15 Haziran 2009 Pazartesi

Şampiyonluk Lakers'a, MVP Kobe'ye, Alkışlar Hidayet'e

Bu sezon özellikle play-off'larda Orlando ile hop oturup hop kalktık. Hidayet için Türkiye'den müthiş destek verdik ve Orlando'yu NBA finalinde de görmeyi başardık. Gerek tecrübe eksikliği, gerekse şanssızlıklar falan derken Lakers seriyi 4-1'le geçerek NBA şampiyonu oldu. Kobe Bryant koleksiyonuna finallerin MVP'si ödülünüde eklemiş oldu. Geçtiğimiz sezon finalde Boston Celtics’e mağlup olan Lakers, böylelikle tarihindeki 15. şampiyonluğuna ulaştı. Los Angeles Lakers antrenörü Phil Jackson, koçluk kariyerindeki 10. şampiyonluğunu kazanırken, “NBA tarihinin en çok şampiyon olan antrenörü” unvanını tek başına elde etti.

Bu seri Orlando açısından şanssızlıklarla veya şöyle diyelim tecrübesizlikle geçti. İlk maçta guard rotasyonunu ayarlayamadıkları için kaybettiler. Nelson müthiş yetenek, All Star oyun kurucu kabul ediyorum ama uzun süredir oynamamış, play-off'larda süre almamış adamı NBA finalinde denemenin alemi nedir acaba. Üstelik idman falanda yapmaya başlamamıştı apar topar oynattılar. Play-off'larda iyi hava yakalamışsın bunu bozmanın alemi nedir anlamadım. A.Johnson'a büyük haksızlık edildi bu finallerde. Onun dışında Orlando'nun buralara gelmesini çoğumuz beklemiyorduk. Sezon içinde müthiş görüntüleri vardı ama Nelson'un sakatlığından sonra neler olabileceği konusunda şüphelerimiz vardı. Ama Orlando içinde sağladığı beraberlikle play-off'lara damgasını vurdu. 76'ers serisini kısmen kolay geçtiler, üstelik D.Howard'sız oynadıkları maçıda kazanmışlardı. Yarı finalde ise Boston serisinde işleri çok zordu. Ne kadar Garnett olmasada Boston güçlü kadrosuyla Orlando karşısında favoriydi müthiş seride Orlando yine üstün taraftı. Doğu finalinde Cavs geldi bu sefer Orlando'nun işi bitti dedik ama LeBron'un son saniye üçlüğü olmasa Orlando seriyi süpürecekti. Lakers tamam şampiyon oldu ama Orlando'nun yaptıklarıda asla unutulmayacak. D.Howard müthiş performanslar gösterdi yeri geldi oyundan düştü ama pota altında rakiplerine karşı büyük üstünlük kurdu. Hidayet için ne kadar övgü yapsak az gelir. Orlando hücumlarını başlatan isimdi, takımın beyni konumuna geldi. Hidayet olmadığı zamanlarda Orlando hücumlarının çok dağınık görüntüsü vardı. Nelson hazır olmadığı için guard konusunda büyük sıknıtı yaşadılar. Birde Altson'un dengesiz performansları vardı tabi bu yüzden Hidayet'in önemi katlandı. R.Lewis'de aile problemlerinden ötürü finallerde tutuk görüntü göstersede play-off'larda takımının en skorer oyuncusu oldu. Courtney Lee çaylak oyuncu olmasına rağmen çaylak görüntüsü hiç göstermedi. El yakan anlarda bile kritik hücumları kullandı.

Orlando'nun bu düzeni gelecek sezona koruması lazım. Çünkü takımdan ayrılacak bir parçanın yeri dolmayabilir. Orlando'nun sahipleride düzenin korunması için lüks vergisi ödemeyi göze aldık dediler. Bu yüzden Hidayet'i takımda tutmak için büyük uğraş verecekler. Hidayet'in bu play-off'larda piyasası çok fazla arttı talipleri çok olacaktır buna görede Hidayet en iyi teklifi değerlendirecektir.

Lakers açısından bakarsak bekledikleri şampiyonluğu kazandılar. Play-off'lar içinde çok zorlandıkları anlar oldu özellikle Houston serisinde bu kadar zorlanacakları beklenmiyordu. Ama Kobe faktörü ile engelleri geçtiler. Kobe Bryant takımın herşeyinin ötesinde. El yakan anlarda topu alıyor, takımın sürekli ihtiyacı oluyor, parmaklarındaki sakatlıklara aldırış etmeden oynuyor, hücumları organize eden görüntüde çizde yani Kobe için ne konuşsak az gelir. Finallerin MVP'si olmayıda sonuna kadar hak etti. Bunun dışında Gasol Lakers için ne kadar önemli olduğunu gösterdi. Odom kenardan müthiş katkılar verdi. Ariza takımın X faktörü gibiydi, beklenmeyen katkıları vardı. Derek Fisher sezon içinde çok eleştirildi ama serinin 4. maçında attığı bir üçlük vardıki seriyi getiren etken oldu.

Orlando Magic 3-1 öne geçecekken seride 3-1 geriye düşen taraf oldu. Uzatmaya giden maçları Orlando rakibine resmen hediye etti. Bazı durumlarda çok basit hatalar yapıldı. Mesela normal sezonda yüzde 70 faul atan D.Howard 4. maçta öyle fauller kaçırdıki birini atsa maçı kazanıyorlardı. Nelson'un yaptıkları zaten anlatılmaz. Lakers cephesinde ise bu tip hatalar hiç göremedik. Geçen seneden de final oynadıkları ve Kobe onlarda olduğu için bu seriyi kazanmak bir bakıma kolay göründü. Orlando daha iyisini hak edecek potansiyele sahipti.

Genel olarak bakarsak sezon başından beri herkesin kafasında Kobe - LeBron finali vardı. Cavs sezon içinde ve doğu finaline gelene kadar da o kadar iyi görüntü çizdiki kesin şampiyon dedik. Ama Orlando karşısında ne kadar boş bir takım olduklarını gördüm. Boston ise Garnett'in yüzünden kazanacakları en kolay şampiyonluğu kaçırdılar. Denver sürpriz ekip oldu Billiups'un ardından önemli işler yaptılar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir