20 Temmuz 2009 Pazartesi

Arda Turan Hangi Mevkide Daha Verimli Olur?

Nisan ayında yazdığım yazıda 10 numaralı formanın ve takım kaptanlığının Arda Turan'a verilmesi gerektiğini belirtmiştim. Dünya üzerinde hangi takıma bakarsak bakalım genelde büyük futbolcular 10 numaralı formayı tercih ederler. Yani düşünürsek Japonlar Tsubasa'yı bile yaparken ona 10 numaralı formayı vermişlerdir. Galatasaray tarihine de baktığımızda son yıllarda 10 numara ayağa düşmüş gibi gözüksede Metin Oktay ve Hagi gibi değerler bu numarayı taşıdığı için 10 numara Galatasaray'da kutsaldır. Bu kutsalıda Arda Turan gibi Galatasaray'lının da giymesi hepimizin istediği bir olaydı. Takım kaptanlığı olayına da gelirsek lider özelliklerinin tecrübe veya yaşla pek alakası yok. Bazı futbolcular doğuştan liderdir ve bunlara genç yaşında kaptanlığı vermekten çekinmeyeceksin. Bu güven o futbolcuların değerini daha da yükseltecektir. Wenger örneğini düşünürsek Gallas'ın skandallarından sonra kaptanlığı ondan alıp genç Fabregas'a tereddütsüz vermiştir.

10 numaralı formayı giyecek futbolcuların illa forvet arkasında, oyun kurucu olarak oynaması da söz konusu değildir. Şimdi çoğumuza Arda 10 numarayı giyince forvet arkası gibi oynayacakmış gibi gözükebilir ama Arda'nın asıl verimli olduğu bölge kanatlar gibi gözüküyor. Zaten açıklamalarında da 10 numarayı sevdiğini Metin Oktay olacağını ama asla Lincoln gibi oynamayacağını belirtmiştir. Arda Galatasaray'da forma giymeye başladığından beri sol kanatta forma giyiyor. Sağ ayaklı olmasına rağmen sol kanatta oynadığı için bu rakiplerine de çok ters geliyor. Son zamanlarda sol açık ve sağ açık oynayan futbolcuların ters ayaklı olması çok önemli. Bu rakip savunmaların dengesini oldukça bozuyor. Ters ayaklı olunca dikine oynayacağına içeri kat ediyorsun ve hücumlar daha verimli olabiliyor. Arda Turan'da sol kanatta oldukça başarılıydı. Kewell takıma katıldıktan sonra bir ara hangisi sol kanatta oynayacak diye tartışmalar çıktı. Çünkü Kewell'da sol kanat futbolcusuydu. Sonradan Kewell sağda, Arda solda oynuyordu ama maç içinde çok sık yer değiştiriyolardı. Kewell'ın takıma katılmasıyla Arda sağ tarafta kaldığı sürede de verimli olmuştur ve sağ kanatta da kendine has özellikler yaratmıştır. Geçen sezon oynanan Beşiktaş maçında bunları görmüştük.

Arda sol kanatın futbolcusu olmasına rağmen savunması da oldukça gelişmiştir. Rakibe pres yapmaktan kaçınmıyor ve tüm sahayı gerek hücum için gerekse savunma için bütün sahayı dolaşıyor. Tabi bunu yapması Arda'da belli zamanlarda performans düşüklüğüne yol açtı. Kolay değil bütün maçlarda aynı performansı gösterip, tüm sahada bu çabaya girişmek. Arda sol açıkta bana sorarsanız ulaşabileceği en yüksek değere ulaşmış durumda. Arda'nın o bölgede ulaşabileceği maksimum değer 20 milyon euro'dur. Çünkü Arda'nın şutu zayıf, duran top kullanamıyor ve çok da süratli bir futbolcu değil. Duran top olayı ve şutunu çalışarak geliştirebilir ama bu saatten sonra sürat kazanamaz. Onun savunmasının ve oyun bilgisininde çok iyi olduğunu düşünürsek Arda'nın orta sahada oynaması hepimize mantıklı geliyor. Arda Turan'dan bir Iniesta veya Fabregas olabilir. Oyunun hem hücum hem de savunma bölümünü başarıyla uygulayabilir. Arda'yı orta sahaya çekerekte ondan maksimum değeri alabiliriz ve Arda'nın değeri de artacaktır.

Galatasaray'da Kewell ve Keita gibi iyi başarılı kanat futbolcusu var. 4-3-3 sisteminde ileride oynayan üçlü hızlı ve teknik olmak zorunda. Orta sahadaki üçlüde oyunun hem ofansif hemde defansif yönünü uygulayabilmeli. Bu yüzden orta sahanın ortasına da bir organizatör şart. Kewell'ı solda Keita'yı sağda düşünürsek orta sahada Arda içinde bir Iniesta diyebiliriz. Onun yanınada Mehmet Topal için Yaya diyebiliriz. Yalnız orta sahaya bir transfer daha gerekecek çünkü Barış ve Mustafa Sarp bahsettiğim orta saha tanımlarına pek uymuyorlar Ayhan'ın ise biraz yaşı geçti. Rijkaard'ın Barcelona'da olduğu gibi 4-3-3 olduğunu düşününce haliyle örneklerimizi de Barcelona'dan veriyoruz. Sonuç olarak Arda Turan'ın sol kanatta oynamasındansa orta sahanın sol iç kısmında oynaması hem Arda hemde Galatasaray açısından daha iyi olacaktır. Şimdiden Arda, Keita, Kewell ve Baros gibi hücumcuların olduğu Galatasaray hücumlarını düşünemiyorum bile. Yalnız bu sistemin oturması, çarkların hemen dönmesi mümkün değil bu yüzden Galatasaray'ın zamana ve Rijkaard'a sabıra ihtiyacı var. Bu son zamanlarda Galatasaray için en çok kullanılan söz ama çok doğru.

2 yorum:

  1. Fotoğraflar için Serap Bahar arşivine teşekkürler :p seviyorum bu adamı ben yaa (:

    YanıtlaSil
  2. Arda Turan için en iyi mevkii; serbest oyunculuktur.

    Yani, 4-4-2 sistemini düşünecek olursak; bir sol bir sağ kanat olacak, bir de orta sahanın ortası veya defansa dönük orta saha oyuncusu olacak, 4-4-2'nin ikinci 4'ündeki dördüncü isim de serbest oynayan Arda Turan olmalı...

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir