile milleti bıraktıracak bir isim yok karşısında. Ronaldinho'yu tek kalemde silebilen, müthiş kariyerli, herkesin saygı duyduğu Rijkaard'ı karşısında görünce nasıl mum gibi olacak göreceğiz. Ya da şimdiden ayrılık hazırlıklarını yapmaya başlamıştır. Çünkü Rijkaard Lincoln gibi iş ahlakı yoksunları ile değil Kewell gibi gerçek profesyonellerle çalışır. Ayrıca futbolcu transferlerinde Rijkaard isminin bir mıktanıs görevini görüp çoğu ünlü futbolcuyu Galatasaray'a çekeceğine inanıyorum. Yani konuşulan Saviola, Van Der Vaart, Deco gibi isimler Galatasaray'a gelebilir.

Haldun Üstünel'e de ayrı başlık açmazsak ayıp ederiz. Geçen sezonda Kewell, Baros gibi Dünya yıldızlarının transferinde büyük rol oynamıştı. Galatasaray'ın futbol vizyonunu geniş tutan bir yönetici. İşini mükemmel yapıyor. Şimdide Rijkaard ile farkını yine ortaya koydu. Bu adamı nasıl ikna etti anlamadım. Şimdi kendisinden yine ünlü, kariyerli müthiş iş yapacak geldiğinde herkesi heyecanlandıracak transferlerde bekliyoruz.

Rijkaard'la birlikte Galatasaray'ın futbol alanında değişimler başlamış durumda. Sağlık ekibi ve fizyoterapistler bile değişecekmiş. Adnan Seezgin'in kıtsa sahanlığıda bir hayli azalacak. Florya'ya ayrı bir soluk ve hava gelecek. Altyapılara belli sistem gelecek, genç futbolculara artık daha fazla önem verilecek. Ayrıca yerinde ve çok kaliteli transferler yapılacak. Sadece Galatasaray değil Türkiye farklı bir ekole alışmaya başlayacak. Herşeyden önce ligimizin kalitesi epey artacak. Galatasaray'ın yapması gereken tek şey sabretmek, sabırlı olmak. Rijkaard'ın üstünde durulursa futbol adına önemli devrimler yaparız.

2 yorum:

  1. bir fenerbahçeli olarak öncelikle Rijkaard transferinden dolayı Galatasaray yönetimini kutluyorum ve saygıdeger ezeli rakibimize hayırlı ugurlu olmasını diliyorum...

    Yazınızı gerçekten çok begendim şuana kadar okudugum en güzel Rijkaard analizi oldugunu söyleyebilirim. Eksisozluk, taraftar siteleri , spor sitelerinde gezen Rijkaard da başarılı mı ki canım yorumlarından dehşete düştükten sonra böylesine iyi yazılmış bir yazı okumak gerçekten iyi geldi.

    Yanlız yazınızda katılmadıgım mı desem , yoksa farklı düşündüm mü desem (tabiki tamamen yanlış biliyor , yorumluyor da olabilirim) bilemedigim 2 kısım var. 1.si Ronaldinho konusu. hatırladıgım kadarıyla Ronaldinho geçen sene Guardiola döneminden takımdan ayrılmıştı , Ronaldinho yu silmek kısmını o sebepten anlayamadım.

    2. konu ise Arda dan iniesta yaratma mevzusu. Öncelikle Galatasaraylı arkadaşlarım ve tabi sizin kadar Ardayı seyretmedigimi belirteyim. Özet görüntülerini saymıyorum tüm maçlardan bahsediyorum. Değinmek istedigim konu Arda'dan İniesta tarzı bir oyun beklemek, İniesta dışarıda Box-to-box tabir edilen oyunun hem savunma hem hücüm kısmında aynı derecede etkili olabilen bir orta saha oyuncusu, Ardanın pek savunmayla ilgilenen veya şöyle söyleyeyim hem savunma hem hücümu aynı derecede yapabilecek bir seviyeye gelebilecegini düşünmüyorum. Açıkçası ondan bu tarz bir futbolcu olmasını istemenin de yanlış oldugunu düşünüyorum. Arda daha çok Messi veya Ronaldo gibi olaganüstü yetenekleri olan bir futbolcu eger kendisini geliştirecekse bu şekilde geliştirmesinin dogru oldugunu aksinin hem kendi tarzına hemde yeteneklerine uymayacagını düşünüyorum.

    Neyse bu güzel analiz için tekrar teşekkür ediyorum

    Burak

    YanıtlaSil
  2. Ronaldinho Rijkaard'ın son senesinde çoğu maçta yedek kaldı. Sezonun yarısında Ronaldinho'yu oynatmadı sildi. Barcelona'da bir düzendir yerine gelen Guardiola'nın ilk işide onu yollamak oldu.

    Arda konusunda ise sol açıkta kalması durumunda kendisini bundan fazla geliştiremez. Arda'nın defansif yönü çok yüksek ondan bir Messi olacağına Iniesta olur. Yani sola yakın orta saha ama hücum yaptığı kadar defansif olarakta güçlü. Bu sezon zaten defansını inanılmaz geliştirdi.

    Galatasaray'lıyım ben ama blogda her zaman hakkını veririm herkesin. Takım ayırt etmem takip ediyorsanızda görmüşsünüzdür zaten :) Yorumlarınız için teşekkürler ediyorum.

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir